• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Geleneksel El Sanatları

Bölüm mezunları serbest sanatçı olarak hayatlarını kazanabilecekleri gibi, müzelerde ve kütüphanelerde de görev alabilirler.

Geleneksel El Sanatları Programının Amacı
: Özellikle mimari eserlerde kullanılan, ahşap oymacılığı, alçı işleri, duvar resimleri, metal işleri, cam süslemeciliği gibi geleneksel el sanatlarımızın örneklerini belgeleyecek ve üretilen bilgiyi günümüz teknolojisine aktaracak nitelikte teknik ara eleman yetiştirmektir.

Geleneksel El Sanatları Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Geleneksel el sanatları programında teknik resim, temel sanat eğitimi, mesleki resim, malzeme bilgisi, sanat tarihi, Türk el sanatları tarihi, ölçme teknikleri, koruma ve restorasyon, geleneksel yapı süsleme teknikleri, ahşap işleme teknikleri gibi dersler okutulmaktadır.

Geleneksel El Sanatları için Gereken Nitelikler : Geleneksel el sanatları programında okumak isteyenlerin el becerisi, göz ve eli eşgüdümle kullanabilme, tasarım ve çizim yeteneklerine ve estetik görüşe sahip bedence sağlam, dayanıklı, dikkatli sabırlı kimseler olmaları gerekir.

Geleneksel El Sanatları Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ZONGULDAK KARAELMAS SAFRANBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU

Geleneksel El Sanatları Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Geleneksel el sanatları programını bitirenlere "Geleneksel El Sanatları Teknikeri" ünvanı verilir. Geleneksel el sanatları teknikeri çalıştığı kurumda yapılacak iş için gerekli malzemenin alınmasını sağlar, çalışacak elemanların niteliklerinin, sayılarının belirlenmesinde ve çalışma programının hazırlanmasında restorasyon mimarına, iç mimara yardımcı olur. Çalışmaların plana uygun olarak yürütülmesini sağlar. Uygulamaları bizzat yapar veya yaptırır.

Geleneksel El Sanatları Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Milli Saraylar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığının ilgili birimlerinde; yörede ve ülkedeki konuyla ilgili özel atölyelerde bulma imkânları vardır. Mezunlar ayrıca kendi özel atölyelerini kurarak piyasada çalışabilirler.
 
Gemi İnşaatı

Gemi İnşaatı Programının Amacı : Gemi inşaatı programının amacı her türlü gemi yapımında mühendis ile ustalar ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

Gemi İnşaatı Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gemi inşaatı programında matematik, tasarı geometri, fizik, teknik resim, statik, mekanik, akışkanlar mekaniği, gemi hidrostatiği, gemi elektriği, gemi bilgisi, imalat işlemleri gibi dersler okutulmakta, tersanelerde uygulamalar yaptırılmaktadır.

Gemi İnşaatı için Gereken Nitelikler : Gemi inşaatı programında okumak isteyenlerin matematiğe ve özellikle fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, uzay ilişkilerini görebilme ve çizim yeteneğine sahip, bedence sağlıklı kimseler olmaları gerekir.

Gemi İnşaatı Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
KOCAELİ KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU

Gemi İnşaatı Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler : Gemi inşaatı programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Teknikeri" unvanı verilir. Gemi inşaatı teknikerleri için gemilerin yapımı ve malzeme yapım veya onarım için gemi inşaat mühendisi tarafından belirlenen basamakların yerine getirilmesi gibi işleri, mühendisin denetimi altında yürütür.

Gemi İnşaatı Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Gemi inşaatı teknikerleri devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliği gelişince bu alanda yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulacaktır.
 
Gemi İnşaatı Mühendisliği

Her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde ünitelenmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapılır. Tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde çalışılabilir.

Gemi İnşaatı Mühendisliği Programının Amacı : Gemi inşaatı mühendisliği programının amacı, her türlü deniz taşıtlarının projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretilmesi ile tersane yönetimi ve işletmeciliği alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Gemi İnşaatı Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gemi inşaatı programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik, fizik ve kimya gibi temel fen derslerinden başka gemi makineleri, gemi hidrostatiği, gemi resmi, imal usulleri, iş hukuku, ekonomi, bilgisayar gibi dersler okutulmaktadır.

Gemi İnşaatı Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Gemi inşaatı mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe ve uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip olmaları, fizik ve matematiğe ilgi duymaları, gerekir.

Gemi İnşaatı Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL TEKNİK GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK MAKİNE FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Gemi İnşaatı Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gemi inşaatı mühendisliği programını bitirenlere "Gemi İnşaatı Mühendisi" ünvanı verilir. Gemi inşaatı mühendisi, her türlü deniz taşıtları ile denizle ilgili diğer yapıları (dubalar, petrol platformu v.b.) tasarlar, üretimi ve işletmesi ile ilgili işlemleri planlar ve yürütür; sipariş edilen gemilerin deniz, göl veya akarsularda seyreden araçların iç kısımlarını tasarlar, boyutlarını belirler. Sualtı koşullarını ve malzemenin niteliğini dikkate alarak dayanıklılık hesapları yapar.

