• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Üniversitedeki Bölümlere Göre Meslek Tanıtımları

Deniz Elektroniği

Deniz Elektroniği programının amacı, her türlü deniz araçlarında elektronik alet ve devrelerin, bakımı ve onarımında gerekli, eğitim ve öğretim yapılar bu alanda çalışacak teknik eleman yetiştirmektir.

Deniz Elektroniği Programının Amacı : Deniz elektroniği programının amacı, gemilerde ve limanlarda bulunan elektronik cihazların kurulması, bakımı ve onarımı işlerini yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir.

Deniz Elektroniği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deniz elektroniği programında temel elektronik, elektronik, teknik deniz elektriği, bilgisayar temel gemicilik, gemi makineleri operasyonu denizde haberleşme, deniz ticaret hukuku gibi dersler ve Denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Deniz Elektroniği için Gereken Nitelikler : Deniz elektroniği programında okumak isteyenlerin fiziğe , özellikle elektrik ve elektronik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, bedence sağlam, görme ve işitme duyumları keskin dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Deniz Elektroniği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
KOCAELİ - KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU

Deniz Elektroniği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Deniz elektroniği programını bitirenlere "Deniz Elektroniği Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz elektroniği teknikeri gemilerde elektronik sistemlerin bakımı, korunması, onarımı ve programlanması, kıyı kuruluşlarında (limanlarda) mevcut elektronik sistem ve cihazların birimlere takılması ve kullanılması ile ilgili işlemleri yürütür.

Deniz Elektroniği Çalışma Alanları : Deniz elektroniği teknikerleri, Ulaştırma Bakanlığının Denizcilik İşletmelerinde, Meteoroloji Genel Müdürlüğünde, turizm sektöründe (yat işletmeciliği alanında) görev alabilirler. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş eleman açığı vardır.
 
Deniz Teknolojisi Mühendisliği

Denizcilik sektöründeki teknik eleman yokluğunu gidermek, Türkiye’ ye kıyıları olan ülkelerle işbirliği yapılarak denizlerimizin korunmasını ve temizlemesini sağlamak, balıkçılık ve su ürünleri sektörüne öncülük edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve deniz teknolojisi ile ilgili bilimsel araştırma ve çalışmalar yapmak programın amaçları arasındadır. Mezunlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın açtığı sınavlara girerek kamu sektöründe çalışabilecekleri gibi çeşitli özel sektör kuruluşlarında da iş bulabilmektedirler. Ayrıca su ürünleri yetiştirme çiftliklerinde görev alabilmektedirler.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği Programının Amacı : Deniz teknolojisi mühendisliği programının amacı, denizin içinde ve dibinde bulunan canlı ve cansız zenginliklerin (petrol, doğalgaz, ve deniz ürünlerinin) aranması ve üretilmesinde, deniz kirliliğinin önlenmesinde kullanılan her türlü yapı ve aracın (gemi platformu vb.) tasarımı ve üretilmesi alanında eğitim ve araştırma yapmaktır.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deniz teknolojisi mühendisliği programında eğitim süresi 4 yıldır. Programda matematik ve fizik gibi temel fen alanları ile ilgili dersler yanında, oşenografi (Okyanusbilim) dalga mekaniği, gemi termodinamiği, deniz kirliliği, kazı yapıları, deniz hukuku ve gemi işletmeciliği gibi dersler okutulmaktadır.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Deniz teknolojisi mühendisliği programına girmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğe sahip, fen derslerine ilgili ve bu alanlarda başarılı, dikkatli bir gözlemci olmaları ve açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekir.

Deniz Teknolojisi Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
İSTANBUL TEKNİK - GEMİ İNŞAATI VE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Deniz Teknolojisi Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Deniz teknolojsi mühendisliği programını bitirenlere "Deniz Mühendisi" ünvanı verilir. Deniz Mühendisleri denizde bulunan hammaddelerin bulunması ve işletilmesinde kullanılacak araçları tasarlar ve en ekonomik yolla üretimi planlar. Ayrıca, denizde seyreden taşıtların yapım, onarım ve yönetimi konularında liman ve kıyı yapıları inşaatında ve deniz kirliliğini önleme teknolojisi alanında mühendislik hizmetleri verirler.

