• ÇTL sistemimiz sıfırlandı ve olumlu değişiklikler yapıldı. Detaylar için: TIKLA

Desktop Author - Harika E-Kitaplar Yapın

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
TRABZONSPOR
TRABZONSPOR
Desktop Author programı harika e-kitaplar hazırlayabileceğiniz, hazırladığınzı e-kitapları exe formatında paylaşabileceğiniz veya ihtiyaçlarınız doğruldutusnda kullanabileceğiniz harika bir e-kitap oluşturma yazılımıdır. Program ilk bakışta karışık gibi görünse de kullanımı ve e-kitaplar oluşturmak son derece basit.

Programı yüklemek için BURAYA tıklayın. (32 MB Fu-ll)


Örnek hazırladığım e-kitap çalışmasını BURADAN indirebilirsiniz.
  • Programla oluşturulan e-kitapların bazı özellikleri:
  • Kitap sayfası şeklinde kıvrılarak açılan e-kitap oluşturma.
  • E-kitap için istediğiniz kadar sayfa oluşturabilme.
  • Sayfalara flash animasyonlar ve vektörel çizimler ekleyebilme.
  • Sayfalara video dosyaları ekleyebilme. (Durdur-Duraklat-Yürüt butonları ekleme)
  • Sayfalara resim ve text ekleyebilme.
  • Sayfalarda kullanıcının düzenleyeceği ve kaydebileceği alanlar ekleyebilme.
  • Kullanıcılara veri girebilecekleri alanlar ekleyebilme.
  • Test sayfaları hazırlayabilme.
  • Sayfa içerisinde diğer sayfalara veya web sitelerine link verebilme.
  • Prezantasyon sunumları hazırlama.
  • E-katalog, e-broşür uygulamaları için kullanabilme.
  • Video ve fotoğraf albümleri oluşturabilme...
Gelelim programın tanıtımına:

Program açıldığında alttaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız. Bu ekranda "New" butonuna tıklayarak yeni bir proje (e-kitap uygulaması) başlatabilirsiniz.

DesktopAuthor1.webp

Book Properties Penceresi

Yukarıdaki ekranda görüldüğü şekilde yeni bir proje başlattığınızda ikinci bir pencere (Book poroperties) açılacaktır. Bu pencereden e-kitap görünümü ile ilgili tüm detayları ayarlayabilirsiniz. Bunlardan birkaçına değinelim.
Width: E-kitap uygulamasının genişlik ayarı.​
Height: Yüksek ayarı.​
Border Color: Çerçeve rengi.​
Paper Color: E-kitap uygulamamızın arka fon rengi.​
Mask Color: Eklenen resimlerin belirlenen rengini transparan yapıyor. Çok fazla kullanacağınız bir özellik değil.​
Background Color: E-kitap uygulalamızın ekranı kaplayan alan rengi.​
Start with bacground window: Bu seçeneği işaretlerseniz e-kitap ekranı kaplayacak şekilde açılır. İsterseniz bir buton ile bu özelliği kullanıcıya bırakabilirsiniz.​
Page Turn Speed: Bu açılır penceredeki seçeneklerden sayfaların açılma hızını ayarlayabilirsiniz. Bence en uygun hız ayarı Medium
Şimdilik Book Properties ayarları ile bunları bilmeniz yeterli. Diğer ayarları zaten kurcalayarak öğrenebilirsiniz veya hiç kullanmazsınız.

Üst Menü Butonları

Üst bölümde yer alan butonlardan ağırlıklı kullanılanların altını kırmızı çizgilerle çizdim. Bunlara değinelim. (alttaki resim)

