• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Endüstriyel Elektronik

Endüstriyel Elektronik Programının amacı, sanayide, kullanılan elektronik araçların monte edilmesi, bakım ve onarımı işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Endüstriyel elektronik teknikerleri kamu sektöründe ve özel sektöre ait fabrikalarda çalışabilirler.

Endüstriyel Elektronik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL DÖRTYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA KADİRLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİANTEP GAZİANTEP MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS ALAPLI MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA KASTAMONU MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET KANGAL MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA OSMANİYE MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL DÖRTYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZİNCAN MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET SİVAS MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS AMASYA MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET ŞEBİNKARAHİSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
MALTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ KOCAELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE EGE MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GİRNE AMERİKAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL BOLU MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL KÜLTÜR TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL KÜLTÜR İŞLETMECİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL DÜZCE MESLEK YÜKSEKOKULU
DOKUZ EYLÜL İZMİR MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES KAYSERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
İNÖNÜ MALATYA MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ANKARA ÇANKIRI MESLEK YÜKSEKOKULU
KIRIKKALE KIRIKKALE MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
MUĞLA MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU BİLECİK MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR BALIKESİR MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE NİĞDE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES NEVŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT MUŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR TURGUTLU MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA HENDEK MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK ILGIN MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GEBZE MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE MARDİN MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA KADİRLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ZONGULDAK KARAELMAS KARABÜK MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK BAYBURT MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA KIRKLARELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA NİKSAR MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİOSMANPAŞA TOKAT MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA TEKİRDAĞ ZİRAAT FAKÜLTESİ TEKİRDAĞ MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SİNOP MESLEK YÜKSEKOKULU
ONDOKUZ MAYIS SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES AYDIN MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ GEBZE MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE DENİZLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ÇORUM MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK ERZURUM MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU PORSUK MESLEK YÜKSEKOKULU
ORTA DOĞU TEKNİK MESLEK YÜKSEKOKULU
HACETTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ GAZİ MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ ATATÜRK MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES YOZGAT MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
EGE BERGAMA MESLEK YÜKSEKOKULU
DİCLE DİYARBAKIR MESLEK YÜKSEKOKULU
YEDİTEPE MESLEK YÜKSEKOKULU
ÇUKUROVA ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN MESLEK YÜKSEKOKULU
YILDIZ TEKNİK YILDIZ MESLEK YÜKSEKOKULU

Endüstriyel Yönetim

Endüstriyel Yönetim programının amacı, sanayi kuruluşları ve fabrikalarda üretim aşamalarının değişik bölümlerinde iş organizasyonu ve işçileri yönlendirecek ara elemanı yetiştirmektir. Endüstriyel Yönetim Programında eğitim görmek isteyenler mesleki dersler yanında kitle psikolojisi ve sosyoloji dersleri de alırlar.

Endüstriyel Yönetim Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KOCAELİ - KANDIRA MESLEK YÜKSEKOKULU

Enerji Öğretmenliği

Enerji Öğretmenliği Programının amacı, jeotermal, hidroelektrik santrallerinde ve kimyasal enerji üretim merkezleriyle doğalgaz dağıtım merkezlerinde çalışacak elemanlar yetiştirmektir. Pedagojik formasyon derslerini alanlar, teknik liselerde görev alabilirler.

Enerji Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
MARMARA - TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ

Enformatik

Enformatik, bilgi işlem dayalı işletmeciliktir. Daha açık bir deyişle verilerin toplanması, değerlendirilmesi, bilgiye dönüştürülmesi, bilgilerin akışının sağlanması ve bu bilgilerden yararlanılması bu eğitimin başlıca amaç ve alanını oluşturur. Enformatik eğitiminin bilgisayar mühendisliğinden farkı: Bilgisayar mühendisleri daha çok ondan işletme fonksiyonlarını (görevlerini) yerine getirme ve işletme içi eğitimin sağlanması konularında bir araç olarak faydalanırlar. Enformatik Mezunları çeşitli kamu kuruluşlarının ve özel kuruluşların bilgi sistemlerinin kurulması, analizi, geliştirilmesi ve bu sistemlerin bakım hizmetlerinde görev alabilirler. Donanım ve iletişim sistemlerinin pazarlanmasında, kullanıcıların karşılaştıkları problemlerin çözümünde ve onların eğitimine destek olunmasında görev alabilirler. Ayrıca işletme içindeki departmanlarda bilgi işlem görevlerinde çalışabilirler.

