• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Hemşirelik

Hemşirelik yüksekokulları birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması ve hasta bakımının planlanması, örgütlenmesi ile ilgili hizmetler konusunda eğitim yapar. Hemşire olmak isteyenlerin bedence sağlıklı, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara (özellikle sağlığını kaybetmiş), yardım etmekten hoşlanan ve insanlarla olumlu iletişim kurmada becerikli olan insanlar olmaları gerekir.

Hemşirelik Programının Amacı : Hemşirelik programının amacı, birey, aile ve toplum sağlığının korunması, hastalık halinde, hekim tarafından saptanan tedavinin uygulanması, hasta bakımının planlanması ve örgütlenmesi ve uygulanması ile ilgili hizmetler yürütecek sağlık personelini yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Hemşirelik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Hemşirelik programında eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim önlisans ve lisans olmak üzere iki aşamada yapılır. Önlisansı başarıyla bitirenler lisansa geçmek için öngörülen koşulları yerine getirdikleri taktirde lisans programının üçüncü ve dördüncü yıllarına devam edebilirler. Eğitim programı, birbirine bağlı temel tıp bilimleri, fen ve sosyal bilimler, mesleki bilimler, hemşirelikte yönetim, hemşirelikte öğretim gibi temel araştırma derslerini ve bu derslerin uygulamalarını kapsar. Derslerin eğitim ve yaz dönemindeki klinik uygulama ve stajları öğretim elemanlarının denetiminde yaptırılır.

Hemşirelik için Gereken Nitelikler : Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.

Hemşirelik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
KOÇ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
ANKARA ANKARA CEBECİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ BURSA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
MARMARA HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS FLORENCE NIGHTINGALE HASTANESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
BAŞKENT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
EGE HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
OSMANGAZİ ESKİŞEHİR SAĞLIK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL FLORENCE NIGHTINGALE HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ ANTALYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KONYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SAMSUN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR MANİSA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART ÇANAKKALE SAĞLIK YÜKSEKOKULU
EGE İZMİR ÖDEMİŞ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
MERSİN İÇEL SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU SAĞLIK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
DİCLE SİİRT SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR BANDIRMA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE SAĞLIK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİ KASTAMONU SAĞLIK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL HATAY SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ ANTALYA AKSEKİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP SAĞLIK YÜKSEKOKULU
HALİÇ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MARMARİS SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
FIRAT ELAZIĞ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE SAĞLIK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL İSTANBUL BAKIRKÖY SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM SAĞLIK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON SAĞLIK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE UŞAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI SAĞLIK YÜKSEKOKULU
NİĞDE AKSARAY SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR SAĞLIK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS ORDU SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SİNOP SAĞLIK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT SAĞLIK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ ADIYAMAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP KİLİS YUSUF ŞEREFOĞLU SAĞLIK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
DİCLE DİYARBAKIR ATATÜRK SAĞLIK YÜKSEKOKULU
DİCLE MARDİN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KARS SAĞLIK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL MUŞ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS SAĞLIK YÜKSEKOKULU
HALİÇ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU
KOÇ SAĞLIK YÜKSEKOKULU
BAŞKENT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
KADİR HAS FLORENCE NIGHTINGALE HASTANESİ HEMŞİRELİK YÜKSEKOKULU

Hemşirelik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Hemşirelik programını tamamlayanlara "Uzman Hemşire" ünvanı verilir. Uzman hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Tedavi edici hizmet alanında hemşire, bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir bütün olarak ele alır ve bakım verir. Bu bakımı verirken solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, beden ısısı, temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar, hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar. Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık eğitiminin verilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır. Endüstri, iş ve okul sağlığı programlarında sürekli kontrol ve tedavide yardımcı olur, sağlık eğitimi ve danışmanlığı yapar.

Uzman Hemşirelerin Çalışma Alanları : Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar. Hemşirelik temel eğitimine ek olarak öğretmenlik sertifikası alan ve lisans düzeyinde eğitim gören hemşireler, sağlık meslek liselerinde ve hemşirelik yüksekokullarında çalışabilir, eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunurlar. Ülkemizde halen hemşirelerin çok az bir kısmı yüksekokul mezunu olup bunların ülke genelinde dağılımları dengeli olmadığından hemşireye olan ihtiyaç, olduğundan daha fazla hissedilmektedir.
 