Deniz Teknolojisi Mühendisinin Çalışma Alanları : Deniz mühendisleri tersanelerde, DSİ' de, petrol şirketlerinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının çeşitli birimlerinde görev alabilirler.
 
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği

Denizcilik İşletmelerinin teknik kadroları ile Sosyal Bilimler eğitim görmüş işletmeci kadrolar arasındaki ilişkiyi kurabilecek formasyonlara sahip yönetici elemanları yetiştirme amacına yöneliktir. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sularda çalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Programının Amacı : Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümündeki öğrenciler 1. sınıfın sonunda üç anabilim dalından birine ayrılmaktadır. Bunlar gemi yönetim mühendisliği (güverte), gemi makineleri işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma işletme mühendisliğidir. Birinci yıl matematik, fizik, kimya, bilgisayar programlama, gemi mühendisliğine giriş, deniz, örf, adet ve liderlik, malzeme bilgisi gibi dersler okutulur, ikinci sınıftan itibaren okutulan dersler, dallarına göre, kısaca şunlardır:

Gemi Yönetim Mühendisliği (Güverte) : Bu dalda küresel trigonometri, vardiya esasları, termodinamik, pusula bilgisi, elektronik seyir yardımcıları, deniz meteorolojisi ve oseanagrafi, gemi manevrası; Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği (makine) dalında, ısı iletimi, dinamik, hidrolik gemi makineleri bakımı, otomatik kontrol, takım tezgahları, gemi inşaatı gibi dersler okutulur. Termodinamik, elektronik gibi dersler bu iki programda ortaktır.

Gemi makineleri işletme mühendisliği (işletme) dalında işletme hukuku, muhasebe ilişkileri, ekonomik coğrafya, ulaştırma mühendisliği, işletme yönetimi ve organizasyonu istatistik ve olasılık, pazarlama ilkeleri, deniz ulaştırma ekonomisi, deniz sigortacılığı, denizcilikte yatırım gibi dersler okutulmaktadır.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği için Gereken Nitelikler : Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün alt dallarına ayrılacaklar için gereken nitelikler de ayrı ayrı verilmiştir: Gemi yönetimi mühendisliği dalına ayrılmak isteyenlerin matematiğe özellikle geometriye ve fiziğe ilgili ve bu konularda başarılı, bedence sağlam ve güçlü açık havada ve denizde yaşamaktan hoşlanan ailesinden uzak kalabilen, başkalarını yönetebilen çok dikkatli ve sabırlı; (gemi makineleri) işletme mühendisliğinde okumak isteyenlerin matematiğe ve fiziğe, özellikle mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, denizde ve kapalı ortamlarda çalışmaktan sıkılmayan bedence sağlam, güçlü, ve dikkatli kimseler olmaları gerekmektedir. Deniz ulaştırma işletme mühendisliği dalında okumak isteyenlerin matematiğe ve sosyal bilimlere özellikle hukuk ve ekonomiye ilgili, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, başkalarını etkileyebilen ve sistemli çalışabilen kimseler olmaları gerekir. Bu dalda başarılı olmak için iyi derecede İngilizce bilmek gereklidir.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
İSTANBUL - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Bu üç daldan mezun olanların hepsine "Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Lisans Diploması" verilmekte ve diplomada dal adı belirtilmektedir. Güverte zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. Kaptan olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra kaptanlığa (süvariliğe) kadar yükselirler. Gemide bulunan her kaptanın belli görevleri vardır. Bunlar genellikle her gün köprü üstünde 8 saat değişmeli olarak vardiya tutmak ve geminin güvenli biçimde seyrini, limanlara yanaşıp geminin yükünü boşaltmasını ve yeni yük almasını sağlamaktır. Makine zabiti olarak çalışacak mezunlar 4. makine zabiti olarak işe başlayarak, belli hizmet dönemlerinden sonra 1. makine zabitliğine (baş mühendisliğe) kadar yükselirler. Genel olarak yaptıkları işler, her gün 8 saat makine dairesine değişmeli olarak nöbet tutmak, makinelerde çıkabilecek aksaklıkları saptayıp onarmak, gemideki tüm makine donanımının bakımına yapmak ve düzenli olarak işleyişini sağlamaktır. Çalışma ortamı kapalı ve gürültülüdür. Deniz ulaştırma işletme mühendisi olarak çalışacak olanlar denizcilikle ilgili firmalarda yatırımları değerlendirme, gemilerin ve yüklerinin sigorta işlemleri, limanlarda yüklenen veya boşaltılan mallarla ilgili işlemleri, uluslararası iş yapan firmalarda gemilere yük, yüke gemi bulunması gibi işleri yürütürler.

Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisi Çalışma Alanları : Deniz ulaştırma işletme mühendisleri Ulaştırma Bakanlığına veya özel sektöre ait denizcilik kuruluşlarında görev alırlar. Denizde görev yapacak elemanlar için iş bulma sansı çok yüksektir. Karada çalışacakların iş bulma ve ilerleme olanakları iyi İngilizce bilmeye ve mesleki ehliyete bağlıdır. Ülkemizde deniz yolu ile ulaşıma verilen önem giderek artmaktadır. Bu da mezunların iş bulma imkanlarını arttırmaktadır.
 
Deniz Ve Liman İşletme

Deniz-liman işletmeciliği bölümü, işletmenin kuruluşu ve hukuki yapıları, finansman personel ve halkla ilişkilerden oluşan temel işlevler, planlama, örgütleme, yönetme ve etkileme, kontrol, karar verme, iletişim alanlarında kalifiyeli eleman yetiştirmeyi amaçlar.

Deniz Ve Liman İşletme Programının Amacı :
Deniz ve liman işletme programının amacı, kıyı kuruluşlarının işletmesi ile ilgili birimlerde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

Deniz Ve Liman İşletme Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deniz ve liman işletme programında temel gemicilik,ekonomi, deniz hukuku, deniz ticaret hukuku, meteoroloji, gemi yapısı ve dengesi, deniz elektriği ve elektroniği, işletme yönetimi, deniz acenteciliği, liman işletmeciliği, personel yönetimi, gümrük mevzuatı gibi dersler ve denizcilik İngilizcesi okutulmaktadır.

Deniz Ve Liman İşletme için Gereken Nitelikler : Deniz ve liman işletme programında okumak isteyenlerin hem fen hem sosyal bilimlere (özellikle hukuk, ekonomi ve işletmeyi) ilgili, bedence sağlam, dikkatli ve sorumlu kimseler olmaları gerekir.

Deniz Ve Liman İşletme Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
KOCAELİ - KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU
ULUDAĞ - YALOVA MESLEK YÜKSEKOKULU

Deniz Ve Liman İşletme Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Deniz ve liman işletme programını bitirenlere "Deniz ve Liman İşletme Teknikeri" ünvanı verilmektedir. Deniz ve liman işletme teknikeri limanlara giren ve limanlardan çıkan yüklerin gümrük işlemelerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi; denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı eleman olarak görev yapar, gerektiğinde küçük gemilerde kaptanlık yapabilirler.

Deniz Ve Liman İşletme Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Deniz ve liman işletme teknikerleri denizcilik ve turizm sektöründe görev alırlar. Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi

Deniz taşımacılığı işletme ve yönetimi alanında, çalışacak insan gücü yetiştirilir. Denizcilik işletmecisi, çalıştığı işletmede, para, malzeme ve insan gücünün en verimli şekilde kullanılması ve gemilerin kârlı çalıştırılması için yönetim planını düzenler, çalışmaları denetler, gemilerin yük ve yolcu hareketlerinin bağlantı ve organizasyonunu sağlar. Ulaştırma Bakanlığına veya özel deniz taşıma şirketlerine bağlı gemilerde ve limanlarda çalışılabilir.

Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
DOKUZ EYLÜL - DENİZ İŞLETMECİLİĞİ VE YÖNETİMİ YÜKSEKOKULU
 
Deri Konfeksiyon

Program çeşitli hayvan derilerinin temizlenmesi, boyanması ve işlenmesi gibi işlemleri yürütebilecek eleman yetiştirir. Mezun teknikerler deri ve lif teknolojisi alanında eğitim almış ziraat mühendislerinin yönetiminde kamu ve özel sektöre ait işleme fabrika ve atölyelerinde iş bulabilirler.

Deri Konfeksiyon Programının Amacı : Deri konfeksiyon programının amacı, deriden manto, ceket, kaban vb. giyim eşyaları üreten işletmelerde yöneticilerle usta ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

Deri Konfeksiyon Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Deri konfeksiyon programında, dericilikte temel işlemler, teknik resim, deri kalıp hazırlama teknikleri, deri dikim teknikleri, deri süsleme teknikleri giysilik deri işleme teknikleri, maliyet hesapları, kalite kontrol ve bilgisayar işletim sistemi gibi dersler okutulmaktadır.

Deri Konfeksiyon Okumak için Gereken Nitelikler : Deri konfeksiyon programında okumak isteyenlerin şekil ve uzay ilişkilerini görebilme göz, el ve ayakları eşgüdümle kullanabilme yetenekleri gelişmiş, başkalarını yönetebilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, bedence sağlam ve dayanıklı; sabırlı ve dikkatli kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte ilerlemeyi kolaylaştıran bir özelliktir.

Deri Konfeksiyon Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
MİMAR SİNAN - MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
DUMLUPINAR - GEDİZ MESLEK YÜKSEKOKULU
CELAL BAYAR - SALİHLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - ULUBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU

Deri Konfeksiyon Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Deri konfeksiyon programını bitirenlere "Deri Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Deri konfeksiyon teknikeri, çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı bir eleman olup üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapar. Çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştirir. Üretim sırasında oluşacak bozuklukların düzeltilmesini, deri konfeksiyon atölyelerinde, derinin özelliğine bağlı olarak deri ve tozları çalışan makinelerin gürültüleri bulunmaktadır. Üretim belli vardiyalar halinde ve kışın yoğun olarak yürütülmektedir. Çalışma sırasında, işçiler, ustabaşılar ve yöneticiler ile sürekli iletişim halinde bulunmaktadır. İşyerinde makinelerin ve kesici aletlerin dikkatsiz kullanımından kaynaklanan kaza riskler mevcuttur.

Deri Konfeksiyon Teknikerlerinin Çalışma Alanları : Deri konfeksiyon bölümünü bitiren elemanlar, hızla gelişmekte olan sektör için ara eleman olarak yetiştirilmektedir. Bu nedenle çalışma imkanları oldukça geniştir. Bu sektörün oldukça geliştiği İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Konya, Adana, Uşak gibi şehirlerde iş bulma imkânı daha yüksektir.
 
Dericilik

Dericilik programının amacı, deri, yün işlenmesi ile ilgili teknolojiyi geliştirme alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktadır.

Dericilik Programının Amacı : Dericilik programının amacı, hayvan derilerinin ve kürklerinin işlenmesi, boyanması ile ilgili çalışmaları yürütecek olan elemanları yetiştirmektir.

Dericilik Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Dericilik programında kimya, fizik, kimya, temel matematik, deri histolojisi ve embriyolojisi, deri üretimi, küçükbaş deri işleme teknolojisi, deri kimyası, deri atıklarının kullanımı, derilerde kalite kontrol ve ham deri ticareti gibi dersler okutulur.

Dericilik için Gereken Nitelikler : Dericilik programında okumak isteyenlerin anatomi ve kimyaya ilgili, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen kimseler olmaları beklenir.

