• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Güverte

Uzak yol yapan gemilerde, geminin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanlar yetiştirilir. Deniz nakliyat şirketlerinde, özel denizcilik şirketlerinde çalışılabilir. Güverte programının amacı uzakyol yapan gemilerde, geminin yönetimi ile ilgili görev yaparak ara elemanlar yetiştirmektir. Güverte zabitine yardımcı olarak bu elemanlar, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Güverte Programının Amacı : Güverte programının amacı, uzakyola giden gemilerin yönetimi ile ilgili görevleri yapacak elemanları yetiştirmektir.

Güverte Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Güverte programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda, matematik ve fizik alanları ile ilgili derslerden başka, meteoroloji, seyir, yük işlem, deniz ticaret hukuku, iş hukuku, işletme yönetimi, Pazar araştırmaları gibi dersler okutulur.

Güverte için Gereken Nitelikler : Güverte programına girmek isteyenlerin hem fizik, matematik gibi fen derslerine, hem de ekonomi ve hukuk gibi sosyal bilim derslerine ilgi duymaları ve bu konularda başarılı olmaları gerekir. Ayrıca, bu alanda yetişmek isteyenlerin uzun süre evlerinden ayrı kalarak, denizlerde görev yapabilecek düzeyde fiziksel ve psikolojik yapıya sahip olmaları gerekir.

Güverte Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteleri :

İSTANBUL TEKNİK DENİZCİLİK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
ULUDAĞ YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU

Güverte Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Güverte programını bitirenlere "Uzakyol Güverte Zabiti" ünvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

Güverte Zabitinin Çalışma Alanları :
Uzakyol güverte zabitleri Deniz Nakliyat Şirketinde, özel denizcilik şirketlerinde görev alabilirler.
 
Haberleşme



Haberleşme programının amacı, telekomünikasyon sistemlerinin kurulması, işletilmesi alanında çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Habarleşme Teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler, bozulanları onarır. Haberleşme Teknikerleri Elektronik ve Haberleşme Mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.

Haberleşme Programının Amacı : Haberleşme programının amacı, telekomünikasyon sistemlerinin kurulması, işletilmesi alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirmektir.

Haberleşme Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Haberleşme programında bilgisayar teknolojisinin bilimsel ilkeleri elektrik ve elektronik mikro elektrik sistemler, dijital elektronik, telekomünikasyon sistemleri gibi dersler okutulmaktadır.

Haberleşme Programı için Gereken Nitelikler : Haberleşme programında okumak isteyenlerin fizik ve matematik konuları ile ilgili ve bu alanlarda başarılı, mekanik ilişkileri görebilen kimseler olmaları gerekir.

Haberleşme Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU

Haberleşme Programı Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Haberleşme programını bitirenlere "Haberleşme Teknikeri" ünvanı verilir. Haberleşme teknikeri telgraf, telefon, teleks gibi elektrik ve elektronik haberleşme sistemlerinin kuruluşu, işletilmesi, bakım ve onarımı işlerini elektrik ve elektronik mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Haberleşme Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Haberleşme teknikeri kablolu ve kablosuz haberleşme sistemlerini (uydu haberleşme sistemleri gibi) kurar ve bu sistemlerde gerekli geliştirme çalışmalarını yürütür; kurduğu sistemleri denetler, bozulanları onarır. Haberleşme teknikeri elektronik ve haberleşme mühendisi ile işçiler arasında ara eleman olarak görev yapar.
 
Halıcılık

Halıcılık Programın Amacı : Halıcılık programı, halı desenleri, halı ipi boyamacılığı ve halı eksperliği alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirir.

Halıcılık Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Halıcılık programında temel sanat eğitimi, halıcılık tarihi, halıcılık teknolojisi, malzeme, boyama, desen araştırma, yöresel Türk halıları, sanat tarihi, sosyoloji, psikoloji, işletme ve maliyet hesapları gibi program için gerekli dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır. Öğrenciler staj yapmak zorundadırlar.