Enformatik Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
IŞIK - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MARMARA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

Et Endüstrisi

Program kasaplık hayvanların kesimi, gereksinimlerine göre parçalanması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi konularda tekniker yetiştirir. Mezunlar kamuya ait et kombinaların da veya özel işletmelerde iş bulabilirler.

Et Endüstrisi Programının Amacı : Et endüstrisi programının amacı et, özellikle beyaz et üreten sektörde çalışacak ara elemanları yetiştirmektir.

Et Endüstrisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Et endüstrisi programında kanatlı hayvan anatomisi, mikrobiyoloji, hijyen, kanatlı hayvan yetiştiriciliği, beyaz et tekniği, kesim teknikleri, et ürünleri, yan ürünlerin değerlendirilmesi, balık hastalıkları, pazarlama gibi dersler okutulmakta ve uygulamalar yaptırılmaktadır.

Et Endüstrisi için Gereken Nitelikler :
Et endüstrisi programında okumak isteyenlerin biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam kimseler olmaları gerekir. Girişimci ve yaratıcı kişilerin meslekte başarılı olma şansı daha fazladır.

Et Endüstrisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KAFKAS - ARDAHAN MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - ÇİNE MESLEK YÜKSEKOKULU
ERCİYES - SAFİYE ÇIKRIKÇIOĞLU MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - KARAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
KAFKAS - KARS MESLEK YÜKSEKOKULU
BALIKESİR - SUSURLUK MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - AFYON MESLEK YÜKSEKOKULU
FIRAT - MALAZGİRT MESLEK YÜKSEKOKULU

Et Endüstrisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Et endüstrisi programını bitirenlere "Et Teknikeri" ünvanı verilir. Et Teknikeri büyük ve küçükbaş hayvanlardan, kanatlılarda ve balıklardan elde edilen etlerin, koşullarına ve müşteri isteklerine uygun olarak parçalanması, parçalardan sucuk, sosis, köfte gibi et ürünlerinin üretimi, bunların korunması, paketlenmesi ve pazarlanması gibi işlerin planlanmasını ve yürütülmesini sağlar.

Et Teknikerinin Çalışma Alanları : Mezunlar özel sektöre ait, kırmızı ve beyaz et işleyen işletmelerde görev alabildikleri gibi, kendi işletmelerini de kurabilirler.

Ev Ekonomisi

Özellikle kırsal yöredeki ailelere, mevcut kaynak ve imkanlar daha iyi kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir hayat sürmeleri, tarım yapılmayan aylarda boş kalan işgücünden yararlanmaları ile ilgili konuları; ekonomik, sosyal , psikolojik, fiziksel yönleriyle ele alarak onlara yardımcı olacak elemanları yetiştirme ile ilgili eğitim yapılır. Başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere bu alanlarda hizmet veren özel kuruluşlarda ve kamu kuruluşlarında çalışılabilir.

Ev Ekonomisi Programının Amacı : Ev ekonomisi programının amacı, tüm ailelerin ve özellikle kırsal yöredekilerin mevcut kaynak ve olanakları daha iyi kullanarak ekonomik düzeylerine uygun bir yaşam sağlamaları; kırsal yörede, tarım yapılmayan aylarda, boş kalan işgücünden yararlanmaları ile ilgili konuları ekonomik, psikolojik, sosyal, fiziksel, hijyenik ve estetik yönleriyle ele alarak onlara yardımcı olacak elemanları yetiştirmektir.

Ev Ekonomisi Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Ev ekonomisi programında kimya, matematik, anatomi ve fizyoloji gibi temel fen ve ekonomi, sosyoloji, eğitim psikolojisi gibi sosyal bilim dersleri ile gıda teknolojisi, kırsal çevre sorunları, aile sağlığı ve ilk yardım, köy el sanatları, okul öncesi eğitim, giyim ve tekstil, hastalıklarda diyet gibi meslek dersleri okutulmaktadır.

Ev Ekonomisi için Gereken Nitelikler : Ev ekonomisi bölümüne girecek bir kimsenin dinamik, insanlarla çalışmayı seven ve objektif olmasının yanı sıra akılcı karar verebilme, orijinal yöntemler geliştirebilme gibi yöneticilik yeteneklerine sahip olması gerekir.