Dericilik Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
EGE - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
ONSEKİZ MART - BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL - YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
SÜLEYMAN DEMİREL - YALVAÇ MESLEK YÜKSEKOKULU
AFYON KOCATEPE - UŞAK MESLEK YÜKSEKOKULU
NİĞDE - BOR HALİL-ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU
ONSEKİZ MART - BİGA MESLEK YÜKSEKOKULU
ADNAN MENDERES - KARACASU MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA - ÇORLU MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL - TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
ABANT İZZET BAYSAL - GEREDE MESLEK YÜKSEKOKULU
KADİR HAS - MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ

Dericilik Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Dericilik programını bitirenlere "Dericilik Teknikeri" ünvanı verilir. Dericilik teknikeri yaş deri ve pöstekilerin üzerindeki yabancı cisimlerin temizlenmesi, kimyasal eriyikler içinde bekletilerek tabaklanması, tabaklanan derinin yumuşatıldıktan sonra temizlenmesi, gerdirilmesi ve boyanması gibi işlerin yürütülmesini sağlar. Dericilik teknikeri deri ve lif teknolojisi alanında yetişen ziraat mühendisinin gözetim ve denetimi altında görev yapar.

Dericilik Teknikerinin Çalışma Alanları : Dericilik teknikeri, sektöre ve özel kuruluşlara ait deri işleme fabrika veya atölyelerinde görev alabilir.
 
Dış Ticaret

Bu yüksek öğretim programının amacı, ithalat-ihracat kambiyo konularında yetişmiş ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Dış Ticaret Programının Amacı : Dış ticaret programının amacı, ihracat ve ithalat işlemleri konusunda çalışacak meslek elemanlarını yetiştirmektir.

Dış Ticaret Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Dış ticaret programında sosyoloji, ekonomi, muhasebe, hukuk, ticaret hukuku, dış ticaret mevzuatı ile ilgili (uluslararası pazarlama, depoculuk, taşımacılık gibi) dersler okutulur.

Dış Ticaret için Gereken Nitelikler : Dış ticaret programına girmek isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili, ayrıntı ile uğraşmaktan hoşlanan, dikkatli ve sorumluluk duyguları güçlü kimseler olmaları beklenir.

Dış Ticaret Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
MUĞLA - MUĞLA MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL - TİCARET MESLEK YÜKSEKOKULU
MUSTAFA KEMAL - ANTAKYA MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE - HONAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA - GEYVE MESLEK YÜKSEKOKULU
SAKARYA - AKYAZI MESLEK YÜKSEKOKULU
KARADENİZ TEKNİK - TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
İSTANBUL - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
MARMARA - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
DOĞUŞ - MESLEK YÜKSEKOKULU
İZMİR EKONOMİ - MESLEK YÜKSEK OKULU
KOCAELİ - HEREKE ÖMER İSMET UZUNYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE - HONAZ MESLEK YÜKSEKOKULU
SELÇUK - SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
YAŞAR - MESLEK YÜKSEKOKULU
KOCAELİ - HEREKE ÖMER İSMET UZUNYOL MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU - ESKİŞEHİR MESLEK YÜKSEKOKULU
CUMHURİYET - CUMHURİYET MESLEK YÜKSEKOKULU
PAMUKKALE - BEKİLLİ MESLEK YÜKSEKOKULU
ANADOLU - AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ
MUSTAFA KEMAL - REYHANLI MESLEK YÜKSEKOKULU
ATATÜRK - BAYBURT MESLEK YÜKSEKOKULU

Dış Ticaret Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Dış ticaret programını bitirenlere "Dış Ticaret Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Dış ticaret meslek elemanları dışsatım (ihracat) ve dıştan alım (ithalat) firmalarında ve gümrüklerde, gelen ve giden mallarla ilgili yazışmaları ve işlemleri yaparlar.

Dış Ticaret Meslek Elemanlarının Çalışma Alanları : Dış ticaret programını bitirenler Maliye ve Gümrük Bakanlığına bağlı kuruluşlarda ve özel firmalarda görev alabilirler.
 
