• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

İngilizce Öğretmenliği

İngilizce Öğretmenliği Programının Amacı ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.

İngilizce Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
TRAKYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
MUSTAFA KEMAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ

İnşaat

İnşaat programının amacı, bir binanın yapımında, mimar ve mühendisler tarafından yapılan plan ve projeleri uygulayabilen teknik elemanları ve yetiştirmektir. Mezunların, Bayındırlık ve İskan, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Ulaştırma Bakanlıklarında, Kamu İktisadi Kuruluşları ile özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma imkanları vardır.

İnşaat Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İnşaat programında okutulan belli başlı dersler, matematik, fizik, kimya, ekonomi, teknik bilimler,bina bilgisi, statik, betonarme gibi kuramsal; teknik resim, mimari proje, ölçme bilgisi gibi uygulamalı derslerdir. Öğrencilerin staj yapma zorunluluğu vardır.

İnşaat için Gereken Nitelikler : Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin matematik ve özellikle geometri ve fiziğe ilgi duyması, uzay ilişkileri yeteneğine, yani cisimleri düzlem üzerinde üç boyutlu görebilme yeteneğine sahip olması gerekir.

İnşaat Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU U
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR GÖLMARMARA MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ SİVRİHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KONYA EREĞLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR DURSUNBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN GÜLNAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS HAVZA MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GÜMÜŞHANE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE BATMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
YAKIN DOĞU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
YILDIZ TEKNİK YILDIZ MESLEK YÜKSEKOKULU
LEFKE AVRUPA MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA CEYHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE KAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE MARDİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA HENDEK MESLEK YÜKSEKOKULU
DOĞU AKDENİZ BİLGİSAYAR VE TEKNOLOJİ YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN HİLVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET AKDAĞMADENİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TUNCELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ILGIN MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KADINHANI MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE BATMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR DURSUNBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA NİKSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KULU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KADINHANI MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ILGIN MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KONYA EREĞLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS MERZİFON MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL DAZKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT BİNGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ ASIM KOCABIYIK MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA CEYHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA HENDEK MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP KİLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL ERCİŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ ADIYAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL TATVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE BOLVADİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS MERZİFON MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ERMENEK MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK PASİNLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL SENİRKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ERMENEK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS KAVAK MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE EMİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ELBİSTAN MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA ZİLE MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL SENİRKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KULU MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP KİLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU

İnşaat Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlar "İnşaat Teknikeri" ünvanını alırlar. İnşaat teknikeri mimar ve mühendisin oluşturduğu plan ve projeyi uygulayarak mimar ve mühendise en yakın yardımcılık görevini yapmanın yanında, bir binanın tasarımını, statik ve betonarme hesaplarını yapabilir ve uygulayabilir.

İnşaat Teknikerlerinin Çalışma Alanları : İnşaat Mezunlarının Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Ulaştırma Bakanlıklarında, kamu iktisadi kuruluşlarında, özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma imkânları vardır. Ülkemizde bugün olduğu kadar, gelecekte de inşaat alanında yetiştirilmiş, bilgi ve beceri sahibi, uygulamacı, mimar ve mühendise yardımcı olabilecek teknik elemana, teknikere ihtiyaç duyulacaktır.

İnşaat Mühendisliği

Her türlü, bina, baraj, havaalanı,köprü, yol, liman vs. Hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır. Bayındırlık ve İskan, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, belediyelerde, Dsi, ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde çalışılabilir. Ayrıca serbest müteahhitlik hizmetleri verilebileceği gibi müteahhitlik de yapılabilir.

İnşaat Mühendisliği Programının Amacı : İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.

İnşaat Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İnşaat mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel bilimler alanında dersler verilir. İkinci yılda, matematiğin yanı sıra uygulamalı mekanik, malzeme davranışı, mukavemet ve topografya gibi derslerle mühendislik kavramlarına giriş okutulur. Üçüncü yılda yapı mekaniği, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği, ulaşım gibi meslek dersleri ile bilgisayar uygulamalarına ağırlık verilir. Son sınıfta ise mesleğin çeşitli dallarında planlama ve projelendirme yeteneğinin geliştirilmesi amaçlanır. Öğrenciler ayrıca uygulamaya yönelik dersler alırlar ve yaz stajlarını yaparlar.

