Ütü yapmak çoğumuza zor ve itici gelen bir iştir. Farklı kumaşların farklı ısılarda ütülenmesi gerekir; gömlek, pantolon gibi parçalar için uygulanması gereken bazı
ütüleme teknikleri vardır, kimi kırışıklıklar zor açılır, buhar ayarı kumaşın cinsine göre değişir. Bu gibi detaylar yüzünden, değil bu işi yapmakta acemi olanlar, bazen deneyimli ev kadınları bile bu işte zorlanırlar.
Ütü yapmanın püf noktaları hakkında bilgi edinmek hem işi kolaylaştırır, hem de gereğinden fazla zaman kaybedilmesini önler. İşte ütü yapmayı eziyet olmaktan çıkaracak bazı tüyolar:
Çamaşırları Ütülenmelerini Kolaylaştıracak Şekilde Kurutun
- Çamaşır kurutma makinesi kullanıyorsanız ütülenecek çamaşırları makineyi ütü ayarına getirerek kurutun. Bu durumda çamaşırlar makineden biraz daha nemli, dolayısıyla daha az kırışmış olarak çıkar. Bu da ütülenmelerini kolaylaştırır.
- Çamaşırları asarak kurutuyorsanız asmadan önce gerdirmeyi ve silkelemeyi ihmal etmeyin. Muntazam bir şekilde asılan çamaşırlar daha kolay ütülenir. Yıkanan çamaşırları makinede bekletmeden hemen asmak iyi olur. Makinede uzun süre kalırlarsa çok kırışır ve kokarlar.
Ütüye Başlamadan Önceki Hazırlıklar
- Ütülenecek giysileri gruplandırın. (Etek, gömlek, tişört, kumaş pantolon vb.)
- Ütüyü ayakta mı yapacaksınız, yoksa oturarak mı? Ütü masasının yüksekliğini buna göre ayarlayın.
- Ütüyü, ütüleyeceğiniz parçaları net bir şekilde görebileceğiniz bir yerde yapın.
- Ütü masasının örtüsünün yeterince kalın ve temiz olduğundan emin olun. Ütünün tabanının temiz olup olmadığına da bakın.
- Gidip gelerek zaman kaybetmemek için, ütülenmiş eşyaların istifleneceği sandalye, asılacağı askı gibi aparatları hazırlayın.
- Ütü masasının kumaşının altına alüminyum folyo yerleştirirseniz, folyo ısıyı ileteceği için diğer tarafın kırışıklıkları da açılır.
- İpek, yün ve kadife gibi parlama yapabilecek kumaşlardan dikilmiş kıyafetler için bir ütü bezi ayarlayın.
Ütüye Su Koyarken
- Ütünün suyunu, fişini takmadan önce doldurun.
- Su sızdırması ihtimaline karşı buhar kontrol düğmesini tamamen kapatın.
- Suyu ütünün içine birden dökmeyin, dışarı taşmasına yol açabilirsiniz. Ütüyü hafifçe eğin ve suyunu, doldurma deliğinden, yavaş yavaş koyun.
- Çamaşırların güzel kokmasını istiyorsanız ütü suyunun içine az miktarda esans ekleyebilirsiniz.
Ütü Yapmanın Püf Noktaları
- Ütülenecek büyük parçalar varsa işe onlarla başlayın. Yere temas etmemeleri için zemine bir çarşaf veya örtü serin.
- Ütünün sıcaklığını kumaşın cinsine göre ayarlayın. Giysinin bir ütüleme talimatı varsa ona uyun. Genel olarak sentetik, sentetik karışımlı ve ipek kumaşların düşük ve orta ısılarda, yünlülerin orta ya da yüksek ısılarda, ketenler ve pamukluların da yüksek ısılarda ütülenmesi gerekir.
- Ütünün ısısının ütüleyeceğiniz kumaşa uygun olduğundan emin olamazsanız sıcaklığı kıyafetin içte kalan veya fazla zarar görmeyecek bir yerinde test edin.
Gömlek Ütülemenin Püf Noktaları
*Önce kollar ve manşetler ütülenir. Gömleğin manşetini, iç kısmı yukarıya bakacak şekilde ütü masasına yatırın ve biraz bastırarak ütüleyin. Dış yüzünü çevirip onu da ütüledikten sonra gömleğin kolunu masaya yatırın ve düzeltin. Bu sırada dikişli kısmının alta gelmesine dikkat edin. Bu, kollarda çift çizgi oluşması ihtimalini azaltır. Uygun sıcaklıktaki ütüyü kolun üstünde gezdirerek ütülemeyi bitirdikten sonra arka yüzünü de ütüleyin. Şimdi sıra manşetle kol arasında kalan bölümü ütülemeye geldi. Bunun için manşetin 2 ucunu birbirine birleştirin ve manşete öne doğru asılarak pililerin yatmasını sağlayın. Sonra ütüyü, manşet düğmesine değmemeye dikkat ederek, pililerin üstüne bastırın.
Gömleğin kollarından sonra omuz kısmını ütülemek gerekir.
Gömlek omzunu ütülemenin en kolay yolu önce omuzlardan birinin arka kısmını masanın kenarlarından birine geçirip ütüyü üstünde gezdirmektir. Sonra gömleği ütü masasından çıkarmadan, dikkatle tutup çevirerek, diğer omzun da aynı yere gelmesini sağlayın ve onu da ütüleyin. Sonra omuzların ön kısımlarını sırayla masaya geçirip, yaka düğmelerine ve gömleğin diğer düğmelerine temas etmemeye dikkat ederek ütüleyin.