Halıcılık için Gereken Nitelikler : Bu programa girmek isteyen öğrenciler kimya, sanat tarihi, sosyoloji ve resim konularına ilgili, renk algısı güçlü kimseler olmalıdırlar.

Halıcılık Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
FIRAT KEMALİYE HACI ALİ AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART AYVACIK MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MİLAS MESLEK YÜKSEKOKULU

Halıcılık Programı Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlara "Halıcılık Teknikeri" ünvanı verilir. Halıcılık Teknikeri, dokunacak halıların ipliğinin, yününün ve deseninin belirlenmesi, dokuma işlemlerinin yürütülmesi ve ürünün pazarlanması ile ilgili işlemleri yürütür; halıcılık konusunda danışmanlık yapar.

Halıcılık Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Halıcılık teknikerleri, özel dokuma fabrikalarında ve özel işletmelerde çalışırlar veya kendi iş erlerini açabilirler. Yetenekli ve iyi yetişmiş halıcılık teknikerleri kolaylıkla iş bulabilirler.
 
Halkla İlişkiler

Açıköğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.

Halkla İlişkiler Programının Amacı : Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

Halkla İlişkiler Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık, fotoğrafçılık, iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.

Halkla İlişkiler Programı için Gereken Nitelikler : Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.

Halkla İlişkiler Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
İSTANBUL BİLGİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
MARMARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
BAHÇEŞEHİR İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL TİCARET İLETİŞİM FAKÜLTESİ
EGE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ANKARA İLETİŞİM FAKÜLTESİ
YEDİTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
GAZİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
AKDENİZ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
BAŞKENT İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SELÇUK İLETİŞİM FAKÜLTESİ
ATILIM İŞLETME FAKÜLTESİ
MALTEPE İLETİŞİM FAKÜLTESİ
SAKARYA SAPANCA MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KANDIRA MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART GÖKÇEADA MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
FATİH ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ İLETİŞİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL KÜLTÜR İŞLETMECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU

Halkla İlişkiler Programı Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.

Halkla İlişkiler Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı, çalıştığı kurumu halka tanıtmak, kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler, raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın, konferans, yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank , fabrika, hastane, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.
 


Harita Kadastro

Harita Kadastro programının amacı, baraj, imar, kadastro, yol, sulama, kurutma gibi önemli projelerin alt yapısını teşkil eden harita ve planların yapım ve uygulama işlerinde bizzat çalışacak mühendis ile işçi arasında uygulayıcı insan gücü yetiştirmektir. Harita kadastro teknikerlerinin tüm kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma olanakları vardır. Ülkemizde gelecekte de harita kadastro alanlarında yetişmiş bilgi ve beceri sahibi, uygulayıcı elemanlara gereksinim duyulacaktır.

Harita Kadastro Programının Amacı : Harita kadastro programının amacı, baraj, imar, kadastro, yol, sulama, kurutma gibi önemli projelerin alt yapısını teşkil eden harita ve planların yapım ve uygulama işlerinde bizzat çalışacak mühendis ile işçi arasında uygulayıcı insan gücü yetiştirmektir.

Harita Kadastro Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Harita kadastro programında, matematik, fizik,ekonomi, mesleki trigonometri, taşınmaz mal hukuku ve mevzuatı, kadastro tekniği, genel fotogrametri, teknik bilimler, imar uygulaması, kartografya, yol, su uygulaması gibi dersler okutulur.

Harita Kadastro için Gereken Nitelikler : Harita kadastro programına başvuracakların arazi çalışmalarına, çizim, hesaplama ve uygulama faaliyetlerine katılabilecek nitelikte; bedence sağlam kimseler olması gereklidir.