İnşaat Mühendisliği için Gereken Nitelikler : İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde bir araya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir.

İnşaat Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
BOĞAZİÇİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK İNŞAAT FAKÜLTESİ
GAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK İNŞAAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK İNŞAAT FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ATILIM MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ANADOLU MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
AKDENİZ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KIRIKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ERCİYES MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
DİCLE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KOCAELİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
PAMUKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
BALIKESİR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ATATÜRK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
TRAKYA ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SELÇUK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
FIRAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
PAMUKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SAKARYA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
NİĞDE MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
MUSTAFA KEMAL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KIRIKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
BALIKESİR MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK GÜMÜŞHANE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
HARRAN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
NİĞDE AKSARAY MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ERCİYES YOZGAT MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ATATÜRK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
FIRAT MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

İnşaat Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İnşaat mühendisliğini bitiren öğrenciye "İnşaat Mühendisi" ünvanı verilir. Kurucu mühendislik sayılan inşaat mühendisliği geniş bir alanı kapsadığından bu meslekte çalışanlar çeşitli dallarda uzmanlaşma gereği duymaktadır. Bu dalların başlıcaları, yapı mühendisliği, temel mühendisliği, su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaşım vb. dir. Lisansüstü öğretim düzeyinde, öğrencinin bu alanlardan birinde bilgi ve yeteneğini geliştirmesi ve seçtiği alan içinde bulunan belli bir problem üzerinde özgün araştırma yapması eklenir. Uzmanlık ve çalışma alanı ne olursa olsun, inşaat mühendisi kuracağı yapının dayanıklılığını sağlamakla yükümlüdür. Bunun yanında, inşaat için gerekli malzeme ve personeli, bunların maliyetini hesaplar, malzemeyi satın alır, iş planını hazırlar, inşaatı denetler. Bu çalışmaları, yakın mesleklerden kişilerle işbirliği ve dayanışma içinde gerçekleştirir.

İnşaat Mühendislerinin Çalışma Alanları : İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de, bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle, inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır. Gelecekte inşaat mühendislerine duyulan gereksinme daha da artacaktır. İnşaat mühendisleri müteahhit olarak serbest de çalışabilirler.

İstatistik

Bölümde belli bir alanda veri toplama, bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Matematiksel ve uygulamalı istatistik olmak üzere iki alana ayrılır. Matematiksel istatistik sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatistiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanılır. Olasılık kuramı, deney düzeni, çeşitli analiz yöntemleri geliştirme gibi alanlarda çalışır. Uygulamalı istatistik, belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatistiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını ekonomik gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek, uygulamalı istatistiğin alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, top, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vs. Alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve bunlara dayanarak geleceğe ait tahminlerin yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. DİE, PTT, ve Tübitak gibi kuruluşlarda, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler alanlarında hizmet veren sektörlerde çalışılabilir.

İstatistik Programının Amacı : İstatistik programı, belli bir alanda veri toplama, bu verileri çözümleme ve yorumlama yöntemleri konusunda araştırma ve eğitim yapar. İstatistik, matematiksel ve uygulamalı istatistik adı altında iki alana ayrılır.

- Matematiksel İstatistik : Birinci derecede kuramlarla uğraşır, sayısal bilgiyi elde etmek ve yorumlamak için istatistiksel yollar geliştirmede matematiksel tekniklerden yararlanır. Olasılık kuramı, deney düzeni, çeşitli analiz yöntemleri geliştirme gibi alanlar kuramsal istatistiğin üzerinde çalıştığı alanlardır.

- Uygulamalı İstatistik : Güncel sorunları, kabul edilmiş, bilinen yöntemlerle çözmeye çalışır. Belli bir konu alanında verileri toplamak ve çözümlemek için istatistiksel yöntemlerden yararlanır. Nüfus artışını, ekonomik gelişmeyi, tarımsal ve endüstriyel ürünlerdeki artışı önceden tahmin etmek uygulamalı istatistik alanına girer. Uygulamalı istatistikçiler, sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda, sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar.

İstatistik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İstatistik programında eğitim süresi 4 yıl olup bu süre içinde genellikle matematik, cebir, geometri ve sayısal yeteneğe dayalı konularla ilgili dersler okutulmaktadır.

