• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Fidan ve Fidecilik

Fidan ve Fidecilik programının amacı, ziraat alanında fidan ve fide yetiştiriciliği, aşılama ve sulama gibi alanlarda uzman yetiştirmektir.

Fidan ve Fidecilik Programının Amacı : Fidan ve fidecilik programının amacı sebze, meyve ve süs bitkilerinin fide ve fidanlarının yetiştirilmesinde çalışacak ana insan gücünü yetiştirmektir.

Fidan ve Fidecilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fidan ve fidecilik programında genel ekonomi, bilgisayar, bitki fizyolojisi, bitki morfolojisi tarımsal meteoroloji, fide ve fidancılıkta sulama sistemleri, süs bitkileri yetiştirme teknikleri gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Fidan ve Fidecilik için Gereken Nitelikler : Fidan ve fidecilik programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bitki üretmekten ve açık havada çalışmaktan zevk alan, bedence sağlam, dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Fidan ve Fidecilik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KOCAELİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART LAPSEKİ MESLEK YÜKSEK OKULU
ADNAN MENDERES SULTANHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU

Fidan ve Fidecilik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler :
Fidan ve fidecilik programını bitirenlere "Fidan ve Fidecilik Teknikeri" ünvanı verilir. Fidan ve fidecilik teknikeri çalıştığı kurumda ziraat mühendislerine yardımcı eleman olarak fide ve fidanların üretim planlarının hazırlanması, gübreleme, sulama, budama gibi işleri yürütür, genellikle açık havada çalışır.

Fidan ve Fidecilik Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Fidan ve fidecilik teknikerleri devlete veya özel sektöre ait fidanlıklarda veya çiftliklerde çalışabildiği gibi az bir sermaye ile kendi işlerini de kurabilirler, yenilikleri izleyebilen ve kendini geliştirebilen bir tekniker her zaman iyi bir iş bulabilirler.
 
Fizik

Madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik bölümünde öncellikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun fizik laboratuvarında, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırmacı olarak, Ptt, Aselsan, Trt gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik formasyonu aldığında liselerde öğretmenlik yapılabilir.

Fizik Programının Amacı : Fizik, madde ve enerjinin yapısını ve karşılıklı etkileşimini araştırır, evrendeki fiziksel olayların bağlı olduğu yasaları bulmaya çalışır. Fizik programında öncelikle bu araştırma ve incelemeleri yapabilecek nitelikte eleman yetiştirmeye yönelik eğitim yapılır.

Fizik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fizik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında temel fizik, matematik, kimya gibi dersler verilir. Son iki yılda ise daha geniş ve ileri düzeyde fizik bilgileri içeren dersler verilir. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulur.

Fizik için Gereken Nitelikler : Fizik öğrenimi yapmak isteyen bir kimse fizik, matematik, kimya gibi temel bilimler alanında iyi yetişmiş olmalı ve bu alanlara içten bir ilgi duymalıdır. Fizikçinin amacı gözlem ve deney yaparak fiziksel olayların kanunlarını bulmaktır. Bunun için fizik alanında çalışacakların dikkatli bir gözlemci ve analitik düşünme gücüne sahip yaratıcı kimseler olmaları gerekir.