Ev Ekonomisi Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
HACETTEPE - EV EKONOMİSİ YÜKSEKOKULU
ANKARA - EV EKONOMİSİ YÜKSEKOKULU

Ev Ekonomisi Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Ev ekonomisi bölümünden mezun olanlar "Ev Ekonomisti" ünvanıyla çalışırlar. Ev ekonomisti daha çok kırsal bölgelerde, insanları kaynakların daha iyi kullanılması konusunda aydınlatırlar; hastane, kreş, otel, huzurevi gibi kuruluşlarda modern işletmecilikte önemli bir yeri olan kurum idareciliği; toplum kalkınmasına ve halk sağlığına yönelik araştırma ve inceleme yapan özel ve kamu kuruluşları ile örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ev idaresi ve aile ekonomisi alanında eğitim verirler.

Ev Ekonomisti Çalışma Alanları : Ev ekonomisi bölümü mezunları başta Tarım Bakanlığı olmak üzere yukarıda belirtilen alanlarda hizmet veren özel ve kamu kuruluşlarında çalışmaktadırlar. Bu programı bitirenlerden öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda veya halk eğitim merkezlerinde ev ekonomisi öğretmeni olarak çalışabilirler.

Felsefe

Maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi alanlarda düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek için inceleme ve araştırma yapılır. Başta Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı olmak üzere, bakanlıkların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirme ile ilgili birimlerinde çalışılabilir. Ayrıca öğretmenlik sertifikası alanlar, liselerde öğretmenlik yapabilirler.

Felsefe Programının Amacı : Felsefe programının amacı, maddenin, bilginin kapsamı ve kaynağı, insanın dünyadaki yeri ve rolü, iyi, doğru ve güzelin ne olduğu gibi problem alanlarında düşünce üretebilecek elemanları yetiştirmek ve bu alanda inceleme, araştırma yapmaktır.

Felsefe Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Üniversitelerin felsefe programlarında başlıca dallar genellikle sistematik felsefe, felsefe tarihi, bilim tarihi ve mantık başlıkları altında toplanır.

1. Sistematik Felsefe ve Mantık :
Sistematik felsefe, "varlığın ve bilginin kaynağı, güzel, iyi ve doğrunun ölçüsü nedir?" gibi sorulara tarihsel süreç içinde verilmiş cevapları tartışır.

2. Felsefe Tarihi : Evren-toplum-insan üzerine geliştirilen düşünceleri tarih sırasıyla ve tarih yöntemiyle inceleyip karşılaştırarak değerlendirir.

3. Bilim Tarihi : İnsan düşüncesinin en önemli ürünü olan bilimin başlangıcı, gelişimi; bilim, felsefe, din, teknoloji ilişkisini toplumlararası bilgi alışverişi bağlamında ele alır.

Felsefe için Gereken Nitelikler : Bu bölüme girebilmek için normalin üzerinde bir akademik yeteneğe sahip, temel bilimler ve sosyal bilimler alanında başarılı olmak, soyut konularla uğraşmaktan hoşlanmak ve herşeyden önce entelektüel gelişmeyi amaçlamak gerekir.

Felsefe Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
BOĞAZİÇİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GALATASARAY FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YEDİTEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL EDEBİYAT FAKÜLTESİ
HACETTEPE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
EGE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
KOCAELİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GAZİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
DİCLE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MERSİN FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
MUĞLA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
PAMUKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SAKARYA FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
CUMHURİYET FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
PAMUKKALE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YEDİTEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ULUDAĞ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ

Felsefe Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Felsefe bölümünü bitirenlere felsefe lisans diploması verilir. Bir felsefeci mümkün olduğu kadar çok değişik alanlarda okur, okuduklarını tartışır ve fikir üretmeye çalışır.

Felsefe Programı Çalışma Alanları : Felsefe bölümü mezunları, başta Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT' de üniversitelerde, kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama ve değerlendirmeyle ilgili birimlerinde değişik kadro ünvanları ile çalışma imkânı bulmaktadırlar. Öğretmenlik sertifikası olan mezunlar liselerde öğretmenlik yapabilirler. Düşünce üretebilme ve bunları yazılı olarak aktarabilme yeteneği olanlar yazar olarak basında iş bulabilirler; yeteneklerini kanıtlayanların isterlerse akademik çalışmaya yönelme olanakları da vardır.

