yemek tarifi de benden olsun
)oktay usta tarifleri
ÇERKEZ ÇORBASI
Malzemeler
1 Bardak Mısır
1 Bardak Aşurelik Buğday
1 Bardak Yoğurt
2 Adet Yumurta
Sıvı Yağ, Tereyağ,Margarin
Bir Miktar Tavuk Eti
1 Kaşık Un
Nane
Tuz
HAZIRLANIŞI
1 bardak mısır ve 1 bardak aşurelik buğday akşamdan ıslatılarak haşlanır.
Diğer tarafta tencereye 3 karışım yağdan birer fincan konulur. Un ilave edilerek 4-5 dk. kavrulur. Üzerine kaynar su konulur.
Haşlanan malzemeler de ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Bir başka kapta yoğurtla birlikte 2 adet yumurta iyice çırpılır. Biraz da su katılır. Hazırlana karışım çorbaya yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir.
Diğer tarafta ise br miktar tavuk eti haşlandıktan sonra doğranarak çorbaya katılır. Tuz ve nane eklenerek bir kaç taşım kaynatılır. Ocaktan indirdikten sonra 15 dk. dinlendirilip servis edilir.
SADRAZAM KAYIĞI
Malzemeler;
5 kabak
2 domates
1 büyük kuru soğan
200 gr. Kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Pul biber
Karabiber
Tuz
Sosu için;
1 su bardağı süt
1 kaşık tereyağı
1 kaşık un
Tuz
Kaşar peyniri
Hazırlanışı;
Kabakları soyup uzunlamasına ikiye bölün.
Tencereye biraz su koyup yumuşayıncaya kadar pişirin.
Tepsiye alın, çekirdek yataklarını kaşık yardımıyla boşaltın.
Kıyma, küp küp doğranmış soğanı tereyeğıyla beraber kavurun.
Kabukları soyulmuş domatesleri ekleyip bir iki karıştırın salçayı koyun biraz daha kavurun. Tuzu ve son olarak da baharatı ekleyip bu harcı hazırlanan kabakların içine doldurun.
Beşamel sos;
Unu yağda hafif kavurun, karıştırarak yavaş yavaş sütü ekleyin, tuzunu da koyduktan sonra muhallebi gibi pişirin.
Kıyma harcıyla doldurulmuş kabakların üzerine taşırmadan dökün, en üste kaşar dilimleri koyup sıcak fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dereotuyla süsleyebilirsiniz...
TOP TOP KÖFTE
* 750 gr kıyma
* 1 adet yumurta
* 1 diş sarımsak
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 dilim ekmek içi
* Yarım çay bardağı süt
* 1 çay kaşığı kabartma tozu
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* Tuz
* Kızartmak için 1,5 su bardağı ayçiçek yağı
Ayrıca :
* 5 adet domates, soyulmuş ve küp küp doğranmış
* 7-8 sivribiber, çekirdekleri çıkarılmış ve doğranmış
* 1 diş sarımsak, doğranmış
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* Tuz
* Ekmek içlerini süt ile ıslatın. Köfte harcı için verilen malzemelerin hepsini karıştırıp iyice yoğurun.
* Yoğurduktan sonra üzerini streçleyerek en az 1-2 saat (en iyisi 1 gece) buzdolabında bekletin.
* Ertesi gün harçtan cevizden küçük fındıktan büyük parçalar alıp yuvarlayın.
* 1,5 su bardağı yağı kızdırın. Köftelerinizi 2 parti halinde kızartın.
* Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine alıp yağını süzdürün.
* Bu arada 2 yemek kaşığı zeytinyağını tavaya alın. Domatesleri, biberleri ve sarımsağı ilave edin. Domates ezilene kadar (15-20 dk) pişirin.
* Tuzunu ve karabiberini ekleyin. Servis yapacağınız zaman tabağa alın. Üzerine köfteleri koyarak servis edin.
Sade Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı margarin(Ben tereyağla yaparım)
3 su bardağı su veya etsuyu
tuz
Hazırlanışı:
Pirinçler ayıklanır, yıkanır. Ilık tuzlu suda bekletilir. Tekrar yıkanır, süzülür. Pilav tenceresine sıvıyağ, margarin, su konup kaynatılır. Pirinçler ilave edi*lir. 4-5 dakika harlı ateşte sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
SALATA
Malzemeler:
*1 adet atom(eisberg) marul
*1 adet domates
*birkaç yaprak taze fesleğen
*zeytin yağı-limon sosu,tuz
HAZIRLANIŞI:
Malzemeleri irice doğrayıp harmanlayın. Üzerine zeytinyağı-limon sosunu dökün.
KAYISILI MUHALLEBi
* 3 kahve fincanı toz şeker
* 3 kahve fincanı un
* 1 litre süt
* 1 yumurta sarısı
* Vanilya
* 75 gr tereyağı
* 8-10 kuru kayısı
* Biraz badem
* Ayrıca 1 bardak şeker
* Süt, un, şeker ve yumurta sarısını karıştırıp muhallebi gibi pişirin, vanilya ve yağ ekleyip biraz çırpın.
* 1 bardak şekeri az su ile karamelize edilp ıslatılmış yuvarlak borcama yayın.
* Üzerine haşlanıp ikiye bölünmüş kayısıları dizin.
* Haşlanıp kabukları soyulmuş bademleri aralarına dizin.
* Muhallebiyi dökün.
* Buzdolabında bir gece bekletip ters çevirerek servis tabağına alın.