Fizik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
BİLKENT FEN FAKÜLTESİ
KOÇ FEN-İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BOĞAZİÇİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YEDİTEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MARMARA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
IŞIK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ FEN FAKÜLTESİ
ANKARA FEN FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL FEN FAKÜLTESİ
EGE FEN FAKÜLTESİ
ANADOLU FEN FAKÜLTESİ
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
EGE FEN FAKÜLTESİ
ULUDAĞ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
AKDENİZ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KOCAELİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KOÇ FEN-İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DİCLE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BALIKESİR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İNÖNÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ERCİYES FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SELÇUK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ULUDAĞ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KOCAELİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART FEN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
PAMUKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HARRAN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
TRAKYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
AFYON KOCATEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KIRIKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MUĞLA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GAZİ KIRŞEHİR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
FIRAT FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BALIKESİR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
NİĞDE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SELÇUK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
CUMHURİYET FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KAFKAS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İNÖNÜ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KIRIKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
TRAKYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK RİZE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART FEN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
PAMUKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GAZİOSMANPAŞA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ERCİYES YOZGAT FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ERCİYES FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ZONGULDAK KARAELMAS DEVREK FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
NİĞDE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DUMLUPINAR FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DİCLE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Fizik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Fizik programını bitirenlere "Fizikçi" ünvanı verilir. Mezunlar genellikle kamu kesiminde görev alırlar. Bir fizikçinin işi, araştırılacak olan problemi çözümlemek, araştırma yöntemini seçmek, deneyini yapmak ve sonucunu rapor etmek olarak özetlenebilir. Fizikçiler çalışmalarında diğer disiplinlerden geniş ölçüde yararlanırlar. Endüstride çalışan fizikçiler mühendislerle işbirliği yaparlar. Kimya, biyoloji ve jeoloji fizikçilerin yakından ilgili oldukları alanlardır. Biyoloji ve fiziğin ortak çalışmasından "Biyofizik" denilen alan ortaya çıkmıştır. Biyofizik organik yapının atomik ayrıntıları, kalıtım vb. konularla ilgilidir. Jeoloji ile fiziğin birleştiği yerde "Jeofizik" alanı ortaya çıkmıştır. Uzmanlaşmanın ilerlediği ülkelerde fizikçiler, fiziğin çeşitli alanlarında (optik, ses, katı hal, elektrik, mekanik vb.) derinleşmektedirler. ülkemizde henüz bu derece uzmanlaşma söz konusu değildir.

Fizikçilerin Çalışma Alanları : Ülkemizde endüstri henüz fizik alanındaki temel araştırmaları destekleyecek kadar gelişmediğinden fizikçilerin özel sektörde çalışmaları söz konusu değildir. Lisans düzeyinde eğitim gören ve "Öğretmenlik Sertifikası" alanlar liselerde ve özel dershanelerde öğretmen olabilir ya da özel bir kurs gördükten sonra bilgisayar programcısı olarak çalışabilirler, Türkiye Atom Enerjisi Kurumunun fizik laboratuvarlarında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli kuruluşlarında araştırıcı olarak iş bulabilirler, Aselsan, PTT, TRT gibi kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Bir temel bilim olarak fiziğin, gerek ortaöğretimde gerekse yükseköğretimde önemli bir yeri vardır. Ülkemizde ortaöğretimde fizik öğretmeni açığı büyüktür. Açılmakta olan ve açılacak üniversitelerin fizik alanında yetişmiş elemanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle iyi yetişmiş bir fizikçi ülkemizde bugün ve gelecekte daima aranan bir eleman durumundadır.
 
Fizik Mühendisliği

Uzaydaki yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapılır. Modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında, elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, sağlık fizikçisi olarak hastanelerde ve eneji santrallerinde çalışılabilir. Ayrıca üniversitelerde akademik çalışma yapılabilir. Nükleer enerji, biyofizik, jeofizik gibi araştırma dallarında uzmanlaşılabilir.

Fizik Mühendisliği Programının Amacı : Fizik Mühendisliği bölümü, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgili konularda eğitim ve araştırma yapar.

Fizik Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fizik Mühendisliği bölümlerinde eğitim süresi 4yıldır. Matematik, fizik, kimya bu eğitim süresinde okutulan başlıca derslerdir. Nükleer fizik, atom fiziği, katıhal fiziği gibi kuramsal ve temel konuların yanı sıra elektronik, bilgisayar programlama gibi uygulama derslerine de önem verilir. Fizik mühendisliği bölümlerinde temel fen eğitimi ile birlikte teknik çizim, makine elemanları, malzeme gibi gerekli mühendislik konuları da işlenir.

Fizik Mühendisliği Gereken Nitelikler : Fizik Mühendisliği bölümlerinde okumak isteyen bir kimsenin, maddenin yapısı, davranışı ve özelliklerine ilişkin konulara karşı ilgisi ve yaratıcı gücü olmalıdır. Ayrıca kişinin iyi bir gözlemci, deneyci ve kuramcı olması bu alandaki başarısını artırıcı etkenlerdir.

