Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

SAN FRANSİSKO KEKİ

  • 240 gr (16 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı (yumuşatılmış)
  • 240 gr (1 su bardağı) + 1 çorba kaşığı şeker
  • 180 gr (1+1/2 su bardağı) + 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 180 gr (1+1/2 su bardağı) un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 6 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1 kahve kaşığı vanilya esansı
  • 2 limon kabuğu (rendelenmiş)


Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip, ısıtınız. 1 kg'lık bir kek kahbını 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayıp, bir kenara bırakınız. Kalıba 1 çorba kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını serpip, kalıbı sallayarak şeker ve nişastanın kalıbın her tarafına dağılmasını sağlayınız. Kalıbı ters çevirip, dibine hafifçe vurarak fazla şeker ve nişastanın dökülmesini sağlayınız. Kalıbı bir kenara bırakınız.
Kalan 180 gr mısır nişastası, un ve kabartma tozunu, ince bir elekten, orta boy bir kaseye eleyiniz.
Bir başka orta boy kasede kalan 240 gr yağ ile kalan 240 gr şekeri, tahta bir kaşıkla krema kıvamına gelene kadar dövünüz. Yumurtaları teker teker, unlu karışımdan azar azar katıp çırparak, ekleyiniz. (Her yumurtayı ekledikten sonra, unlu karışımdan yaklaşık 1 çorba kaşığı katınız.) Vanilya esansını, kalan unlu karışımı ve limon kabuğu rendesini katıp, karıştırınız.
Hamuru yağladığınız kalıba döküp, bir kaşığın sırtıyla üstünü düzleştiriniz. Kalıbı fırının orta katına sürüp keki 70 dakika, ortasına batırılan bir şiş temiz olarak çıkana kadar pişiriniz.
Kalıbı fırından alıp 10 dakika ılındırdıktan sonra, keki kalıptan bir tel ızgaraya çıkarınız. Keki, tamamen soğuduktan sonra, servis ediniz.
 
SARIŞIN BOMBA TARTI

Hamuru:
  1. 120 gr (1 su bardağı) un
  2. 1 kahve kaşığı tuz
  3. 60 gr (4 çorba kaşığı) margarin
  4. 2-3 çorba kaşığı soğuk su
Harcı:
  • 15 gr (3 yaprak) jelatin
  • 1/4 su bardağı soğuk su
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 120 gr (1/2 su bardağı) şeker
  • 1/2 kahve kaşığı tuz
  • 3/4 su bardağı kaynak süt
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krem şanti
  • 3 yumurtanın akı
  • 1+1/2 tatlı kaşığı hindistancevizi

Hamuru yapmak için büyük bir kaseye unu ve tuzu eleyiniz. Margarini küçük parçalar halinde una ekleyip, parmaklarmızla un ve yağ taze ekmek içi kıvamı alana kadar yoğurunuz.
Suyu ekleyip ellerinizle yoğurarak pürtüksüz bir hamur elde ediniz. (Hamur çok kuru olursa biraz daha su katınız.) Hamuru buzdolabına kaldırıp, 30 dakika soğutunuz.
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip, ısıtınız. Hamuru buzdolabından çıkarıp, hafifçe unlanmış tezgahta 3 mm kalınlığında açtıktan sonra, merdaneye sararak geniş ve yayvan bir kalıba yerleştiriniz. (Kalıptan sarkan kısımlarını bir bıçakla kesip atınız.) Bir çatalla hamuru birkaç yerinden delip, kalıbı buzdolabına kaldırarak hamuru 15 dakika daha dinlendiriniz.
Kalıbı buzdolabından alıp, üstünü alüminyum kağıtla örtünüz. Ağırlık yapması için üstüne biraz kuru fasulye koyup, kalıbı fırında 10-12 dakika pişiriniz. Kalıbı fırından çıkarıp, alüminyum kağıdı ve fasulyeleri atınız. Kalıbı yeniden fırına sürerek hamuru 3-4 dakika daha, hafifçe pembeleşene kadar pişiriniz. Kalıbı fırından alıp soğumaya bırakınız.
Bu arada harcı hazırlamak için. küçük bir kasede jelatini suda eritip, kaseyi bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kasede yumurta sarılarını, şekerin yarısını (1/4 su bardağı) ve tuzu bir yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, karışım sertleşene kadar çırpınız. Kaynar sütü azar azar, sürekli karıştırarak katınız. Karışımı orta boy bir tencereye döküp, ağır ateşte tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 6-7 dakika, bir kaşığın sırtına yapışacak kıvama gelene kadar pişiriniz.
Tencereyi, ateşten alıp karışımı bir süzgeçten orta boy kaseye süzünüz. Eritilmiş jelatini katıp ılındırdıktan sonra, buzdolabında 45 dakika, karışım tutmaya başlayana kadar soğutunuz.
Bu arada küçük bir kasede krem şantiyiyi bir yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, kalınlaşana kadar çırpınız. (Krem şantiyi sertleşmemelidir.) Bir başka kasede, yumurta aklarını bir yumurta teli ya da elektrikli çırpıcıyla, köpük köpük olana kadar çırpınız. Kalan 60 gr (1/4 su bardağı) şeker ile 1 kahve kaşığı hindistancevizi ekleyip, yumurta akları sertleşene kadar çırpmaya devam ediniz.
Buzdolabındaki karışımı çıkarıp. önce çırpılmış kremayı sonra da yumurta akı hindistancevizi karışımını ekleyiniz.
Karışımı hamur kasesine döküp, tartı buzdolabına kaldırarak en az 2 saat, harç sertleşene kadar soğutunuz. Tartı buzdolabından çıkarıp, üstüne kalan 1/2 tatlı kaşığı hindistancevizini serperek, servis ediniz.
 