Harita Kadastro Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN GÜLNAR MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN ŞANLIURFA MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MUT MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE SANDIKLI MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT SİVRİCE MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ULUBORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR KÖPRÜBAŞI MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN KAHTA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ERMENEK MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TAŞKENT MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK SARAYÖNÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KADINHANI MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK HADİM MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK GÜNEYSINIR MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ÇUMRA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK BOZKIR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ İHSANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL TATVAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL ISPARTA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN MESLEK YÜKSEKOKULU

Harita Kadastro Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Mezunlara "Harita Kadastro Teknikeri" ünvanı verilir. Bu mezunlar harita kadastro mühendisinin oluşturduğu plan ve arazi uygulamalarına yardımcı olabilecek nitelikte işler yapabilmektedirler.

Harita Kadastro Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Harita kadastro teknikerlerinin tüm kamu ve özel kuruluşlarda iş bulma ve çalışma olanakları vardır. Ülkemizde gelecekte de harita kadastro alanlarında yetişmiş bilgi ve beceri sahibi, uygulayıcı elemanlara gereksinim duyulacaktır.
 


Havacılık Elektrik ve Elektronik

Havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması, projelerin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapılır.

Havacılık Elektrik ve Elektronik Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ANADOLU SİVİL HAVACILIK YÜKSEKOKULU
 


Havacılık Mühendisliği

Hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projesini hazırlar. Uçak yapımı için gerekli üretim, yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir. Bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar, tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istemlere göre incelemesini yapar. Havacılık-uçak mühendisleri, ülkemizde THY’ da, T.C. Silahlı Kuvvetlerinde, kara ve hava kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ, MKM, kurumunda, özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi, eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği bilgileri alanlarında da çalışabilmektedirler. Kendi alanlarında çalışma imkanları, ülke şartlarındaki gelişmelere paralel olarak artmaktadır.

Havacılık Mühendisliği Programının Amacı : Havacılık / Uçak mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

Havacılık Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Havacılık/uçak mühendisliği bölümünde ilk yılda temel bilimler (fizik, kimya, matematik); sonraki 1,5-2 yılda termodinamik, statik, dinamik, mukavemet, akışkanlık mekaniği, bilgisayar, elektrik-elektronik gibi teorik; kalan sürede de aerodinamik, gaz dinamiği, yapı-malzeme, etki sistemleri, ısı transferi gibi uygulamalı temel mühendislik dersleri verilir. Öğrenciler THY' de ve özel uçak şirketlerinde staj yaparlar.

Havacılık Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Havacılık/uçak mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyice yetişmiş, sabırlı, dikkatli, düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen, uyumlu bir kimse olması gerekir

Havacılık Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
ORTA DOĞU TEKNİK MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Havacılık Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Havacılık/uçak mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Havacılık veya Uçak Mühendisi" ünvanı verilir. Havacılık/uçak mühendisi, yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projesini hazırlar; uçak yapımı için gerekli üretim yöntemleri arasından hangisinin, niçin daha ekonomik olacağına karar verir, bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar; tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istenen niteliklere göre incelemesini yapar, uçak yapımında, fabrikada üretimin planlamasını yaparak işlerin zamanında, istenen kalitede ve niteliklerde üretimini sağlar, yapım sonrası uçuş tecrübelerini planlar, bunlara bizzat katılarak yapılan hava taşıtının gerçek işleyişini saptar, bunların pazarlanmasında görev alır. Havacılık/uçak mühendisi ayrıca kullanıcı kuruluşlarda işletme ve bakım mühendisliği görevlerini de yürütür.

Havacılık / Uçak Mühendislerinin Çalışma Alanları : Havacılık/uçak mühendisleri, ülkemizde THY' de, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ' ta, MKE' de ve özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında da çalışmaktadırlar. Havacılık/uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır.
 
Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı
Hayvan yetiştiriciliği (besicilik) programının amacı, büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesi ve üretilmesi alanında çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir. Hayvan yetiştiriciliği (besicilik) teknikerleri, kamu sektöründe veya özel sektöre ait çiftliklerde ve mandıralarda çalışabilirler veya kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Programının Amacı : Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı (besicilik) programının amacı, büyük ve küçükbaş hayvanların beslenmesi ve üretilmesi alanında çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı (besicilik) programında fizyolojiye giriş, özel biyokimya, hayvan besleme ilkeleri ve yemleme, küçük işletmeler, hayvan sağlığı ve hijyen, arıcılık, tavukçuluk, kooperatifçilik, hayvansal ürünler teknolojisi gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı için Gereken Nitelikler : Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı (besicilik) programına girmek isteyenlerin, ortalamanın üzerinde bir genel akademik yeteneğe sahip, biyolojiye ve ekonomiye ilgili, hayvan yetiştirmekten hoşlanan, girişimci kişiler olmaları gerekir.

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
SELÇUK KARAPINAR MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT BİNGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL GEVAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞARKIŞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
HARRAN VİRANŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ YENİŞEHİR İBRAHİM ORHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK HINIS MESLEK YÜKSEKOKULU

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) programını bitirenlere "Hayvan Yetiştiriciliği Teknikeri" ünvanı verilir. Hayvan yetiştiriciliği teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanların bakımı, beslenmesi, üretilmesi ile ilgili çalışmaları yapar. Hayvanlar için sağlığa elverişli ahır ve ağılların yapımı, bunların temizliği, hayvanların merada taze otla veya kışın kuru yemle beslenmesi, kesime hazır hale gelen hayvanların pazarlanması ile ilgili işleri, zootekni alanında uzmanlaşmış ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.

Hayvan Yetiştiriciliği Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı (besicilik) teknikerleri kamu sektöründe veya özel sektöre ait çiftliklerde ve mandıralarda çalışabilirler veya kendileri özel hayvan çiftliği kurabilirler
 
Hazır Giyim

Programın amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir. Hazır giyim programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olması gerekir.

Hazır Giyim Programının Amacı : Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir.

Hazır Giyim Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Moda konfeksiyon programında temel disiplinler, temel sanat eğitimi, model çıkarma ve geliştirme, moda tasarımı, kup kesim, giysi teknolojisi, kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir.

Hazır Giyim için Gereken Nitelikler : Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır.

Hazır Giyim Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
FIRAT BİNGÖL MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ANKARA MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS ARTVİN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES SÖKE MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ ADIYAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL BİTLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ KARACABEY MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART ÇANAKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE DİYARBAKIR MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR DURSUNBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EMEL AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KESKİN MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET AKDAĞMADENİ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA GEYVE MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA GEYVE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA ERBAA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜTÇÜ İMAM KAHRAMANMARAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MİLAS MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS BOYABAT MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR AKHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL VAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ZONGULDAK MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE BATMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS IĞDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP KİLİS MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL BUCAK HİKMET TOLUNAY MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
YÜZÜNCÜ YIL HAKKARİ MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MİMAR SİNAN MESLEK YÜKSEKOKULU
YEDİTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BAYINDIR MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KOCASİNAN MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ KIRŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EMEL AKIN MESLEK YÜKSEKOKULU

Hazır Giyim Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Moda konfeksiyon teknikeri, bir hazır giyim atölyesinde, kadın, erkek veya çocuk giysilerinden birinin veya birkaçının seri üretimi ile ilgili işleri yapar. Önce üretimi yapılacak giysinin biçimini ve kumaşını, günün modasını ve ortaya çıkacak ürünün maliyetini göz önüne alarak belirler; giysinin çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi için gerekli işleri planlar ve yürütür.

Moda Konfeksiyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler.
 
Hazır Giyim Öğretmenliği

Meslek liselerinin okul programlarındaki giyim endüstri ve giyim sanatları konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimi de verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilir.

Hazır Giyim Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversite ve Fakülteler :
MARMARA TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Geri
Top