*
Gömlek ütüleme işleminde kollar ve omuzların 2 tarafının ütülenmesi bittikten sonra sıra ön ve arka bedenleri ütülemeye gelir. Bu işe, gömleğin düğmesiz kısmını masaya yerleştirip o bölgeyi ütüleyerek başlayın. Sonra ütülediğiniz yeri, kolları buruşturmamaya dikkat ederek kendinize doğru çekip yandaki dikişin üstünden ütüyle geçin. Gömleği aynı şekilde çekmeye devam ederek sırt kısmını da ütüleyin. Sırtında pililer olan bir gömleği ütülüyorsanız aşağıya doğru çekerek pililerin ortaya çıkmasını sağlayın. Piliyi elinizle düzelttikten sonra ütüyü üst kısmına bastırın. Sonra gömleği kendinize doğru çekmeyi sürdürerek ütüleye ütüleye diğer tarafına kadar gelin. Burada, ütüyü düğmelere temas ettirmemeye dikkat edin.
*
Gömleğin en son ütülenecek kısmı yakasıdır. Yakayı ütülemek için önce tersi, yani etiketsiz kısmı size bakacak şekilde ütü masasına yerleştirin. Güzelce ütüledikten sonra diğer tarafını çevirip ütüleyin. Yakanın içindeki telanın yatması için bu kısımda ütüyü daha fazla bastırın. Yakaya çizgi atmak istiyorsanız gereken şekilde kıvırın. Ütüyü hafifçe bastırarak her bir yarısını öne doğru getirin. Böylece yakaya düzgün bir şekil vermiş olacaksınız.
Pantolon Ütülemenin Püf Noktaları
*
Pantolon ütülemeye ceplerden başlamak gerekir. Bunun için cepleri dışarı çıkarın ve ütüleyin. Sonra pantolonu bel kısmından ütü masasına geçirin. Bunu yaparken diğer paçayı ütüleyeceğiniz paçanın üstünden aşırıp arkaya doğru bırakarak bacak arasının masaya geçmesini sağlayın. Pantolonların bacak arasında kırışıklık olmaması için böyle yapmak gerekir. Bu bölgeyi ütüledikten sonra pantolonu ütü masasından hiç çıkarmadan çevirin. Böylece diğer paçanın da aynı kısmı önünüze gelmiş olacak. O kısmı da ütüleyin.
* Kumaş pantolonlarda bacak aralarını ütüledikten sonra bel kısmını ütülemek gerekir. Bunun için pantolonun belini ütü masasına geçirirken daha önce ütülediğiniz cebi yerinden geriye doğru çekin. İlk olarak ön cepleri ve belin ön kısımlarını ütülemelisiniz. Arka cepleri ütülemeye başlamadan önce cep düğmelerini kapatın. Sonra, düğmesine değmemeye dikkat ederek arka cebi ve çevresini ütüleyin. Bu iş de bittikten sonra aşağıya sarkmış durumdaki paçayı masaya doğru çekin. Az önce geriye çektiğiniz ön cebi dikkatle yerine yerleştirip üstünden, bir daha ütüleyin. Bu sırada pantolonun üstündeki çizgileri yok etmemeye dikkat edin. Mevcut izi kaybetmezseniz
çift çizgi yapma riski azalır.
*Pantolonun bel kısmı bitince çizgilerini ütülemeye geçmelisiniz. Bunu arka taraftaki çizgiden başlayarak yapın. Pantolonu ütü masasına yatırdıktan sonra üstte kalan paçayı masadan aşağıya sarkıtın. Ütüleyeceğiniz paçanın çizgilerine hiç dokunmadan orta dikişini ütüleyin. Bu iş bittikten sonra pantolonu kaydırarak kendinize doğru çekip çizgisinin ütü masasının kenarına yaklaşmasını sağlayın ve çizgiyi elinizle düzeltin. Sonra ütüyü paçadan başlayarak, dikkatle, hiç kaldırmadan yukarıya doğru götürün. Yine eski çizgisinin üstünde ileriye geriye gezdirerek çizgiyi güzelce sabitleyin. Sonra diğer kenarını masanın kıyısına getirin, cebini dışarı çıkarıp aynı şekilde ütüleyin.
Astarlı bir pantolonu ütülüyorsanız astar, ütülenmiş pantolonun üstünde iz bırakabilir. Bu durumda pantolon ütü masasının üstündeyken elinizi paçasından içeriye sokup astarı geriye itin ve izi yok etmek için pantolonun çizgisinin üstünden ütüyle bir kere daha geçin.
*
En sık yapılan pantolon ütüleme hatalarından biri çift çizgi oluşmasına yol açmaktır. Bu hatayı yaparsanız, düzeltmek için pantolonun paçalarını ters çevirip bu şekilde ütü masasına geçirdikten sonra sizin yapmış olduğunuz yanlış yerdeki çizgilerin üstüne
ütü spreyi sıkıp ardından ütüyü üstlerinde gezdirerek izi yok etmeye çalışın. Sonra pantolonu düz çevirip, aynı hatayı yapmamaya dikkat ederek, ilk çizgilerin üstünden tekrar ütüleyin.
Koyu renkli kumaş pantolonları ütülerken
ütü bezi kullanmayı unutmayın. Aklınızda olsun, çok büyük bir ütü bezi işinizi zorlaştırır.
Baskılı Kıyafetlerin Ütülenmesi
Giysilerin üstündeki baskılar plastik, naylon vb. malzemelerden yapıldığı için ısıya maruz kalınca ütüye yapışırlar. Kıyafetlerin baskılarını ütülemek kumaşın zarar görmesine de yol açabilir. Bu tip kıyafetlerin ütülenmesi için uygun olan yöntem düşük ısıyla tersinden ütülemek veya baskılı kısma buhar vermektir.