İstatistik için Gereken Nitelikler : İstatistik programına girmek isteyenler matematiğe yetenekli ve ilgili; matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen, alanda yeni yollar aramaya hevesli, bilimsel tutuma sahip olmalıdırlar. Sabır, ayrıntılarla uğraşmaktan bıkmama, yılmama gibi kişilik özelliklerine sahip olanlar bu alanda başarılı olabilirler. İstatistik programındaki öğrencilere Etibank, DİE, PTT gibi kuruluşlar hizmet karşılığı burs imkânı sağlamaktadırlar. Ayrıca TÜBİTAK üstün yetenekli ve başarılı öğrencilere karşılıksız burslar vermektedir.

İstatistik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE FEN FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA FEN FAKÜLTESİ
MİMAR SİNAN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YAŞAR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
EGE FEN FAKÜLTESİ
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANADOLU FEN FAKÜLTESİ
EGE FEN FAKÜLTESİ
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SELÇUK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KIRIKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS SİNOP FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET FEN- EDEBİYAT FAKÜLTESİ

İstatistik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İstatistik programını bitirenlere "İstatistikçi" ünvanı verilir. İstatistikçi, kendince özel anlamı olan sayı ve sembollerle uğraşır. Kullandığı semboller özel bir dile benzer, bu yolla karmaşık ilişkileri basite indirger. Elde edilen sayısal verileri analiz ederek ilgilenilen sorunların çözümüne yarayacak çıkarsamalarda bulunur.

İstatistikçilerin Çalışma Alanları : İstatistik programı mezunları genellikle şu üç alanda çalışmaktadırlar: Öğretim, araştırma ve uygulama. Bunlardan ilk ikisi genellikle kuramsal istatistik alanına girer ve bu alana ilgi duyanlar genellikle üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler. Uygulamalı istatistikçiler sosyal ve politik bilimler, tıp, eğitim, doğal bilimler, endüstriyel faaliyetler vb. alanlarda sayısal verilerin toplanması, çözümlenmesi ve buna dayanarak geleceğe ilişkin tahminler yapılması ile ilgili konularda çalışırlar. Endüstrileşme ve planlı kalkınma çabasında olan ülkemizde iyi yetişmiş istatistikçilere büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Matematiksel kavramlar üzerinde düşünebilen ve bunu çevresindekilere aktarabilen kimseler için istatistikçilik gelecek vadeden bir meslek olabilir.

İş Makinaları

İş makineleri programının amacı, vinç, greyder, kepçe gibi inşaatlarda kullanılan makinaların üretimi, bakımı ve onarımı alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. İş makineleri teknikeri, bu makineleri üreten fabrikalarda teknik eleman olarak çalışabilir ya da özel işyeri açarak bu makinelerin bakım ve onarımı ile ilgili işleri yapabilir.

İş Makinaları Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
KOCAELİ ALİ RIZA VEZİROĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR TAVŞANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SOMA MESLEK YÜKSEKOKULU

İşitme Engelliler Öğretmenliği

İşitme Engelliler Öğretmenliği bölümünde işitme kaybı 70 desibel’den fazla olması nedeniyle normal eğitim ve öğretim etkinliklerinde işitme gücünden yararlanamayan sağırların ve tüm düzeltmelere karşın işitme kaybı 25-75 desibel arasında olan, çeşitli yardım ve araçlarla eğitim ve öğretimden yararlanabilecek ağır işiten çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek amacıyla eğitim ve araştırma yapılır. İşitme Engelliler Öğretmenliği Mezunları özel eğitim kurumlarında ve sınıflarda, sağırlar okullarında öğretmen olarak çalışırlar. Devlet Personel Yasası hükümlerine göre öğrenim düzeylerine uygun maaş ve ders ücreti alırlar.

İşitme Engelliler Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ

İşletme

Fabrika, banka, maden, sigorta, çiftlik gibi mal ve hizmet üreten kuruluşlarda, üretimin daha verimli bir şekilde yapılabilmesi için izlenecek yollar konusunda çalışacak elemanlar yetiştirilir. Bir işletmeci, çalıştığı kurumdaki planlama, örgütleme, yönetme, düzenleme,l denetim gibi genel görevler yanında, ürünün kalitesi, üretimin arttırılması ve ürünlerin satışı ile ilgili planlar yapar. İşletmeciler kamu kuruluşlarında, özel kuruluşlarda veya varsa kendi işletmelerinde çalışabilirler.

