• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Cam Seramik

Üniversite-sanayi işbirliği programları çerçevesinde önceleri sadece cam bölümü olarak Türkiye Şişe ve Cam Fabrikalarının desteği ile kurulan bölüm, bu kuruluşun desteğini çekmesinin ardından cam konusunda yoğun olan dersleri azaltılmış seramik sanayi ile ilişkiler kurularak seramik dersleri arttırılmıştır.

Cam Seramik Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
ONDOKUZ MAYIS - SİNOP MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN - MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
MERSİN - MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Coğrafya

Doğal çevrenin özellikleri ile çere-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Ortaöğretim kurumlarında ve özel dershanelerde öğretmenlik yapılabileceği gibi, yüksek lisans öğrenimi yapanlar. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, MTA, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.

Coğrafya Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
EGE - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA - DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL - EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BALIKESİR - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART - FEN VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
AFYON - KOCATEPE FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SÜTÇÜ İMAM - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
FIRAT - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
YÜZÜNCÜ YIL - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
BALIKESİR - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ATATÜRK - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
 
Coğrafya Öğretmenliği

Bu bölümde ortaöğretim kurumlarında sosyal bilimler ve coğrafya derslerini verebilecek öğretmenler yetiştirme amacına yönelik eğitim ve araştırma yapmaktadır. Orta dereceli okulların tümünde öğretmen olarak çalışabilirler. Coğrafya öğretmenliğinde, öğretmen fazlalığından söz edilmekteyse de okullaşma oranı arttıkça, coğrafya öğretmenliğine de gereksinim artmaktadır.

Coğrafya Öğretmenliği Programının Amacı : Coğrafya bölümünde, doğal çevrenin özellikleri ile çevre-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler gibi konularda araştırma ve eğitim yapılır.

Coğrafya Öğretmenliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Coğrafya bölümünde 4 yıldır eğitimin ilk iki yılında genel klimatoloji, jeomorfoloji, coğrafi kartografya, beşeri coğrafyaya giriş, genel ekonomik coğrafya, hidrografya ve bitki coğrafyası gibi genel coğrafya derslerine ve teorik bilgilere ağırlık verilmiştir. Son iki yılda ise, Türkiye jeomorfolojisi, uygulamalı jeomorfoloji, uygulamalı klimatoloji, toprak coğrafyası, Türkiye ekonomik coğrafyası, beşeri coğrafyada veri toplama ve değerlendirme yöntemleri, bölgesel Türkiye coğrafyası, ulaşım ve tarım coğrafyası gibi daha çok uygulamaya yönelik dersler okutulmaktadır. Ayrıca, coğrafya öğrencilerine başlangıçta harita bilgisi, grafik ve diyagram-çizim yöntemleri ile değerlendirilme gibi dersler verilir ve öğretim gezileri düzenlenir.

Coğrafya Öğretmenliği için Gereken Nitelikler : Coğrafya alanında çalışmak isteyen bir kimsenin genel akademik yeteneğe, coğrafya yanında, biyoloji, jeoloji gibi doğal; sosyoloji, tarih gibi toplum bilimlerine ilgi duyması, doğayı incelemeye istekli olması gerekir.

Coğrafya Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
MARMARA - ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - BUCA EĞİTİM FAKÜLTESİ
GAZİ - GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART - EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - EĞİTİM FAKÜLTESİ
DİCLE - EĞİTİM FAKÜLTESİ
ATATÜRK - EĞİTİM FAKÜLTESİ

Coğrafya Öğretmenlerinin Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Coğrafya bölümünü bitirenler "Coğrafyacı" ünvanı ile görev alırlar. Coğrafyacıların önemli bir kısmı öğretim, bir kısmı ise araştırma alanında çalışırlar ve yaptıkları iş de çalıştıkları kuruma ve çalışma alanına göre değişir. Araştırma alanında çalışan coğrafyacı jeomorfoloji, iklim, bitki örtüsü, toprak, maden ve su kaynakları konularında incelemeler yapar. Coğrafyacı ayrıca, ulaşım sistemi ve ekonomik yapı üzerinde çalışır, haritaları ve istatistiksel verileri değerlendirir.
 
Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri

İşçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, servet ve gelir politikaları ve uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır. Ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, ikna gücüne sahip ve insan ilişkilerinde sabırlı ve başarılı olunmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde, SSK , Bağkur , Emekli Sandığı gibi sosyal kuruluşlarda, müfettiş veya uzman olarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışılabilir. Ayrıca iktisat ve işletme mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alınabilir.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Programının Amacı : Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programında işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, uluslararası planda sosyal politika konularında eğitim yapılır.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Üniversitelerin bu programında hukuk, ekonomi, maliye, işletmecilik ve yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal politika, çalışma ekonomisi, sendikacılık, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, gelir ve servet dağılımı, ücretler, kentleşme ve konut politikası, Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısı, kooperatifcilik, çalışma sosyolojisi ve psikolojisi istatistik gibi dersler okutulur.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri için Gereken Nitelikler : Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin ekonomi ve sosyolojiye karşı ilgili, üstün akademik yeteneğe ve ikna gücüne sahip ve insanlarla iyi ilişkiler kurabilen kimseler beklenir.

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
ANKARA - SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ
MARMARA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İSTANBUL - İKTİSAT FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GAZİ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART - BİGA İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUDAĞ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KARADENİZ TEKNİK - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
KOCAELİ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
CUMHURİYET - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
SAKARYA - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ULUDAĞ - İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ANADOLU - İKTİSAT FAKÜLTESİ

Çalışma Ekonomisi Ve Endüstri İlişkileri Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri programını bitirenler "Çalışma Ekonomisti" ünvanı ile iş piyasası, sosyal sigorta, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak, öneriler geliştirirler. Çalışma ekonomistleri ayrıca, devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasının planlanma, düzenlenme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında, sosyal işlerin düzenlenme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma, işçi-işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerinin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynarlar.

Çalışma Ekonomistlerinin Çalışma Alanları : Bu alanda öğrenim görenler, DPT'de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurtiçi ünitelerinde, SSK, Bağkur, T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş veya uzman olarak kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinin yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. Çalışma ekonomistlerinin önemli bir çalışma alanı ise sendikalarda danışmanlıktır. Çalışma ekonomistleri ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarının çalışabilecekleri öteki alanlarda da görev alabilirler. Özel sektörde ilerleme kişisel yeteneğe ve yabancı dil bilmeye bağlıdır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Açıköğretim fakültesine bağlı olarak eğitim verilen bu bölümde, işçi-işveren ilişkileri, iş hukuku, gelir politikası gibi alanlarda uzman yetiştirilir.
 
Çay Eksperliği

Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması, işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Çay eksperlerinin başlıca alanı Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Çaykur’ a bağlı kuruluşlar ve özel sektördür.

Çay Eksperliği Programının Amacı : Çay eksperliği programının amacı, çay bitkisinin yetiştirilmesi, çay yapraklarının işlenerek içilecek çay haline gelmesi, ürünün pazarlanması işlerinde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Çay Eksperliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Çay eksperliği programında genel matematik ve genel kimya, iklim bilgisi, bitki beslenmeleri ve gübrelenmesi, zirai mücadele, zirai yayım ve haberleşme ve haberleşme, çay yapımı gibi dersler okutulmaktadır.

Çay Eksperliği için Gereken Nitelikler : Çay eksperliği programında okumak isteyen bir kimsenin biyolojiye ve ekonomiye ilgi duyması, bitki yetiştirmekten ve açık havada çalışmaktan hoşlanması beklenir.

Çay Eksperliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
KARADENİZ TEKNİK - RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU

Çay Eksperliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Çay eksperliği programını bitirenlere "Çay Eksperi" ünvanı verilir. Çay eksperi, çay ekim alanlarını belirler, kaliteli çay bitkisinin yetiştirilmesinde gözetilecek hususlar konusunda üreticileri aydınlatır, kaliteli çay yapraklarının alımı, çayın üretimi ve pazarlanması ile ilgili işlemleri yürütür.

Çay Eksperlerinin Çalışma Alanları : Çay eksperlerinin başlıca çalışma alanı, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çaykur'a bağlı kuruluşlardır.
 
Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü

Ülkemizde ve dünyada artan nüfus, hızlanan kentleşme ve gelişen sanayileşmenin meydana getirildiği toprak, su, hava, gürültü kirliliği ve ekolojik dengedeki değişimler ile ilgili sorunlar üzerine araştırma yapan ve bu olumsuzlukları önlemeye çalışan ara elemanları yetiştirmeye yönelik bu bölümdür. Bu bölüm mezunları çevre müdürlüklerinde veya özel kuruluşlarda çalışabilmektedirler.

Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü Programının Amacı : Çevre kirlenmesi ve kontrolü programının amacı; su, hava, toprakların korunması atıkların çevreye zarar vermeden yok edilmesi için gerekli tesislerin kurulup işletilmesi konusunda çalışacak ana elemanları yetiştirmektir.

Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Çevre kirlenmesi ve kontrolü programında matematik, çevre biyolojisi, çevre kimyası, çevre ekolojisi,mekaniği, toprak kirlenmesi, hava kirliliği ve denetimi, içme sularının arıtımı, çevre hukuku ve bilgisayar gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü için Gereken Nitelikler : Çevre kirlenmesi ve kontrolü programında okumak isteyenlerin fen bilimlerine ilgili ve bu alanda başarılı, el becerisi gelişmiş dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
MUSTAFA KEMAL - İSKENDERUN MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA - SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA - SAKARYA MESLEK YÜKSEKOKULU
AKDENİZ - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
GAZİ - SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

Çevre Kirlenmesi Ve Kontrolü Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu programı bitirenlere "Çevre ve Kontrolü Teknikeri" ünvanı verilir. Çevre kirlenmesi ve kontrolü teknikeri arıtma tesislerinde, tesisin günlük, haftalık, aylık bakımlarını yaparak düzenli çalışmasını sağlar; saatlik atık su örnekleri alıp testlere tabi tutar; hava kirliliğini önleme ile ilgili kuruluşlarda kirlilik oranını belirler; bacalara filtre takılmasını, fabrikaların, evlerin atıklarının yok edilmesi için yapılan planların uygulanmasını sağlar. Bu işleri çevre mühendisinin gözetim ve denetiminde yürütür.

Çevre ve Kontrolü Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Çevre kirlenmesi ve kontrolü teknikerleri Çevre Bakanlığına, Sağlık Bakanlığına, belediyelere bağlı kuruluşlarda, arıtma ve tesisi bulunan tüm işletmelerde iş bulabilirler. Bu alanda yetişenlerin bağımsız işyeri açmalarına olanak yoktur.
 
Çevre Mühendisliği

Hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi şekilde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlığına ve rahatına uygun çevre şartlarının sağlanması konularında eğitim ve araştırma yapılır. Mezunları planlamacı olarak Bayındırlık ve İskan, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret, Tarım , Orman Bakanlıkları, Karayolları Genel Müdürlükleri, DSİ, İller Bankası ve Belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir. Ayrıca uzmanlık alanlarına göre ulaşım, tarihi çevre doğal çevre ve turizm planlaması konularında da çeşitli iş sahaları bulabilirler.

Çevre Mühendisliği Programının Amacı : Çevre mühendisliği, hava, su, toprak gibi doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, bunların kirlenmesine neden olan etkenlerin kaynaklarında kontrolü ve yok edilmesi, kirlenmenin yol açtığı estetik ve ekonomik kayıpların önlenerek insan sağlığına ve refahına uygun çevre koşullarının yaratılması konularında eğitim ve araştırma yapar.

Çevre Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Çevre mühendisliği bölümünde lisans düzeyinde öğrenim süresi 4 yıldır. Öğrenimin ilk yılında matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel dersler okutulur. Daha sonraki yıllarda, çağdaş çevre mühendisliğinin gerektirdiği mesleki bilgi ve beceriyi kazandıracak dersler verilir. Bunlar arasında ikinci yıldan başlayarak, çevre kimyası, çevre mikrobiyolojisi ve kimyasal mikrobiyoloji; bilgisayar kullanımı; hidrolik; hava, su ve toprak kaynaklarının geliştirilmesi, en iyi biçimde kullanılması, kirliliğin kontrolü ve önlenmesi; katı, sıvı ve gaz atıkların, gerek alışılagelmiş gerekse ileri düzeyde teknikler kullanarak, çevreye zararsız hale getirilmelerine yönelik sistemlerin projelendirilmeleri gibi dersler ve uygulama çalışmaları bulunmaktadır. Bölümlerde ayrıca yaz stajları ve uygulama dersleri zorunludur.

Çevre Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Çevre mühendisliğine girmek isteyenlerin yaratıcı, araştırıcı, azimli, üstün bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen dersleri yanında ekonomi, sosyoloji gibi sosyal alanlara da ilgi duyan; daha iyi ve sağlıklı bir çevre yaratabilmek için mücadele verecek kişiler olması gerekir.