Hidrojeoloji Mühendisliği

İçme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla islenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun kirletici etkilerden korunması konularında teknik insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar.

Başlıca çalışma alanlarından birisi de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir. Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı su kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan direnaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ, MTA, Köy hizmetleri, iller bankası, çevre genel müdürlüğü, belediyeler vb..) bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda da görev alabilir.

Hidrojeoloji Mühendisliği Programının Amacı :
Hidrojeoloji mühendisliği programının amacı, içme, kullanma, sulama, hidroterapi, hidrolik ve jeotermal enerji üretimi amacıyla istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, sağlanan suyun kirletici etkilerden korunması konularında çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

Hidrojeoloji Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Hidrojeoloji mühendisliği programında eğitim süresi 4yıldır. İlk yılda temel bilimlerle ilgili dersler verilir. Daha sonra genel mineroloji, özel mineroloji, stratigrafi ilkeleri, su kimyası, toprak mekaniği, genel sondaj tekniği gibi jeoloji ve mühendislik dersleri okutulur. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülür.

Hidrojeoloji Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Hidrojeoloji alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin başta jeoloji ve kimya olmak üzere fen derslerine karşı ilgi duyması ve bu konularda başarılı olması beklenir. Ayrıca, hidrojeoloji alanında çalışacak kişinin meraklı ve sabırlı bir araştırmacı olması meslekte başarısını artırıcı bir faktör olabilir.

Hidrojeoloji Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Hidrojeoloji Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Hidrojeoloji mühendisliği programını bitirenler "Hidrojeoloji Mühendisi" ünvanını almaya hak kazanırlar. Hidrojeoloji mühendisi evde, tarımda ve endüstride ihtiyaç duyulan miktar ve kalitede yeraltı suyunun aranması, bulunması, ekonomik bir biçimde kullanıma sunulması ve kirletici etkilerden korunması amacıyla araştırmalar yapar. Hidrojeoloji mühendisinin başlıca çalışma alanlarından biri de baraj ve regülatör gibi su yapılarında ortaya çıkabilecek su kaçaklarının araştırılması ve engellenmesine yönelik mühendislik önlemlerinin belirlenmesidir.

Hidrojeoloji Mühendisinin Çalışma Alanları : Hidrojeoloji mühendisleri, istenilen miktar ve kalitede yeraltı suyunun sağlanması, yeraltı suyu kaynaklarının korunması ve gerektiğinde yeraltı suyundan kaynaklanan drenaj problemlerinin çözümlenmesi amacıyla ilgili kamu kuruluşlarında (DSİ, MTA, Köy Hizmetleri, İller Bankası, Çevre Genel Müdürlüğü, belediyeler vb.), bu konularda danışmanlık ve müteahhitlik hizmetleri veren ulusal ve uluslararası kuruluşlarda görev alabilirler.
 
Host ve Hosteslik (Otobüs)

Otobüs yolculuklarında yolcuların rahat etmelerini sağlamak için çalışan ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar büyük otobüs firmalarında mezuniyet öncesinde bile iş bulabilmektedirler.

Host ve Hosteslik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET AKDAĞMADENİ MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Hukuk

Toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir. Hukuk fakültesini bitirenler, genellikle Hakim, Savcı ve Avukat ünvanı ile çalışmaktadırlar.

Hukuk Programının Amacı : Hukuk programının amacı, toplumda bireylerin birbirleri ile ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkacak anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçuları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Hukuk Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Hukuk programında hukuk felsefesi ve sosyolojisi, Türk hukuk tarihi, anayasa hukuku, Roma özel hukuku, medeni hukuk, idare hukuku, devletler umumi hukuku, İslam hukuku, borçlar hukuku, ceza hukuku, ticaret hukuku ve vergi hukuku gibi meslek dersleri verilir.

Hukuk için Gereken Nitelikler : Hukuk fakültesinde başarılı olabilmek için öğrencinin lisede aldığı felsefe, mantık, sosyoloji, kompozisyon ve Türkçe derslerinde başarılı olması beklenir. Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.

