Adıyaman yemekleri

BAZLAMA TAPLAMA (ADIYAMAN)

4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu derin bir kaba koyup karıştırın. Suyu da aktarıp yoğurmaya başlayın. Elde ettiğiniz hamur elinize hafifçe yapışacaktır. Hamuru toparlayın ve oda sıcaklığında en az bir saat bekletin. Böylece hamur kabarıp kıvama gelecektir.
Dinlenip ekmek hamuru kıvamına gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
Hamur parçalarını, yani bezeleri hafifçe un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla pasta tabağı (15-18 cm çapında) büyüklüğünde açın.
Diğer taraftan, büyük boy bir teflon tavayı (eski usûl bir sac ta kullanabilirsiniz) orta ısılı ateşin üzerinde kızdırın.
Bazlamaları yağsız ve kızgın tavada önlü arkalı kızartın. Sıcak bazlamaların üzerine tereyağı sürün ya da yanında peynirle birlikte servise sunun.
 
YOĞURTLU KOLLOTİK (ADIYAMAN)

Köfte İçin:
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 su bardagı döğme ufağı irmik taneleri gibi)
1 su bardağı ılık su
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 adet yumurta (istege bağlı)
1 çay kaşığı tuz
Sosu İçin:
500 gr yoğurt
2-3 diş sarımsak
Ayrıca:
25-30 gr tereyağı
1 tatlı kaşığı nane, pul biber

İnce bulgur ve döğme ufağını (irmik de kullanabilirsiniz) geniş bir tepsiye koyup ılık suyla ıslatın ve 15 dakika bekletin. Tuz, un ve yumurtayı katıp uzun süre yoğurun.
Elinizi sık sık soğuk suya batırarak hamuru ıslatıp macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. Tüm malzemelerin birbirini iyice tutması gerekir.
Uzun süre yoğurduğunuz köfte harcından ufak köfteler hazırlayın.
Bir tencereye 8-9 su bardağı su ve tuz koyup kaynatın. Köfteleri kaynarsuda haşlayın. Köfteler piştikçe suyun yüzüne çıkacaktır. Bir kaç dakika daha pişirip el kevgiriyle süzerek tencereden alın ve servis tabağına yerleştirin.
Yogurdu dövülmüş sarımsakla karıştırıp gerekirse köftelerin haşlama suyundan da ekleyerek karışımı muhallebi kıvamına getirin. Sarımsaklı yoğurdu köftelerin üzerine aktarın.
Yağı kızdırıp nane ve biberi kızgın yağda pişirin. Bu sosu da yemeğin üzerine gezdirip servise sunun.
 
KAHVALTI ÇEŞİTLEMESİ (ADIYAMAN)

Biber ve domates közde yani sönmüş ama ateşin sıcaklığı geçmemiş odun küllerinin arasında pişirilir. Sonra yufka ekmek arasında istenirse peynirle birlikte yenilir.
 
DÖVMEÇ (ADIYAMAN)

5 adet büyük boy Patlican
2 adet domates
5-6 adet etli dolmalik biber
5 dis sarmisak
125 gr. margarin

Patlican, domates ve biberler firinlandiktan sonra kabuklari soyulur. El blendiri yardimiyla macun kivamina gelene dek ezilir, yine sarmisaklarda ezilerek bu karisima ilave edilir, kafi miktarda tuz ilave edilerek hazirlanmis olan karisim cam bir firin kabina konulur ve üzeri bir kasik yardimiyla düzeltilirek üzerine kücük parcalar halinde margarin konur, orta dereceli isida üzeri kizarincaya dek firinlanir, servise hazirdir.
 
KABAK AŞI (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
Yarım kilo kabak
Yarım kilo domates
2 adet sivri biber
Ortaboy soğan
1 su bardağı bulgur
Yağ
Biber salçası.

Yapılışı:
Soğan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yarım yemek kaşığı biber salçası ilave edildikten sonra kabuğu sorulmuş küp şeklinde doğranmış domates, biber ve yine küp şeklinde doğranmış kabaklar ilave edilerek kavrulduktan sonra, yeterince su ve bulguru konduktan sonra suyu çekinceye kadar pişirilir.
 
KARIŞTIRMALI ADIYAMAN PİLAVI

1.5 kg. bulgur
500 gr. tereyağı
2 kg. doğranmış et (kavurma et)
100 gr. Salça
100 gr. Pul biber
50 gr. baharat
yeteri kadar tuz

Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.
 
TAVUKLU AŞ (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
1 adet tavuk
bulgur
su
tuz
sarımsak
yağ.

Yapılışı:
Tavuk iyice temizlenip yıkadıktan sonra, bir tencereye konur ve üzerine yeterince su ve tuz ilave edilerek, haşlanmaya bırakılır. Tavuk pişince tencereden alınır, tencerede kalan suyundan bir çay bardağı kadar tirit yapmak için ayrılır. Kalan suya bulgur eklenerek pilav pişirilir. Bir yandan da tavuuk didiklenerek küçük parçalara ayrılır. Bir tavaya yağ konur ve tavuk etleri kurutmamak şartıyla hafif kavrulur, pilavın üzerine etler konulur ve hazırlanmış sarımsaklı tavuk suyu pilavın üzerine gezdirilir.
 
TEVLEVI AŞI (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
Mercimek
2 su bardağı bulgur
2.5 su bardağı kırmızı mercimek
yağ
soğan
tuz.

Yapılışı:
Tencerede su kaynadıktan sonra bulgur ve kırmızı mercimek tencereye konur. Biraz piştikten sonra tuz ilave edilir. Bulgur ve mercimek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Başka bir tavada küçük küçük doğranmış soğanı yağla kavurduktan sonra üzerine eklenir.
 
DÖVME AŞI (ADIYAMAN)

Malzemeleri:
Dövme
nohut
etli kemik
tuz
su
yağ.

Yapılışı:
Tencerede kavrulmuş etli kemiğin üzerine önceden ıslattığımız nohutla birlikte dövmede konulur. Tuz ve suyu ilave edilerek iyice pişmesi beklenir. (Mahalli tabirle helva gibi iyice pişince) Tavada kızartılan yağ pilavın üzerine dökülerek hazırlanmış olur.
 
BUĞLIR AŞI (ADIYAMAN)

Malzemeler:
2 su bardağı bulgur
5 su bardağı su
tuz
yağ
tereyağı veya sıvı yağ.

Yapılışı:
Tencereye belirtilen miktarda konulan su kaynayınca içerisine bulguru ve yeterince tuzu ilave edilerek suyu çekilinceye kadar pişirilmeye devam edilir. Pilav piştikten sonra üzerine ısıtılmış olarak yağ dökülür ve dinlenmeye bırakılr.
 
Geri
Top