Çevre Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
ORTA DOĞU TEKNİK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İSTANBUL TEKNİK - İNŞAAT FAKÜLTESİ
FATİH - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
MARMARA - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YILDIZ TEKNİK - İNŞAAT FAKÜLTESİ
İSTANBUL - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
DOKUZ EYLÜL - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ULUDAĞ - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ANADOLU - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
KOCAELİ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
AKDENİZ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SAKARYA - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
MERSİN - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
TRAKYA - ÇORLU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
KOCAELİ - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SELÇUK - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
SAKARYA - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA - MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ATATÜRK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
NİĞDE - AKSARAY MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
FIRAT - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
HARRAN - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ATATÜRK - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
CUMHURİYET - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Çevre Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Çevre mühendisliğinden mezun olanlara "Çevre Mühendisi" ünvanı verilir. Çevre mühendisi çevrede yapılan tüm üretim ve tüketim faaliyetlerinin insan sağlığına, refahına ve doğal dengeye zarar vermeyecek biçimde ayarlanması için gereken önlemleri araştırır; su, toprak ve hava ortamlarında kalite kontrolleri yapar; fabrika atıklarının insan sağlığına zararlı hale gelmeye başladığı miktarı saptar; yerleşim merkezlerinde kanalizasyon, su şebekesi gibi sistemlerin insan sağlığına en uygun biçimde yapılıp işletilmesi için gerekli önlemlerin alınmasına çalışır. Çevre konuları çok yönlü olduklarından, çevre mühendisleri başta inşaat ve kimya olmak üzere, yerine göre, tüm diğer mühendislerle; şehir ve bölge plancılarıyla; mimarlarla; biyolog, kimyager ve fizikçi gibi fen bilimcilerle; sosyolog, psikolog gibi sosyal bilimcilerle; ekonomistlerle; işletmecilerle çalışma ve işbirliği yapma durumundadırlar. Çalışma ekibinde anlaşma ve uyum olduğu, alınan kararlar uygulamaya yansıdığı sürece kişi bu alandaki çalışmalarından doyum sağlayabilir.

Çevre Mühendislerinin Çalışma Alanları : Çevre mühendisliği çağımızın sorunu olan çevre kirlenmesini önlemeyi hedef aldığı ve doğrudan insan sağlığını ve refahını korumayı amaçladığı için, önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacaktır. Çevre mühendislerinin çoğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân, Kültür, Ulaştırma, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, İller Bankası, belediyeler, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarında görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı Merkez ve İl teşkilatlarında ve Başbakanlığa bağlı olan Çevre Genel Müdürlüğünde çevre mühendislerine büyük gereksinim duyulmaktadır. Özel çalışanlar yukarıda belirtilen kamu kurumları, Belediyeler ya da kişi ve firmaların araştırma ve planlama işlerini yapabilmekte, İller Bankası ve belediyelerce ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlamaktadırlar. Ayrıca uzmanlaştıkları konulara göre ulaşım, tarihsel çevre, doğal çevre ve turizm planlaması konularında çeşitli iş alanları bulunmaktadır.
 
Çini İşçiliği

Bir süsleme sanatı olan çini işlemeciliği bölümünde, çini işleme teknikleri, tasarım, resim konularında öğrenciler eğitim görür. Çini İşçiliği Programı Mezunları serbest çalışabilecekleri gibi vakıflarda, belediyelerde görev alabilirler. Restorasyon çalışmalarında bulunabilirler.

Çini İşçiliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
DUMLUPINAR - KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - İZNİK MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR - KÜTAHYA MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
 
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmenliği

Amacı branşında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmenliği Bölümünü bitirenler kız meslek liseleri veya anaokullarında öğretmen olarak çalışabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler.

Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
HACETTEPE - EV EKONOMİSİ YÜKSEKOKULU
GAZİ - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
SELÇUK - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Dekoratif Ürünler Öğretmenliği

Bölüm meslek liselerine, pratik sanat okullarına öğretmen yetiştirir.

Mezunlar pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler.

Özel kuruluşlarda ve kendi iş yerlerinde çalışabilirler.

Dekoratif Ürünler Öğretmenliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri : GAZİ - MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
 
Geri
Top