DesktopAuthor2.webp
New: Yeni bir e-book uygulaması başlatır.​
Open: Var olan bir (daha önce kaydedilmiş) bir projeyi açar.​
Save: Projenizi kaydeder. (daha sonra değişiklik yapmak için)​
Page: Aktif çalıştığınız sayfanın nasıl görüneceğini bu butona tıklayarak izleyebilirsiniz. (kullanabilmek için projenizi kaydetmiş olmanız gerek)​
Package (EXE): Kitapla ilgili çalışmamızı bitirmek ve e-kitap uygulamamızı exe formatında oluşturmak için bu butona tıklıyoruz. Böylece uygulamamız hazır hale geliyor. Tabii projenizi kaydettiğiniz için daha sonra da değişiklik yapıp tekrar bu butona tıklayarak uygulamayı derleyebilirsiniz.​
EazyForm: Aslında çok kullanılan bir buton değil. Kitap sayfalarına kullanıcıların veri girişi yapmaları için kutucuklar, çeşitli alanlar ekleyebilirsiniz.​
Properties: Aslında projeye başlarken bu ekranla karşılaşıyorsuznu. Yukarıda anlatılan Book Properties penceresini açar.​
Template: Buradan hazırlayacağınız e-kitap uygulamasının görünümünü açılır pencereden seçebilirsiniz. (15 adet şablon var) Bunun yanında kendi şablonnuzu da oluşturabilirsiniz.​
Button: Eğer e-kitap uygulama sayfalarına çeşitli butonlar ekleyin bunlara görec atamak isterseniz buradaki butonlardan faydalanabilirsiniz. (ileri-geri-saofa sonu, sayfa başı, yazdır, ara vs butonları yapabilirsiniz)​
Yan Menü butonları:

Aslında burdaki butonların hepsinin işlevi en üstteki menülerde de var ancak yan taraftan kullanmak daha pratik. Alttaki resmi inceleyerek sık kullanacağnız butonların özelliklerini görebilirsiniz.

DesktopAuthor3.webp

Çok sayfalı uygulamalarda hangi sayfa üzerinde çalıştığınızı anlamak için sayfanın en altındaki (alt sağ) alana bakabiirsiniz. (alttaki resim)

DesktopAuthor4.webp

Bundan sonraki konu örnek bir e-book uygulaması yapmak olacak.
 
Desktop Author il E-Kitap Yapıyoruz. Resimli Anlatım
New butonuna tıklayarak 700 x 400 boyutlarında yeni bir proje (e-kitap) başlatıyoruz. Bu durumda karşımıza Book Properties penceresi otomatik olarak geliyor.

Bu pencereden;

Width 700, Height 440 orijinal ayarlarında bırakıyorum.
Page Turn Speed: Medium seçiyoruz (sayfaların açılma hızı)
Start width bacground window: Bu seçeneğin önündeki kutucuğu seçili hale getiriyorum. E-kitabın tam ekran açılmasını istediğim için bu işlemi yaptık.

Şimdilik başka ayar yapmanıza gerek yok. Proje aşamasındayken de "Properties" butonuna tıklayarak bu ayarlarla oynayabiliriz.

Save butonuna tıklayıp projeyi kaydediyoruz. Bunu önceden yapma nedenimiz istediğiniz an Page butonuna tıklayıp sayfa önizlemesi yapabilmek.

Projenizi belli bir klasöre toplamanızda yarar var. Projenizde kullandığınız resim ve diğer materyaller bu klasöre otomatik kaydedilir. Eğer daha sonra projenizde değişiklik yapmak veya geliştirmek isterseniz bunları bir köşede tutabilirsiniz.

Bu kitabı 3 sayfa olarak hazırlıyoruz. Siz yüzlerce sayfalık e-kitaplar da hazırlayabilirsiniz. Bunun için soldaki Tools bölümünde üzerinde + işareti olan butona 2 kez tıklayıp ilk sayfamla birlikte 2 sayfa daha ekliyorum.

Sağ alt köşede küçük bilgi penceresinde Page: 3 of 3 yazıyor olmalı şimdi. Bu; 3 sayfalık e-kitabın 3. sayfasındasınız anlamına geliyor.

Control menüsünden Go to page (CTRL+G) linkine tıklayıp 1. sayfaya gitmek için buradan 1 seçiyorum.

Şimdi 1. sayfadayız. E-kitap için ben bir arka fon resmi ekledim. Alttaki resimde görünen resim. (Bu ve bunun gibi 10 larca kitap resmi program içerisinde mevcut) Bu tercihe kalmış. Arka planı renklendirerekte kullanabilirsiniz.

Resmi ister sürükleyip ekran üzerine bırakabilir, isterseniz Insert > Image linkine tıklayıp yolunu göstererek ekleyebilirsiniz.