Hukuk Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
GALATASARAY HUKUK FAKÜLTESİ
ANKARA HUKUK FAKÜLTESİ
GAZİ HUKUK FAKÜLTESİ
ÇANKAYA HUKUK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL HUKUK FAKÜLTESİ
İSTANBUL HUKUK FAKÜLTESİ
ANADOLU HUKUK FAKÜLTESİ
MARMARA HUKUK FAKÜLTESİ
AKDENİZ HUKUK FAKÜLTESİ
KOCAELİ HUKUK FAKÜLTESİ
SELÇUK HUKUK FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
KIRIKKALE HUKUK FAKÜLTESİ
ATATÜRK ERZİNCAN HUKUK FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR HUKUK FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR HUKUK FAKÜLTESİ
SELÇUK HUKUK FAKÜLTESİ
DİCLE HUKUK FAKÜLTESİ
MALTEPE HUKUK FAKÜLTESİ
BİLKENT HUKUK FAKÜLTESİ
BAŞKENT HUKUK FAKÜLTESİ
YEDİTEPE HUKUK FAKÜLTESİ
ÇANKAYA HUKUK FAKÜLTESİ
UFUK ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ HUKUK FAKÜLTESİ
KOÇ HUKUK FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR HUKUK FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR HUKUK FAKÜLTESİ

Hukuk Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Hukuk fakültesinde 4 yıllık lisans programını tamamlayanlar daha sonra yaptıkları stajın konusuna göre genellikle "Hakim", "Savcı" ve "Avukat" ünvanları ile çalışmaktadırlar. Bir kısmı da "Hukuk Danışmanı" olarak görev yapar. Hakim mahkemede, vatandaşlar arasında çıkan anlaşmazlıkların hukuk kuralları çerçevesinde çözülmesine çalışır. Hakim veya savcı olabilmek için bir hukuk fakültesini bitirdikten sonra mahkemelerde staj yapmak gereklidir. Hakim veya savcı olmak isteyen bir kimse hukuk fakültesini bitirdikten sonra Adalet Bakanlığına başvurur. İsteklilerin ihtiyaçtan fazla olması halinde stajyer atamalarında hukuk diplomasının derecesine bakılır. Aynı dereceye sahip olanlar arasında önce başvuranlar sonrakilere, doktora yapmış olanlar hepsine tercih edilir. Stajyerlik dönemini bitirenlerin atanacakları yer kura ile belirlenir. Hakimlere ve savcılara, kendi yasaları hükümlerince bazı maddi ayrıcalıklar tanınmıştır. Bu ayrıcalıklar, iki yılda bir ilerleme (diğer memurlar 3 yılda bir derece ilerlemesi yapar), maaşlarının yarıdan fazlası kadar tazminattır. Hakimlerin, görevleri gereği, siyasal etkilerden uzak tutulmaları ve kendilerini güvenlikte hissetmeleri için bazı önlemler alınmıştır. Sözgelişi, kendileri istemedikçe, hastalık veya yüz kızartıcı bir suç işlemiş olma durumları dışında, Anayasa'da gösterilen yaştan önce işten çıkarılamazlar, emekliye ayrılamazlar. Avukatlık genellikle serbest yürütülen bir meslektir. Avukatlar insanların hukuki sorunlarıyla uğraşırlar. Avukat kendisine başvuranın şikayetini dinler, gerekirse davanın açılması için yol gösterir, savunmayı hazırlar ve mahkemede yargıca yazılı ya da sözlü olarak sunar, davayı kovuşturur, gerekirse olay yerine gidip keşif yapan mahkeme heyetine katılır. Avukat olmak isteyen bir kimsenin hukuk fakültesini bitirdikten sonra bir yıl staj yapması gerekir. Staj süresinin yarısı mahkemelerde, yarısı tecrübeli bir avukatın yanında geçer. Eğitimini başarı ile tamamlayan bir avukat bir yazıhane açarak dava kabul etmeye başlayabilir. Bazı avukatlar kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda avukat veya hukuk müşaviri olarak görev alırlar. Her avukat, avukatlık mesleğini yürütmek için meslek üyelerinin çalışmalarını denetleyen bir kuruluş olan Türkiye Barolar Birliğine kaydolmak zorundadır. Avukatlık mesleğinde iş bulma olanağı; bulunulan bölgenin ekonomik ve toplumsal koşullarına ve avukatın yeteneklerine bağlıdır. Bunun dışında, hukuk fakültesini bitirenler hukuk danışmanlığı, müfettişlik, hariciye meslek memurluğu gibi mesleklerde de iş bulabilmektedirler.
 
