• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Kış mevsimi fotoğrafları

Kış meyvelerinden ilki portakaldır. Portakal yıllardır bilindiği üzere tam bir C vitamini deposudur. Yakın zamanda sürekli diğer sebze ve meyvelerle özellikle biber ve çilek ile içerdiği C Vitamini açısından sürekli kıyaslansa da portakal denince hemen hemen herkesin aklına C Vitamini gelmektedir. C Vitamini açısından oldukça zengindir. Dahası A, B1, B2 ve P Vitaminleri, kalsiyum, potasyum ve magnezyum mineralleri bakımından da zengin olan portakalı mutfaklarımızdan eksik etmemekte fayda var. Ayrıca içerdiği posa ile de sindirim ve bağırsak sistemimize oldukça yararlıdır.

G2P4qiF.jpg
 
Mandalina da C Vitamini yönünden zengin bir kış meyvesidir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Yüksek oranda potasyum içerir. Bu da yüksek tansiyonlu kişilerin tansiyonunu düşürmede faydalıdır. Yediğimiz yiyecekler içerisindeki demirin emilimini artırır. Dolayısıyla demir içeren besinleri C Vitamini açısından zengin meyvelerle tüketmekte fayda var.
 
]Kış mevsiminin bir diğer meyvesi de yine turunçgillerden olan greyfurttur. Greyfurt meyvesini tek başına tüketmek herkes için kolay değildir. Tadı biraz acımtırak olduğundan genellikle portakal, mandalina gibi meyvelerle birlikte meyve suyu olarak tüketilmektedir. Tabi C Vitamini açısından zengin olduğunu da hatırlatalım.
 
  • Kivi de bir başka kış meyvesidir. İçeriğinde A, C Vitaminleri bulunur. Hatta bir kivide iki portakala eşdeğer C Vitamini vardır. A Vitamini sayesinde görme bozukluklarını gidermede ve kemik gelişimini sağlamada etkilidir.
  • Elma da çok tüketilen bir başka kış meyvesidir. A, C, E, B1 ve B2 vitaminlerini içerir. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde ve hastalıklara karşı vücut direncinin arttırılmasında etkilidir. Kansere karşı korur. Mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
 
  • Bir diğer kış meyvesi ise muzdur. A, B, C Vitaminleri ve potasyum içerir. Afrodizyak özelliği vardır. İshalde tedavi edicidir.
  • Armut ise A, B1, B2 ve C Vitaminlerini, bakır ve fosfor gibi mineralleri içerir. Tansiyonu düşürür. Böbrek kumlarını döker. Zihin yorgunluğuna bire birdir. Kanın kolesterol seviyesini dengeler.
  • Ayva, A, B1, B2 ve yine C Vitaminini içeren bir başka kış meyvesidir. Ağız kokusunu ve ishali gidermede oldukça etkili sonuçlar doğurur.
  • Nar da antioksidan özellikte potasyum, A, C, B2 vitaminlerini içeren bir kış meyvesidir. Tüketimi biraz zahmetli gelse de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Kan yapar. İdrar söktürür. Tansiyonu düşürür. Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
 
Enfeksiyonlara yakalanmamak içim hem mineral hem de vitaminler yönünden zengin gıdalarla beslenmeliyiz. Hayatımızın vazgeçilmez parçaları olan sebze ve meyveler bu dönemde sahnedeki asıl yerlerini alırlar. Bu yüzden çinko ve selenyum mineralleri yönünden zengin olan karnabahar, havuç, yeşil biber, marul, roka, sarımsak ve soğan gibi sebzeler ile portakal, kivi, mandalina, elma ve greyfurt gibi meyveler tüketilmelidir.
 
Zencefil Çayı

Grip, nezle gibi hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Zencefili ince bir biçimde bölerek ve kaynamış suda 10- 15 dakika bekleterek çayınızı hazırlayabilirsiniz. Limon ya da balla çayınızı sağlıklı tatlandırabilirsiniz.
 
Papatya Çayı

Soğuk algınlığından kaynaklanan boğaz ağrınızı ve öksürüğünüzü hafifletecektir. Papatya çayını hazırlamak da çok kolaydır. Yarım çorba kaşığı ve bir tatlı kaşığı papatya çiçeğini, bir su bardağı kaynar su içine atarak 5- 10 dakika arası demleyin.
 
Geri
Top