Fizik Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
HACETTEPE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ANKARA MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
GAZİANTEP MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Fizik Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Fizik mühendisliği programını bitirenlere "Fizik Mühendisi" ünvanı verilir. Fizik mühendisleri elektronik endüstrisi, TCDDY ve PTTgibi haberleşme ile ilgili kuruluşlarda üretilen ve kullanılan malzemenin elektronik, metalurjik, optik vb. özellikleri konusunda kalite kontrolünü yapar; temel fizik bilgilerini uygulama alanlarına aktarmak amacı ile araştırma ve geliştirme çalışmalarını yürütür. Fizik mühendisi fizikçilerin ürettikleri temel fizik bilgilerini teknolojiye ve dolayısıyla endüstrinin ihtiyaçlarına uygular; elektronik mühendisinin ürettiği aletlerin devre elemanlarını, katıhal elektroniği bilgisiyle üretir, geliştirir. Telekomünikasyona lazer optiğinin, endüstriye süper iletkenliğin sokulması buna örnektir.

Fizik Mühendislerinin Çalışma Alanları : Bölümden mezun olan öğrenciler modern teknoloji kullanan kamu ve özel sektör kurumlarında çalışmaktadırlar. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde enerji santrallerinde çalışabilirler. Üniversitelerde akademik çalışma yapmak isteyen mezunlar ise fizik mühendisliği bölümlerinin yanı sıra nükleer enerji, biyofizik, jeofizik, sağlık fiziği gibi araştırma dallarında da uzmanlaşabilirler. İyi yetişmiş fizik mühendisleri aranan elemanlardır.
 
Fizik Öğretmenliği

Eğitim fakültelerinde ortaöğretimin (liseler, meslek liseleri, akşam liseleri vb..) öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere, eğitim öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen orta öğretimde uzmanlaştığı alanda öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış genel müfredat programı çerçevesinde konularını planlar, derlerini işler, gerekli deney ve uygulamalar yapar.

Fizik Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Doğuştan veya sonradan herhangi bir bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından teşhisi konup tedavisi belirlenen hastalara,gerekli fizik tedavi rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelinin yetiştirilmesi alanında eğitim ve araştırma yapılır.Ayrıca bu alanda çalışacak kişiler, hastalara güç verme durumunda oldukları için sabırlı, hoşgörülü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdır. Hastanelerin fizik tedavi, ortopedi, nöroloji,yanık kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde rehabilitasyon merkezlerinde çalışılabilir. Ayrıca fizyoterapist bir uzman hekimle birlikte klinik açılabilir.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programının Amacı :
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fizik tedavi ve rehabilitasyon programında biyoloji (insan anatomisi ve fizyoloji) fizik, kimya alanlarına ilişkin derslerin yanında mesleğe yönelik kuramsal ve uygulamalı dersler de okutulmaktadır. Bu uygulamalarda öğrenciler, tıbbi, bilimsel dayanağı olan beden hareketlerini, elektrik akımları, ısı-ışık, parafin, mekanik aletler gibi fiziksel araçlarla yapılan tedavi yöntemlerini, masaj ve su tedavilerini öğrenirler. Kuramsal ve uygulamalı derslerin eşit oranlı olduğu okulda, tatil dönemlerinde kliniklerde staj yaptırılmaktadır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon için Gereken Nitelikler : Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girebilmek için ortalamanın üzerinde genel akademik yeteneğin yanı sıra, fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırmak, ona güç vermek ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlamak durumunda oldukları için, sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
HACETTEPE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU
BAŞKENT SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
İSTANBUL FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL KEMAL DEMİR FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA SAĞLIK YÜKSEKOKULU 315,931
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA SAĞLIK YÜKSEKOKULU