Felsefe Grubu Öğretmenliği

Felsefe Grubu Öğretmenliği bölümünde ortaöğretim kurumlarında felsefe grubu derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapılmaktadır. Felsefe grubu öğretmenleri liselerde psikoloji, sosyoloji, felsefe ve mantık derslerine girerler. Mezunları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kura ile atanırlar.

Felsefe Grubu Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
GAZİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ

Fen Bilgisi Öğretmenliği

Eğitim Fakültelerinde ortaöğretim birinci kademesinin(ortaokul) öğretmen ihtiyacını karşılamak üzere, eğitim, öğretim ve araştırma yapar. Öğretmen, fen bilimlerinde gerekli alt bilgi birikimini vermek üzere öğrencileri yetiştirir. Bulunduğu okulun genel amaçlarına göre hazırlanmış müfredat programı çevresinde konularını planlar, derslerini işler, gerekli deney ve uygulamaları yapar. Öğretmen olmak isteyen bir kimseden sözel ifade gücüne sahip, insanlara birşeyler öğretmekten hoşlanan sabırlı bir kişi olması beklenir.

Fen Bilgisi Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
BOĞAZİÇİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ORTA DOĞU TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
İSTANBUL HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
HACETTEPE EĞİTİM FAKÜLTESİ
OSMANGAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE EĞİTİM FAKÜLTESİ
MARMARA ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÇANAKKALE ONSEKİZ MART EĞİTİM FAKÜLTESİ
PAMUKKALE EĞİTİM FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL BURDUR EĞİTİM FAKÜLTESİ
MUĞLA EĞİTİM FAKÜLTESİ
FIRAT EĞİTİM FAKÜLTESİ
TRAKYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
BALIKESİR NECATİBEY EĞİTİM FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE SİİRT EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ KASTAMONU EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK ERZİNCAN EĞİTİM FAKÜLTESİ
KOCAELİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
CELAL BAYAR EĞİTİM FAKÜLTESİ
ABANT İZZET BAYSAL EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS AMASYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
SAKARYA EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
İNÖNÜ EĞİTİM FAKÜLTESİ
KAFKAS EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ KIRŞEHİR EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK AĞRI EĞİTİM FAKÜLTESİ
KAFKAS EĞİTİM FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK GİRESUN EĞİTİM FAKÜLTESİ
MERSİN EĞİTİM FAKÜLTESİ

Fermantasyon

Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla, sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bu bölümü bitirenler fermantasyon teknikeri ünvanı ile gıda mühendislerine yardımcı olarak çalışırlar.

Fermantasyon Programının Amacı : Fermantasyon programının amacı, tarımsal ürünlerden mayalandırma yoluyla sirke, alkollü içki, malt gibi gıda maddelerinin elde edilmesi işlemlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Fermantasyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Fermantasyon programının ilk yılında fizik, kimya, teknik resim, ikrobiyoloji gibi teknik ve temel bilim dersleri verilir. İkinci yılda ise çeşitli hammaddeler ve bunların işlenmesine ve pazarlanmasına ilişkin dersler okutulur.

Fermantasyon için Gereken Nitelikler : Bu alana girmek isteyen öğrencilerin kendilerini kimya, biyoloji ve tarım konularında iyi yetiştirmiş olması gerekir.

Fermantasyon Programının Bulunduğu Üniversiteler ve Fakülteleri :
KOCAELİ KÖSEKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU

Fermantasyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitiren öğrenciler "Fermantasyon Teknikeri" ünvanını alırlar. Fermantasyon teknikeri, alkollü içkiler, turşu, boza, sirke gibi tarımsal ürünlerin kalitelerinin artırılması ve kontrolü ile ilgili işlemleri yürütür; bira gibi mayalı içkiler, sirke ve meyve suyu yapımı için tahıl ya da meyvelerin filizlendirilmesi, karıştırılması, preslenmesi ve mayalanması gibi işlemlerin planlanması ve ürütülmesinde gıda mühendisine yardımcı olarak çalışır.

Fermantasyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Kamu kesiminde çalışmak isteyen fermantasyon teknikerleri daha çok Tekel Genel Müdürlüğüne bağlı, şarap, bira ve diğer içki fabrikalarında çalışabilirler. Aynı alanda faaliyet gösteren özel kesime bağlı üretim yerleri de bu teknisyenler için uygundur. Bu program mezunları kendi adlarına da küçük işletmeler açabilirler.

Geri