KOLAY AMERİKAN SALATASI

  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 3 adet haşlanmış havuç
  • 15 adet kornişon turşu
Mayonez için:
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 3 çorba kaşığı sirke
  • Yapım limon suyu
  • 2 çorba kaşığı su
  • 2 su bardağı soğutulmuş sıvı yağı
  • 1 çay kaşığı tuz

Mayonezi yapmak için temiz ve kuru bir kabın içine yumurta sarını koyup üzerine hardal, sirke katıp karıştırın. yavaşça karıştırarak üzerine limon suyu ekleyin. Ardından sıvı yağı ip gibi akıtarak karışıma yedirin. Arada tuz ve su ekleyip kıvama gelince küp doğranmış patates, havuçla, turşuyla karıştırın. Üzerine bezelyeyi de ekleyip tüm malzemeyi tekrar güzelce karıştırın. Büyük bir servis tabağına alıp dolapta bekletin. Sonra servise sunun.
 
AMERİKAN USULÜ SEZAR SALATASI

  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 4 kalın dilim tost ekmeği (kabukları çıkarılıp, küb biçimi doğranmış)
  • 1 diş sarımsak
  • 1+1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 2çorba kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 1 kahve kaşığı hardal
  • 1/2 kahve kaşığı şeker
  • 1 kahve kaşığı karabiber
  • 2 yeşil salatanın göbeği (yıkanıp, kurulanmış)
  • 6 ançüez filetosu (küçük parçalar halinde kesilmiş)
  • 1 yumurta (1 dakika kaynar suda haşlanmış)
  • 60 gr (1/2 su bardağı) kaşar peyniri rendesi


Zeytinyağın yarısını (1/4 su bardağı) büyük bir tavada, orta ateşte kızdırınız. Ekmekleri koyup, bir kaşıkla sık sık karıştırarak 10-15 dakika kızartınız. Bir delikli kepçeyle kızarmış ekmekleri tavadan alıp, kağıt peçete üstünde fazla yağlarını süzdürünüz.
Büyük bir salata kasesine sarımsağı koyup, üstüne tuzu serperek bir kaşığın tersiyle eziniz. Kalan 1/4 su bardağı zeytinyağı, sirkeyi, limon suyunu, hardalı, şekeri ve karabiberi katıp karıştırınız.
Yeşil salatanın yapraklarını birer lokmalık parçalara bölüp, ançüez filetolarıyla birlikte salata kasesine koyarak, sosa bulayınız.
Yumurtayı kaseye kırınız. Kızarmış ekmekleri ve kaşar peyniri rendesini serperek tekrar karıştırıp, servis ediniz.
 
AMERİKAN USULÜ SIĞIR PİRZOLASI

  • 1,5 kg sığır pirzolası (tek parça halinde)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 10 taze soğan (ince kıyılmış)
  • 2 büyük sivri kırmızıbiber (çekirdekleri ve beyaz kısımları ayıklanıp, ince doğranmış)
  • 1+1/2 su bardağı et suyu

Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220 C) getirip, ısıtınız.
Etin her yanını tuz ve biberle iyice ovunuz. Eti fazla derin olmayan bir fırın tepsisine koyup, fırına sürerek 30 dakika (arada bir kez çevirerek) kızartınız.
Bu arada, büyük bir tavada tereyağı hafif ateşte eritiniz. Yağ kızınca taze soğanları ve biberleri koyup 3-4 dakika, soğanlar iyice yumuşayana ve pembeleşene kadar, sürekli karıştırarak pişiriniz. Et suyunu ekleyip, ateşi iyice yükselterek kaynatınız. Kaynayınca tavayı ateşten alıp, bir kenara bırakınız.
Fırını orta sıcaklığa (180 C) getirip, eti fırından alarak, tavadaki karışımı üstüne dökünüz.
Tepsinin üstünü kapatıp, yeniden fırına sürerek 2 saat daha, et yumuşayana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından alıp, yemeğinizi ısıtılmış bir servis tabağına aktararak, servis ediniz.

Not: Amerikan usulü sığır pirzolasını, yanında patates püresiyle servis edebilirsiniz.
 