Gemi İnşaatı Mühendislerinin Çalışma Alanları : Gemi inşaatı mühendisleri, devlete ait tersanelerde, gemi ve yat dizayn bürolarında, deniz taşımacılığı ile ilgili şirketlerde görev alabilirler
 
Gemi Makinaları

Gemi Makinaları programı her türlü deniz taşıtlarının en ekonomik şekilde üretiminin yapılması, pazarlanması ve en uygun şekilde kullanımları hakkında bilgilendirilmiş ara insan gücünü yetiştirir.

Gemi Makinaları Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GÖLCÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Gemi Makinaları Mühendisliği

Gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve ekonomik şekilde üretiminin yapılması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Ulaştırma Bakanlığında, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda ve gemi makinaları üreten fabrikalarda çalışılabilir.

Gemi Makinaları Mühendisliği Programının Amacı : Gemi makineleri mühendisliği programı her türlü deniz taşıtlarının ve gemi makinelerinin projelendirilmesi, geliştirilmesi ve üretimin ekonomik şekilde yapılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Gemi Makinaları Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler
: Gemi makineleri mühendisliği programında öğretim süresi 4 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında temel fen dersleri yanında temel mühendislik bilimlerine ait dersler okutulmaktadır. Son iki yılda ise mühendislik bilim dersleri ile mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak okutulur. Öğrenciler eğitim süresince staj yapmak zorundadırlar.

Gemi Makinaları Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Gemi makineleri mühendisliği programına girecek ve gemi makineleri alanında çalışacak kişinin üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra uzay ilişkilerini görebilme yeteneğine ve mekanik yeteneğe sahip ve temel fen derslerinde başarılı olması gereklidir.

Gemi Makinaları Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
İSTANBUL TEKNİK DENİZCİLİK FAKÜLTESİ

Gemi Makinaları Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gemi makineleri mühendisliği programını bitirenlere "Gemi Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Gemi makine mühendisi gemilerin itici kuvvet sistemlerinin, güç merkezlerinin, ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, dümen, dişli mekanizmasının, pompaların ve diğer mekanik ve elektrik teçhizatının projelerini yapar, bunların yapımı ve işletilmesi ile ilgili işleri planlar ve yürütülmesini denetler.

Gemi Makinaları Mühendislerinin Çalışma Alanları : Mezunlar, bakanlıklarda kamu iktisadi teşekküllerinde, resmi ve özel tersanelerde, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlarda, gemi makineleri imal eden fabrikalarda ve bu makinelerin alım satımını yapan ticarethanelerde çalışabilirler.
 
Gıda Mühendisliği

Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye ve Gümrük, Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir.

Gıda Mühendisliği Programının Amacı : Gıda mühendisliği bölümü, gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik olarak korunması, artıklarından yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar.

Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular aşağıda özetlenmiştir.

Gıda Bilimi : Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.

Gıda Teknolojisi : Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

Gıda Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gıda mühendisliği bölümlerinin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin ilk yıllarında matematik, fizik, kimya ağırlıklı dersler ile birlikte ekonomi ve temel mühendislik dersleri okutulmakta, eğitim ilerledikçe gıda mühendisliği alanına özgü derslerde yoğunlaşılmaktadır. Öğrenciye ayrıca gıda sanayini tanıması, uygulama bilgileri edinmesi ve beceri kazanması amacıyla endüstride staj yaptırılmaktadır.

Gıda Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinler arası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları ve olumlu insan ilişkileri kurabilmeleri beklenir.

Gıda Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK KİMYA-METALURJİ FAKÜLTESİ
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ANKARA ZİRAAT FAKÜLTESİ
EGE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ULUDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
AKDENİZ ZİRAAT FAKÜLTESİ
GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ
SELÇUK ZİRAAT FAKÜLTESİ
MERSİN MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA ZİRAAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL ZİRAAT FAKÜLTESİ
PAMUKKALE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İNÖNÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ATATÜRK ZİRAAT FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA ZİRAAT FAKÜLTESİ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ ENSTİTÜSÜ

Gıda Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmeler bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.

Gıda Mühendislerinin Çalışma Alanları : Gıda mühendisliği bölümü mezunları, Tarım, Orman ve Köyişleri, Sağlık, Maliye ve Gümrük; Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak görev alabilirler. Gıda mühendisleri, özel, (et, süt vb.) konularda uzmanlaşmış gıda teknologlarından farklı olarak yukarıda belirtilen ünvanlarla kendi mühendislik alanlarının tümünü kapsayan konularda çalışabilirler. Gıda mühendisliği yeni gelişmekte olan bir alan olduğu için bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Gıda Teknolojisi

Gıda Teknolojisi bölümünde gıda üretimi yapan kuruluşlarda gıda analizini, değerlendirilmesini ve kontrolünü yapabilecek teknik elemanlar yetiştirilir. Mezunları tekniker ünvanıyla gıda mühendisleri ile işci arasında ara eleman olarak görev yaparlar. Gıda endüstrisinde kamu ve özel kurumlarda çalışabilirler. Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.