Resmin ekrana tam olarak oturması için resim üzerine ters tıklayıp Left ve Top araylarını 0 yapın. Eklediğiniz resmin e-kitap boyutları ile uyumlu olması gerek. Alttaki resimde göründüğü gibi hem e-kitap hem de resim 700 x 440 boyutlarında.

e-kitap.webp

Bu resmi hazırladığımız her sayfaya eklememiz gerek. Bunu elbette klasik yolla yapabilirsiniz ancak pratik bir yolu var. Resme 1 kez tıklayın ve soldaki Tool > Edit menüsündeki Copy butonun, sonra Paste on multiple pages butonuna tıklayın. Hangi sayfalara eklenmesini istediğiniz açılan pencereden seçebiiyorsunuz. Bu özellik emin olun çok işinize yarayacak. 100 lerce sayfadan oluşan e-kitap çalışmalarında sayfaların veya her sayfada olması gereken butonları bu şekilde tüm sayfalara ekleyebilirsiniz.

e-kitap2.webp

Hangi sayfada olduğumuzu sağ alt köşeden kontrol ediyoruz. Page: 1 of 3 yazıyorsa 1. sayfadayız demektir. Değilse 1. sayfaya gelin.

İlk sayfamızdayken sol menüdeki Tools > Insert alanında üzerinde T işareti butona tıklayıp ilk sayfamıza yazı ekleme ekleyebiliriz. Örneğin e-kita adı gibi. Ben "İLK E-KİTAP ÇALIŞMASI" yazdım.

Sağdaki sayfaya da kafanıza göre resim, yazı, flash, video vs ekleyebilirsiniz. Control > Go to page linkinden 2. sayfaya gelin (veya bir sonraki sayfa butonuna tıklayın. Üst konudaki sol menü resmini inceleyin) 2. sayfa ve 3. sayfayı da aynı şekilde düzenleyin.

Son olarak tekrar ilk sayfaya dönelim ve yazdığımız yazı, resim vs link vermeyi görelim.

İlk sayfada Boş bir alana Sayfa 3 yazın. Bu yazıya şimdi link verip tıkladığımızda 3. sayfaya gitmeyi sağlayalım.

Yazı ekleme sayfasında iken Link butonuna tıklayın. Açılır pencereden Page seçin ve gidilecek sayfa numarasını yazın. Böylece bu başlığa tıkladığımızda 3. sayfaya ulaşıyoruz. Yazı yerine resim de kullanabiliriz. Resim kullanırsanız resim üzerine ters tıklayıp Change Link menüsüne tıklayın ve aynı işlemi yapın.

link.webp

Bu açılır penceredeki bölümlerden birkaçının görevini açıklayalım.

Page: Belirlediğiniz sayfaya link verir.
Web: Herhangi bir web sayfasına link verebilirsiniz.
Close Window: E-kitabı kapatır.
Print: Sayfayı yazdırır.
On/Off Bacground: E-kitap arka fonunu açıp kapatır.
Search: E-kitap içinde arama kutusu oluşturur.

Programı kullandıkça diğer seçenekleri de zaten öğreneceksiniz. Şimdilik bunlar yeterlidir sanırım.

Artık projemizi exe formatında derleyebiliriz. Bunun için üst menüde, üzerinde EXE yazan Package butonuna tıklayın. Artık oluşan exe dosyanızı istediklerinizle paylaşabilir, kendi ihtiyaçlarınız için kullanabilirsiniz.

Bu projeyi alttaki linkten indirebilirsiniz. İçerisinde hem derlenmiş 3 sayfalık e-kitap, hemde proje dosyaları mevcut. Üzerinde değişiklikler yapabilir veya yapılan işlemleri izleyebilirsiniz.

* *

Kitabımızın derlenmiş (exe halindeki) görünümü:
kitaps.webp
 
Değerli arkadaşım proğram linki vermişsin sağol proğram'ı indirdim ancak ****** bilgisine ihtiyacım var yardımcı olurmusun. Ayrıca burada proğram kullanımı için yapmış olduğun bilgilendirmeden ötürüde teşekkür ederim. ******i temin edebilirsem proğram kullanımını başarmamda mümkün olucak inşallah şimdiden yardımın için teşekkür ederim saygılarımla...
 
bu programla ilgili bir sorum olacak size ben az çok kullanamayı biliyorum programı ama e-kitabın yada derginin başlarken sol kısmını yada son sayfasındada sağ kısmını seffaf yamamıyorum yardımcı olursanız sevinirim şimdiden tşkler
 
Merhabalar öncelikle uzun zamandır aradığım özelliklere sahip böyle bir programı sunduğunuz ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim
lakin küçük bir sorun var program türkçe karakterleri göstermiyor bu sorunu nasıl çözebilirim yardımcı olabilirmisiniz lütfen şimdiden teşekkür ederim

2. sorun programın kendi sitesinden template yükleyemiyor ve programda kendi istediğim temayı ekleyemiyorum
 
Geri
Top