İç Mimarlık

İç Mimarlık Programının Amacı : İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır.

İç Mimarlık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İç mimarlık programının amacı, insanın ihtiyaçlarına ve eldeki malzemenin niteliğine uygun olarak, iç mekânın düzenlenmesi ve mekâna özgü mobilyaların özgün biçimlerinin tasarımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapmaktır.

İç Mimarlık için Gereken Nitelikler : Bu alana girmek isteyen lise öğrencileri kendilerini özellikle resim, genel kültür, sosyoloji, sanat tarihi ve insan bilimleri alanlarında iyi yetiştirmelidirler. Ayrıca kişinin normalin üstünde bir akademik yeteneğin yanında, düzgün şekil çizebilme, düşüncesini ifade edebilme gücüne sahip, yaratıcı bir kimse olması gereklidir. İç mimar toplumdaki tüm işlevler ile ilgili tasarımlara yöneleceği için genel kültürü geniş, yenilikleri izleyen, insanlar arası ilişkilerde inandırıcı ve uyumlu olmalıdır.

İç Mimarlık Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
KARADENİZ TEKNİK MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
BİLKENT GÜZEL SANATLAR TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

İç Mimarlık Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları işler : İç mimarlık programında mezun olanlara "İç Mimar" unvanı verilir. İç mimarlık Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası Birliğine bağlı İç Mimarlık Odası içinde yer alır. İç mimarlar mekan tasarımında ilk araştırmalardan yapının bitimine kadar mimarlık ekibinin içinde yer alırlar ve mekânların konum, boyut ve ekipmanlarını araştırır, belirler ve tasarımlarını hazırlarlar. Ayrıca, yapıların yeniden düzenlenmesi ve işlevlere yönetilmesi konularında her türlü araştırma ve tasarımları yaparak projelerini düzenlerler. İç mimarlar, endüstri içinde mobilya tasarımcısı olarak da görev alırlar. Kültür kalıtı ve eski eser yapılarının korunması ve yeniden kazanılması konularında her türlü restorasyon ve tasarım çalışmaları da iç mimarların uğraşlarıdır.

İç Mimarların Çalışma Alanları : İç mimarın çalışma alanı, tasarım aşamasında büro; uygulama ve denetim aşamasında yapılar; malzemelerin yapım aşamasında atölyeler ve fabrikalardır. İç mimarlar yürürlükteki kanun ve sözleşme hükümlerine göre kamu kesiminde özellikle Bayındırlık ve İskân Bakanlığında, belediyelerde çalışabildikleri gibi, serbest olarak kendi bürolarında da çalışmalarını yürütmektedirler. Ülkemizde yetenekli iç mimarlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır.
 
İklimlendirme-Soğutma

İklimlendirme-soğutma programının amacı, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, imâli ve çalıştırılması alanında görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir. İklimlendirme-soğutma teknikerleri kamu kuruluşlarına veya özel kuruluşlara ait fabrika veya imalathanelerde, soğuk hava depolarında çalışabilirler veya özel tamir atölyesi açabilirler.

İklimlendirme-Soğutma Programının Amacı :
İklimlendirme-soğutma programının amacı, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, imâli ve çalıştırılması alanında görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

İklimlendirme-Soğutma Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İklimlendirme-soğutma programında, matematik, fizik teknolojisinin bilimsel ilkeleri, bilgisayar, iklimlendirme ve soğutma ilkeleri, iklimlendirme sistemleri, koruyucu bakım ve arıza teşhisi gibi dersler okutulur.

İklimlendirme-Soğutma için Gereken Nitelikler : İklimlendirme-soğutma programında eğitim görmek isteyen bir kimsenin matematik, fizik ve özellikle mekanik konulara ilgi duyulması ve bu alanlarda başarılı olması, şekilleri algılama, gözlerini ve ellerini koordineli bir şekilde çalıştırabilme gücüne sahip olması gerekir.

