• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

A'dan Z'ye Hayvan Hastalıkları ve İlk Yardım Bilgileri

• Konuyu açan Konuyu açan cemree
  • Açılış tarihi Açılış tarihi
KULAK KEPÇESİNİN ŞİŞMESİ ( AURAL HEMATOM )

Aural hematom, kedi ve köpeklerin kulaklarındaki yumuşak doku katmanları arasında kan toplanmasıdır

Nedenler

· Kulak enfeksiyonu nedeniyle kronik kafa sallama
· Travma
· Kanama hastalıkları

Klinik Bulgular

· Kulak kepçesini şişmesi ( bu şişkinlik yumuşaktır )
· Enfeksiyon

İlk Yardım

! ! ! Dostunuzu hemen bir veteriner kliniğinde ulaştırınız.
Bu durumda genellikle cerrahi müdahaleye ihtiyaç vardır ! ! !

Engelleme

· Kulak enfeksiyonu meydana gelir gelmez, tedavisini yaptırınız
· Eğer dostunuzda kulak enfeksiyonu sık sık tekrar ediyorsa, veteriner kliniğinden temin edeceğiniz bir ürünle haftada 1-2 kez dostunuzun kulaklarını temizleyiniz
· Kulağı temizlerken gazlı bez kullanım. Kulağın derinde kalan göremediğiniz kısımlarını temizlenmeye çalışmayın

KUSMA

! ! ! Kedinizin ya da köpeğinizin iplikle oynamasına izin vermeyin. Bükülmüş iplikten yapılan toplar ya da oyuncaklar güvenilir değillerdir ( çözülebilirler ); kediniz ya da köpeğiniz bunları yutabilir. Anüste ya da ağızda iplik görürseniz, dostunuzu mümkün olan en kısa zamanda veteriner kliniğine götürünüz. Sakın ipliği çekmeye kalkışmayın, barsakları yırtabilirsiniz ! ! !

Nedenler

· Dostunuzun uygun olmayan bir şey yemesi
· Yabancı cisim yutma ( bazen yuttukları bu cisimler sindirim sistemine saplanabilir )
· Kedilerde en sık rastlanılan yabancı cisim ipliktir. Genellikle bir ucu dilin altına takılır ve geri kalan kısmı sindirim sisteminde ilerleyerek anüse kadar ulaşabilir
· Zehirli maddeler yemek, bu grup içerisinde en çok bitkiler yer alır
· Paraziter enfeksiyon
· Bez hastalıları ( kedilerde en çok hipertiroidizm görülür )
· Böbrek hastalıkları ya da pankreatitis gibi organ yangıları, enfeksiyon ya da yetmezlikleri
· Bir çok hastalık

İlk Yardım

8-12 saat boyunca ağızdan gıda ve su vermeyin
· Gıda ve su kısıtlaması yalnızca genç erginler için uygundur, başka bir değişle normal sağlıklı hayvanlar için geçerlidir. Yaşlı ( 10 yaş üzerinde ), çok genç ( 1 yaşın altında ) ya da hasta hayvanlarda gıda ve su kısıtlaması yapmaksızın hemen bir veteriner kliniğine ulaşmak gerekir
· Gıda ve su kısıtlaması yaptığınız 8-12 saat sonunda, kusma kesilmişse dostunuza 2-3 saatte bir kusma olmadığı sürece küçük buz parçaları yutturun
· Buzları yutturduktan sonra da kusma olmadıysa az miktarda suya ( kedi ve küçük köpeklerde ¼ su bardağı, orta boy köpeklerde 1/3 su bardağı, iri ırk köpeklerde ½ su bardağı ) pediatrik elektrolit oral solusyon ilave ederek içirin. Kusma olmadığı sürece 2-3 saatte bir bunu uygulayın
· Hala kusma yoksa yüksek oranda lif içeren gıdalardan, kusma olmadığı sürece birkaç saat aralarla kedi ve küçük ırk köpeklerde 2 çay kaşığı, orta boy köpeklerde 1 yemek kaşığı, iri ırk köpeklerde 2 yemek kaşığı yedirin
· Takip eden 48-72 saat boyunca kusma meydana gelmediyse düzenli gıdası ile yüksek lifli gıdayı karıştırarak adım adım normal beslenmesine geçin
· Gıda ve su kısıtlamasına rağmen dostunuz kusuyorsa ya da gıda ve su verdiğinizde kusmaya başlamışsa dostunuzu zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine ulaştırınız
· Eğer kusma ile birlikte ateş ya da letarji gibi başka hastalık bulguları da varsa gıda ve su kısıtlaması yapmadan dostunuzu hemen bir veteriner kliniğine götürün
! ! ! Kusma, ishal ve yemek yememenin sonucu olarak vücut sıvılarında kayıp şekillenir ve hızla dehidrasyon oluşur. Dehidrasyonun sonucunda da şok ve ölüm şekillenir ! ! !

Geri