İşletme Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
BİLKENT İŞLETME FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOÇ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GALATASARAY İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İZMİR EKONOMİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HACETTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BİLKENT TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU
ANKARA SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BAŞKENT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR İŞLETME FAKÜLTESİ
İSTANBUL İŞLETME FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İŞLETME FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
EGE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BEYKENT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KADİR HAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
IŞIK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANKAYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DOĞUŞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HALİÇ İŞLETME FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YAŞAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
EGE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HALİÇ İŞLETME FAKÜLTESİ
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DOĞU AKDENİZ İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOÇ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ
BİLKENT İŞLETME FAKÜLTESİ
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AKDENİZ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ
MERSİN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
TRAKYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BALIKESİR BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ADNAN MENDERES NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİANTEP İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATATÜRK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
NİĞDE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİ ÇORUM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MUSTAFA KEMAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES NEVŞEHİR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİANTEP İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BİLECİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS ÜNYE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
TRAKYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ADNAN MENDERES NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS ÇAYCUMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BALIKESİR BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES YOZGAT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
NİĞDE AKSARAY İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
NİĞDE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAFKAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BİLECİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATATÜRK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAFKAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BAŞKENT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET TİCARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YAKIN DOĞU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOMRAT DEVLET KOMRAT DEVLET
İSTANBUL BİLGİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HALİÇ İŞLETME FAKÜLTESİ
KOMERSİYA ENSTİTÜSÜ TÜRK DÜNYASI İŞLETME FAKÜLTESİ
AZERBAYCAN DEVLET İKTİSAT TÜRK DÜNYASI İŞLETME FAKÜLTESİ
HALİÇ İŞLETME FAKÜLTESİ
IŞIK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KADİR HAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YAKIN DOĞU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
RUSE İŞLETME VE YÖNETİM FAKÜLTESİ
SOFYA ST. KLIMENT OHRIDSKI EKONOMİ VE İŞLETME FAKÜLTESİ
VARNA EKONOMİ VARNA EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ
VILNIUS GEDIMINAS TEKNİK VILNIUS GEDIMINAS TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
YAŞAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İZMİR EKONOMİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS ÇAYCUMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUSLAR ARASI KIBRIS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GİRNE AMERİKAN İŞLETME VE EKONOMİ FAKÜLTESİ
LEFKE AVRUPA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ
BİLKENT TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ YÜKSEKOKULU
MALTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANKAYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İŞLETME FAKÜLTESİ

İşletme Mühendisliği

İşletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadrolar arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapılır. Kamu İktisadi teşekkürlere bağlı büyük işletmelerde özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleri ile işletme faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamaya yönelik olarak çalışılabilir.

İşletme Mühendisliği Programının Amacı : İşletme mühendisliği programı, işletmelerin teknik kadroları ile sosyal bilimler eğitimi görmüş işletmeci kadroları arasındaki bağı kurabilecek yönetim elemanları yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapar.

İşletme Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İşletme mühendisliği programında matematik, fizik, kimya gibi temel fen bilimleri dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda ise öğrenciler istatistik, bilgisayar programcılığı, ekonomi, maliye, hukuk, sosyal psikoloji vb. alanlara ilişkin dersleri alırlar. Okutulan derslerin yüzde 36'sı temel mühendislik,yüzde 25'i işletmecilik ve yüzde 20'si sayısal derslerdir. Öğrenciler, ayrıca bir kamu veya özel sektör işletmesinde, 6 hafta üretim bölümlerinde, 6 hafta idari bölümlerde olmak üzere toplam 12 haftalık staj yapmak zorundadırlar.

İşletme Mühendisliği için Gereken Nitelikler : İşletme mühendisliği bölümüne girebilmek ve İşletme Mühendisliği bölümde başarılı olabilmek için bir öğrencinin üstün bir genel akademik yeteneğin yanı sıra, özellikle sayısal düşünme yeteneğine sahip, matematik, fizik, kimya gibi temel fen, sosyoloji ve psikoloji gibi sosyal bilim derslerinde başarılı olması gerekir.