İklimlendirme-Soğutma Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA ULA ALİ KOÇMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA AKYAZI MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL SENİRKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU

İklimlendirme-Soğutma Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : İklimlendirme-soğutma programını bitirenlere "İklimlendirme-Soğutma Teknikeri" ünvanı verilir. İklimlendirme-soğutma teknikeri makine mühendisinin gözetimi ve yönetimi altında binaları ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin yapımı, kurulması ve çalıştırılması için planlanan işleri yürütür; motorları monte eder, boruları döşer, sistemin bakımı ve onarımını yapar.

İklimlendirme-Soğutma Teknikerlerinin Çalışma Alanları : İklimlendirme-soğutma teknikerleri kamu kuruluşlarına veya özel kuruluşlara ait fabrika veya imalathanelerde, soğuk hava depolarında çalışabilirler veya özel tamir atölyesi açabilirler.
 
İktisat

Tükenebilir kaynakların, insanların ihtiyaçlarını karşılamak için etkin şekilde kullanılması, bu kaynakların arttırılması, üretilen mal ve hizmetlerin paylaşımı ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Çok çeşitli alanlarda çalışabileceği gibi daha çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında çalışılabilir. İktisat programı, tükenebilir kaynakların insanların ihtiyaçlarını karşılamak için en etkin biçimde kullanılması, bu kaynakların artırılması ve üretilen mal ve hizmetlerin bölüşümü ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

İktisat Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İktisat programında temel ekonomi derslerinin yanı sıra yönetim, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslararası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Okutulan derslerin amacı öğrencilere genel bir bilgi kazandırmanın yanında çözümleme ve eleştirme gücünü geliştirmektir.

İktisat için Gereken Nitelikler :
Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra, sayısal düşünme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek için her şeyden önce araştırma, inceleme yapmayı, yönetim ve idari alanlarda çalışmayı sevmek önemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir.

İktisat Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
BİLKENT İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GALATASARAY İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İZMİR EKONOMİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HACETTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANKARA SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İŞLETME FAKÜLTESİ
BAŞKENT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL İKTİSAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
EGE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KADİR HAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL İKTİSAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANKAYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MARMARA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ
ÇANKAYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
EGE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MERSİN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AKDENİZ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUDAĞ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
TRAKYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİANTEP İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BALIKESİR BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BİLKENT İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ADNAN MENDERES NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES NEVŞEHİR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BALIKESİR BANDIRMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BİLECİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
NİĞDE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİANTEP İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
HARRAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KIRIKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ADNAN MENDERES NAZİLLİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATATÜRK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ERCİYES İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MUĞLA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS ÇAYCUMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
AFYON KOCATEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
PAMUKKALE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İNÖNÜ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR BİLECİK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAFKAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
NİĞDE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATATÜRK İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SELÇUK KARAMAN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
BAŞKENT İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU İKTİSAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL BİLGİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YAŞAR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KADİR HAS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
FATİH İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÇANKAYA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUSLAR ARASI KIBRIS İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
MALTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ
ERCİYES NEVŞEHİR İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İZMİR EKONOMİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS ÇAYCUMA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

İktisat Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Üniversitelerin iktisat bölümlerinden mezun olanlar işgücü piyasasında "İktisatçı" olarak görev alırlar. İktisatçılar çalıştıkları kurumda hammadde ve insan gücü kaynaklarının en kârlı biçimde kullanılmasına ve üretilen malların pazarlanmasında en uygun yöntemlerin bulunmasına çalışırlar.

İktisatçıların Çalışma Alanları : Mezunlar çok çeşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte, ise de son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler.
 
İlahiyat

İslam dinini incelemek ve öğrenmek için eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar önemli bir kısmı İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri yapabilecekleri gibi diğer bir kısmında, vaiz veya müftü olarak çalışabilmektedirler.

İlahiyat Programının Amacı : İlahiyat programının amacı başta İslam dini olmak üzere, çeşitli dinleri bilimsel yöntemlerle inceleyerek bilimsel tutumu benimsemiş ve geniş görüşlü aydın din adamı yetiştirmek için eğitim ve bu alanda araştırma yapmaktır.