Dil Bilimi

Dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol istemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi, ana dil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, bilicilerin üniversite ve araştırma kurumları dışında çalışma imkanları yor gibidir. Dil bilimi programı, dil adı verilen ve değişik ülkelerde çeşitli toplumların birbirinden farklı sembol sistemleri biçiminde kullandıkları, fakat birçok ortak nitelikleri olan iletişim sistemini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu niteliği ile dil bilimi anadil başta olmak üzere çeşitli dillerin yapısı, kullanımı ve tarihi ile ilgili konularda eğitim vermektedir.

Dil Bilimi Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
DOKUZ EYLÜL - FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
ANKARA - DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ
 
Diş Hekimliği

Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüşü gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişkiler kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin sabırlı, hoşgörülü, güler yüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun zaman ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir.

Diş Hekimliği Programının Amacı : Diş hekimliği programı, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışacak diş hekimlerini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.

Diş Hekimliği Programında Okutulan Belli Başlı Dersler : Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Öğretimin ilk iki yılında genellikle biyoloji, kimya, fizik, matematik gibi temel bilim dersleri verilir. Daha sonraki yıllarda okutulan lisans programına özgü dersler ise genellikle bu temel derslerle dolaylı olarak ilgilidir. Diş hekimliği fakültelerinin son üç yılında dersler çoğunlukla uygulamalı olarak yapılır.

Diş Hekimliği için Gereken Nitelikler : Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güleryüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir. Ayrıca bir diş hekiminin uzun süre ayakta çalışabilmesi için bedence güçlü olması beklenir. Diş hekimliği eğitimi oldukça masraflı bir eğitimdir. Öğrenciler uygulamalarda kullanacakları alet ve gereçleri kendileri sağlamak durumundadırlar ve bu da oldukça ağır bir mali yük getirmektedir.

Diş Hekimliği Programının Bulunduğu Üniversiteler Ve Fakülteleri :
YEDİTEPE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
HACETTEPE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ANKARA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
MARMARA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
GAZİ - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
EGE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
İSTANBUL - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ÇUKUROVA - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
SELÇUK - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ONDOKUZ MAYIS - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
SÜLEYMAN DEMİREL - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
ATATÜRK - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
CUMHURİYET - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
DİCLE - DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

Diş Hekimliği Mezunlarının Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler : Diş hekimliği programının ilk iki yılını başarı ile tamamlayan öğrenciye "Temel Diş Hekimliği Bilimlerinde Önlisans Diploması", beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitiren öğrenciye ise "Diş Hekimliği Yüksek Lisans Diploması" ve "Diş Hekimi" ünvanı verilir. Diş hekimi kliniğe gelen hastanın şikayetlerini dinler, hastayı muayene eder, gereğinde rahatsızlık veren bölgenin filmini çeker ve sağlıksız dişi saptar; dişin durumuna göre gereken tedaviyi yapar, takma diş yapmak için ağız boşluğunun ölçüsünü alır, takma dişi yapar veya yaptırır, yapılan dişi ağız boşluğuna yerleştirir, çarpık ve eğri dişleri düzeltmek için dişler üzerine ve çenelere bant, tel vb düzenekler koyar, diş etleri hastalıklarını ilaç ya da ameliyatla tedavi eder. Diş hekimleri günümüzde, yukarıda saydığımız işlerin herhangi birinde uzmanlaşmaktadırlar.

Diş Hekimi Çalışma Alanları : Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. Muayenehane açacak bir diş hekiminin önce Türk Tabibler Odasına başvurması, Sağlık Bakanlığından muayenehane açma izni alması ve durumu Maliye ve Gümrük Bakanlığına bildirmesi gerekir. Resmi ve özel hastanelerde veya dispanserlerde çalışmak isteyen diş hekimleri ilgili kurumlara başvurur ve açık yerlere tayin edilirler. Diş hekimleri Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar. Diş hekimlerinin bir kısmı da uzmanlık eğitimi görüp üniversitelerde görev almaktadırlar. Serbest çalışmak isteyen bir diş hekiminin muayenehane açacak, alet ve malzeme alacak kadar sermayesi olmalıdır.
 
Geri
Top