İşletme Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
İSTANBUL TEKNİK İŞLETME FAKÜLTESİ

İşletme Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İşletme mühendisliği bölümünü bitiren öğrenciye "İşletme Mühendisi" ünvanı verilir. İşletme mühendisi fabrikalarda üretim faaliyetleri ile ürünün pazarlanması ve maliyetin hesaplanması gibi işletme faaliyetleri arasındaki eşgüdümü sağlar; üretimin planlanması için malzeme, insan gücü, para ve zamanın en ekonomik biçimde kullanılması için gerekli düzenlemeleri yapar. İşletme mühendisi gerek fabrikalardaki üretim faaliyetleri, gerek bürolardaki öteki işletme faaliyetleri alanlarında çalışarak, sadece sosyal bilim ya da sadece mühendislik eğitimi görmüş kadrolar arasında iletişimi sağlayarak bu kadroların bir tür ara kesitini oluşturur. İşletme mühendisi, bir işletmeciye oranla çok daha fazla sayısal yöntemler kullanır; bir endüstri mühendisine göre ise işletmenin para ve insan yönetimine çok daha fazla katkıda bulunur.

İşletme Mühendislerinin Çalışma Alanları : İşletme mühendisliği Türkiye' de giderek aranan bir meslek olma yolundadır. Ülkemiz hızlı bir sanayileşme süreci içindedir. Bu süreç işletme mühendisi ihtiyacının artmasına neden olmaktadır. Özellikle kamu iktisadi teşekküllerine bağlı büyük işletmelerde, özel sektörün büyük fabrikalarında üretim faaliyetleriyle işletme faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlayan işletme mühendislerine gelecekte duyulan gereksinme daha da artacaktır. Bu nedenle, mezunların iş bulma olanakları oldukça geniştir.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği

Yangın, sel, deprem gibi doğal afetler ile savaş gibi toplumsal olaylarda ortaya çıkabilecek, can ve mal kaybını en aza indirmek için, etki müdahale yapabilecek, ara elemanları yetiştirir.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programının Amacı : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programının amacı itfaiye teşkilatlarında veya eğitmen olarak veya başka sektörde bina güvenlik görevlisi olarak çalışacak elemanlar yetiştirmektir.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programında matematik, kimya, davranış bilimleri temel strüktür ve yapı bilgisi, araç ve malzeme bilgisi, spor eğitim bilgisi, sivil savunma bilgisi, kurtarma bilgisi, iş hukuku ve yangın bilgisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği için Gereken Nitelikler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programında okumak isteyenlerin 1,65 cm den daha uzun boylu, bedence güçlü ve sağlıklı, ağır sporlara ilgili ve hevesli, dikkatli sabırlı, cesaretli başkaları ile iyi ilişki kurabilen kimseler olmaları gerekir.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İZMİT MESLEK YÜKSEKOKULU

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği programını bitirenlere "İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikeri" ünvanı verilir. İtfaiyecilik ve yangın güvenliği teknikeri itfaiye teşkilatında başkan veya müdürlerle itfaiye erleri arasındaki iletişimi ve eşgüdümü sağlar; erleri eğitir, çeşitli kuruluşların güvenlik birimlerinde güvenliği sağlayıcı önlemleri alır.

İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği Teknikerlerinin Çalışma Alanları : İtfaiyecilik ve yangın güvenliği teknikerleri belediyelere bağlı itfaiye teşkilatlarında, yangın söndürme ve güvenlik araçlarını üreten sanayi dallarında, fabrika, otel okul vb. kuruluşların güvenlik birimlerinde iş bulabilirler. Bu alanın yükseköğrenim düzeyinde eğitimi yeni başladığından mezunların iş bulma sorununun olmadığı söylenebilir.

İthalat-İhracat

Dışalım ve dışsatım konularında akademik bilgiye sahip eleman yetiştirir. Şirket ihracat - ithalat birimlerinde, malların satışını, alımını planlar ve denetler. Muhasebe verilerini kaydeder ve yöneticilere sunar. Bunun dışında malın pazarlanması için organizasyonlar düzenler. İthalat-İhracat Mezunlarının iş bulma imkanları geniş olduğu söylenebilir.

İthalat-İhracat Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ULUDAĞ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ İNEGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR TAVŞANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR DEMİRCİ MESLEK YÜKSEKOKULU