İlahiyat Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : İlahiyat fakültesinde Arapça Kur'an-ı Kerim öğretiminden oluşan bir yıllık hazırlık sınıfı vardır. Hazırlık sınıfından sonraki yıllarda ise Kur'an-ı Kerim’in yorumu (Tefsir), Hz. Peygamber'in sözlerinin yorumu (Hadis), İslam hukuku, din felsefesi, dinler tarihi, din sosyolojisi ve din psikolojisi gibi lisans dersleri verilmektedir.

İlahiyat için Gereken Nitelikler : İlahiyat fakültesine girmek isteyen bir kimselerin, üstün bir genel akademik yeteneğe, özellikle de sözlü düşünme yeteneğine, düşüncelerini, başkalarına aktarma gücüne sahip, felsefe, sosyoloji, psikoloji, özellikle sosyal psikoloji ve tarihe meraklı ve bu konularda iyi yetişmiş belleği güçlü olmaları gereklidir. Bu alanda çalışacak kimselerin ayrıca sabırlı, hoşgörülü, yeniliklere açık, öğrenmeye istekli olmaları beklenir.

İlahiyat Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
MARMARA İLAHİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ULUDAĞ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
SELÇUK İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA İLAHİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ERCİYES İLAHİYAT FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA İLAHİYAT FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK İLAHİYAT FAKÜLTESİ
SÜTÇÜ İMAM İLAHİYAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK RİZE İLAHİYAT FAKÜLTESİ
FIRAT İLAHİYAT FAKÜLTESİ
CUMHURİYET İLAHİYAT FAKÜLTESİ
HARRAN İLAHİYAT FAKÜLTESİ
DİCLE İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
GAZİ ÇORUM İLAHİYAT FAKÜLTESİ
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ

İlahiyat Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Öğrenimlerini başarı ile bitirenler görev yerlerine göre "Din ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni", "Müftü" veya "Vaiz" olarak çalışırlar. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olanlar ortaokul, lise ve denge okullarda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersini, imam hatip liselerinde meslek derslerini okuturlar. Müftü, bulunduğu il ya da ilçedeki ibadethanelerin yönetiminden sorumlu olup bunların müezzin, imam gibi din görevlisi gereksinmelerini saptar ve durumu Diyanet İşleri Başkanlığına bildirir; gereksinme duyulan din görevlilerinin atanması için girişimlerde bulunur; bölgesindeki din görevlilerinin çalışmalarını denetler; halkın dini konulardaki sorularını cevaplar; halka yararlı birleştirici konuşmalar yapar. Vaiz, camileri gezerek halka İslam dinini açıklayıcı konuşmalar yapar, yani vaaz verir.

İlahiyatçıların Çalışma Alanları : Halen İlahiyat Fakültesi mezunlarının önemli bir kısmı imam hatip okullarında meslek dersleri ve orta dereceli okullarda din ve ahlak dersleri öğretmeni olarak görev almakta, bir kısmı müftü ya da vaiz olarak çalışmakta, küçük bir kısmı da ya Diyanet İşleri Başkanlığında ya da fakülte ve yüksekokullarda öğretim ve araştırma alanında çalışmaktadırlar. Son yıllarda ülkemizde çok sayıda imam hatip okulları açılması, ilahiyat fakültesi mezunlarına öğretmen olma olanağı sağlamıştır. Ancak, müftü veya vaiz olarak çalışma alanının sınırlı olduğu söylenebilir.
 
İletişim

İletişim Programının amacı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmektir. Mezunlar gazeteci, Radyo-TV programcısı, halkla ilişkiler elemanı gibi ünvanlarla mezun oldukları alana göre çalışabilirler.

İletişim Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
GALATASARAY İLETİŞİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ
 
İlköğretim Matematik Öğretmenliği

İlköğretim okullarında matematik öğretmeni olarak görev alabilirler.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
DİCLE SİİRT EĞİTİM FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE SİİRT EĞİTİM FAKÜLTESİ
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ERCİYES EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ KASTAMONU EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ
CUMHURİYET EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK ERZİNCAN EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT EĞİTİM FAKÜLTESİ
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Geri
Top