Gıda Teknolojisi Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
CELAL BAYAR SARUHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR ALTINTAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KALECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İHSANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE KAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE TİRE KUTSAN MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN SİVEREK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS TERME MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İHSANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ŞARKİKARAAĞAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART BAYRAMİÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ZARA AHMET ÇUHADAROĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP NİZİP MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK NARMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL TATVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE SULTANDAĞI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK OLTU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA MALKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK HINIS MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Giyim Öğretmenliği

Giyim Öğretmenliği Bölümü alanıyla ilgili meslek liselerine öğretmen yetiştirir. Giyim Öğretmenliği Mezunları meslek liseleri, pratik sanat okulları ve özel kuruluşlarda iş bulabilirler.

Giyim Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
SELÇUK MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 

Grafik

Grafik Mezunları baskı resim sanatçısı, reklam şirketlerinde sanat yönetmeni, matbaa, gazete ve basımcılıkta sanat danışmanı, müze ve sergileme uzmanı, Trt’ de grafik tasarımcısı olarak çalışabilirler.

Grafik Programının Amacı : Grafik sanatları programının amacı, grafik, baskı ve resim gibi, grafik iletişimi alanında çalışacak yaratıcı insan gücünü yetiştirmektir.

Grafik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Grafik sanatlar programında genel kültür derslerinin yanı sıra, temel sanat eğitimi, fotoğraf, yazı, teknik resim, estetik, sanat tarihi, çağdaş sanat, tasarım psikolojisi, sanat sosyolojisi, tasarım teori ve yöntemleri, grafik-tasarım uygulama, tanıtma grafiği gibi kuramsal ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

Grafik için Gereken Nitelikler : Bu alanda başarılı olmak için öğrencilerin duygu ve düşüncelerini çizgi ile ifade etme, renk ve şekilleri en ince ayrıntıları ile algılama yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir.

Grafik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
AKDENİZ SERİK MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ MESLEK YÜKSEK OKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MİLAS MESLEK YÜKSEKOKULU
FATİH ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
BEYKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
YEDİTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA LÜLEBURGAZ TİCARET VE SANAYİ ODASI MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU

Grafik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Grafik programında lisans öğrenimini başarı ile tamamlayan öğrencilere "Grafik Tasarımcısı" ünvanı verilir. Grafik tasarımcısı, amblem, logotaype, ambalaj tasarımı, afiş, pankart, broşür vb. duyuru ve tanıtım ilanlarının, somut verilerden yararlanarak, estetik niteliği olan görsel iletişim araçlarının yapımını planlar ve yürütür.

Grafik Tasarımcılarının Çalışma Alanları : Grafik tasarımcıları, baskı resim sanatçısı, reklam şirketlerinde sanat yönetmeni, matbaa, gazete ve basımcılıkta sanat danışmanı, müze ve sergileme uzmanı, TRT'de grafik tasarımcısı olarak çalışabilirler. Grafik tasarımcılarının bağımsız çalışma olanakları da vardır.
 
Gümrük İşletme

Gümrük işletme programının amacı, gümrük mevzuatı konularında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Gümrük işletme meslek elemanı, maliye ve gümrük bakanlığına bağlı gümrüklerde, özel sektöre ait ithalat ve ihracat bürolarında çalışabilirler veya serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapabilirler.

Gümrük İşletme Programının Amacı : Gümrük işletme programının amacı, gümrük mevzuatı konularında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Gümrük İşletme Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gümrük işletme programında birinci yıl ekonomi, hukuk, Türk dış ticareti ve uluslararası pazarlama, uluslararası taşımacılık ve depoculuk, kamu yönetimi, beşeri ilişkiler; ikinci yıl da gümrük kanunu ve kambiyo mevzuatı, idari yargı, gümrük vergileri, istatistik, bilgiişlem, gümrük işletmeciliği gibi dersler okutulur, uygulama yaptırılır. Zorunlu staj süresi en az 40 işgünüdür.

Gümrük İşletme için Gereken Nitelikler : Gümrük işletme programına girmek isteyen öğrencilerin istatistik, hukuk ve sosyal bilimler alanlarına ilgili ve bu konulara yetenekli olmaları beklenir.

Gümrük İşletme Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
GAZİANTEP KİLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL REYHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SİLİFKE TAŞUCU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU

Gümrük İşletme Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gümrük işletme programını bitirenlere "Gümrük İşletme Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Gümrük işletme meslek elemanları gümrük komisyoncusu, ithalat ve ihracat bürolarında uzman eleman, kamu kuruluşlarında ise memur olarak çalışırlar.

Gümrük İşletme Elemanlarının Çalışma Alanları : Gümrük işletme meslek elemanları, Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı gümrüklerde, özel sektöre ait ithalat ve ihracat bürolarında çalışabilirler veya serbest olarak gümrük komisyonculuğu yapabilirler.
 
Geri
Top