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bitirenlere "Fizyoterapist" denir. Fizyoterapist, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedende ve buna bağlı olarak psiko-sosyal yapıda oluşan sakatlığı gidermek veya minimum seviyeye indirmek için kesin tanısı ve tedavisi hekim tarafından belirlenen hastaya fizik tedavi ve rehabilitasyon programını bizzat uygulayan kişidir. Bu amaçla fizyoterapistler kas, hareket ve elektrik testleriyle hastaların değerlendirmesini yaparlar, elde edilen sonuçlara göre tıbbi bilimsel hareketler, güç geliştirme, düz, alçak, orta, yüksek frekanslı akımlar; ısı, ışık, parafin, mekanik araçlar ile değişik masaj ve su tedavisi yöntemlerini uygular. Ayrıca fonksiyon yetersizliği giderilemeyen veya tümüyle yok olan uzuvların desteklenmesi için uygulanan yardımcı cihaz ve protezlerin kullanma eğitimini yapabilirler. Tam fonksiyon kazanamayıp, normal yaşantılarına dönemeyen hastalara uygun yöntemleri öğreterek günlük yaşam aktivitelerini kolaylaştırmak, eski mesleğine veya yeni yapabileceği bir mesleğe yöneltmek ve yeni yaşam koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmak da görevleri arasındadır.

Fizyoterapistlerin Çalışma Alanları : Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fiziktedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir. Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasasına göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.
 
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Programının Amacı : Fotoğraf tekniği ve fotoğraf sanatı alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.

Fotoğrafçılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fotoğraf programında fizik kimya ve genel kültür derslerinden başka fotoğraf teknikleri konusunda teorik dersler okutulmakta ve uygulama yaptırılmaktadır.

Fotoğrafçılık için Gereken Nitelikler : Fotoğraf programında okumak isteyenlerin renkleri ve şekilleri algılama yeteneklerinin yüksek olması ve estetik görüş sahibi olmaları beklenir.

Fotoğrafçılık Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ HEREKE ÖMER İSMET UZUNYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
YILDIZ TEKNİK YILDIZ MESLEK YÜKSEKOKULU

Fotoğrafçılık Mezunlarının Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler : Fotoğraf programını bitirenlere "Fotoğraf Teknikeri" unvanı verilir. Fotoğraf teknikeri fotoğrafı çekilecek cismin ışık durumuna göre, konumunu belirler; çekilen fotoğrafı kimyasal maddelerle banyo eder; fotoğrafı karta basar, üzerinde gerekli düzeltmeleri yapar.

Fotoğraf Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Fotoğraf teknikerleri matbaalarda, basında, grafik ve reklam şirketlerinde özel ve resmi televizyon kuruluşlarında görev alabilirler, isterlerse özel işyeri açabilirler.
 
Fransız Dili ve Edebiyatı

Fransız Dili ve Edebiyatı Programında Fransızca Dil Bilgisi geliştirilmekte ve Fransız edebiyatı tarihi, önemli Fransız yazarları ve edebi akımları incelenerek öğretilmektedir. Mezunlar öğretmenlik formasyonu aldıklarında ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler. Özel sektörde çevirmenlik, turizm şirketlerinde rehberlik yapabilirler. Fransız dili ve edebiyatı programında Fransız dil bilgisi geliştirilmekte ve Fransız edebiyatı tarihi, önemli Fransız yazarları ve edebi akımları incelenerek öğretilmektedir.

Fransız Dili ve Edebiyatı Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
 

Fransızca Öğretmenliği

Ortaöğretim kurumlarına Fransızca öğretmeni yetiştiren bölümdür. Resmi ve özel okullar, dil eğitimi veren dershaneler, turizm sektörü Fransızca Öğretmenliğinin çalışma alanlarıdır.

Fransızca Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ULUDAĞ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ANADOLU EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Gazetecilik

Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar.

Gazetecilik Programının Amacı : Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Gazetecilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.

Gazetecilik için Gereken Nitelikler : Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir. Bu alanda çalışacak kimseler iyi bir gözlemci olabilmelidirler. Gazetecilik programını düşünen öğrencilerin kendilerini Türkçe-Kompozisyon, yabancı dil ve sosyal bilimler alanında iyi yetiştirmeleri, mümkünse bir okul gazetesinde yazı yazarak kendilerini sınamalıdırlar.

Gazetecilik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
MARMARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ANKARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
EGE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
GAZİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ

Gazetecilik Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

Muhabirlerin Çalışma Alanları : Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin hertürlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.
 
Bazı bölümlerin olduğu ünv. kısıtlı verilmiş. Güzel bir tanıtım çalışması özellikle öğrenciler için teşekkürler KıRMıZı.
 
Geri
Top