ELMALI WAFFLE

  • 2 adet elma
  • 3 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı toz karanfil
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un


Yumurtaları çırpıp rendelenmiş elma, kakao, tereyağı, pudra şekeri, su, tarçın, karanfil ve kabartma tozu ile karıştırın. Unu azar azar ekleyerek koyu kıvamlı bir karışım elde edin. Hazırladığınız hamurdan bir kepçe alarak, ısıtılmış tost makinesine döküp pişirin. Pişen hamurları keserek şekillendirin. Muz ve kivi dilimleriyle süsleyerek servis yapın.
 
ÇİLEKLİ WAFELL

Wafell için:
  • 1 çay bardağı mısır nişastası
  • 4 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt

Çilek sosu için:
  • 200 gram çilek
  • 1 çay bardağı su
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı buğday nişastası

Öncelikle wafellı hazırlamak için yumurta, eritilmiş tereyağı ve süt iyice çırpılır içine kuru malzemeleri koyun. Harcı koyu bir kıvamda hazırlayın. 15 dakika dinlendirip wafell pişirme makinesinde pişirin. Sos için yıkanmış çilekleri bir tavaya koyun ve üzerine su, şeker ilave edin. Bir taşım kaynayınca, koyu bir sos kıvamı için nişastayı biraz sulandırıp içine dökün. Hemen ocaktan alıp karıştırın ve soğutun. Hazırladığınız wafella beraber servis yapın. İstenirse dondurma ya da kremayla süsleyip servis yapılır.
 
AMERİKAN SABLE BİSKÜVİSİ

  • 500 gr. un
  • 1 büyük paket margarin
  • 150 gr. pudraşekeri
  • 1 kahve fincanı süt
  • 3 adet yumurta sarısı
  • Vanilya
  • Limon kabuğu rendesi

Unu hamur tahtasına eleyiniz.
Ortasına yumuşak yağı, yumurta sarısını, pudraşekerini, vanilya, limon kabuğu rendesini, sütü koyarak bir hamur yapınız.
İki çeşit parçaya ayırıp 10-15 dakika dinlendiriniz.
Hamuru merdaneyle 4-5 mm. incelikte açıp, çeşitli kalıplarla kesiniz. (Elle de çeşitli şekiller verilebilir.)
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çatal veya bıçak ucuyla şekiller veriniz.
Orta ısılı fırında hafif pembe renkte ve kuru olarak pişiriniz.
Soğuyunca servis tabağına dizip, üzerine pudraşekeri serpip, servis yapınız.

Not: Arzu ederseniz, hamurun yarısına kakao ilâve ederek iki renkli bisküvi şeklinde de yapabilirsiniz.
 
KÖFTELİ SPAGETTİ

  • 500 gr 0 numara çubuk makarna (haşlanıp, süzülmüş ve sıcak olarak saklanmış)
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 125 gr (1 su bardağı) kaşar peyniri rendesi

Köftesi:
  • 2 kalın dilim ekmek (kabuğu çıkarılmış)
  • 1/4 su bardağı süt
  • 1 kg sığır kıyması (yağsız)
  • 30 gr (1/3 su bardağı) bayat ekmek içi (ufalanmış)
  • 30 gr (1/4 su bardağı) kaşar peyniri rendesi
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1 büyük diş sarmısak (dövülmüş)
  • 125 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı
Domates sosu:
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 büyük soğan (ince doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 750 gr domates (kabukları soyulup, çekirdekleri temizlenerek kuşbaşı doğranmış)
  • 75 gr domates salçası
  • 1/2 su bardağı domates suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber


Köfteleri hazırlamak için, küçük bir kaseye sütü koyup, ekmek dilimlerini ekleyerek, ekmekler sütü iyice eminceye kadar bir kenarda bekletiniz. Sütü emen ekmekleri, daha geniş bir kaseye aktarınız. Tereyağı dışındaki diğer köfte malzemesini kaseye katıp, iyice karışana kadar ellerinizle yoğurunuz. Malzemeden 30 kadar ceviz büyüklüğünde ve biçiminde köfte yapınız. Köfteleri bir tepsiye ya da alüminyum kağıda dizerek, 30 dakika buzdolabında bekletiniz.
Bu arada domates sosunu hazırlamak için, 4 çorba kaşığı tereyağı büyük bir tencerede orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca, soğan ve sarımsağı ekleyip, arasıra karıştırarak 5-6 dakika, soğanlar pembeleşene kadar pişiriniz. (Soğanların kavrulmamasına dikkat ediniz.) Domates, domates salçası, tuz, biber ve domates suyunu ekleyiniz. Karışımı arasıra karıştırarak kaynatınız. Kaynayınca ateşi kısıp, tencerenin kapağını örterek, sosu 35 dakika pişiriniz. Köfteleri buzdolabından alınız. Büyük bir tavada orta ateşte 125 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı eritiniz. Yağ kızınca köfteleri arasıra dikkatle çevirerek 6-7 dakika, her tarafları iyice kızarana kadar pişiriniz. Kızaran köfteleri bir delikli kepçe ile çıkararak bir kenara koyunuz. Bütün köfteler kızarınca, ateşteki domates salçasının içine koyup, tencerenin kapağını kapatarak 20-30 dakika, köfteler iyice pişinceye kadar ağır ateşte pişirmeye devam ediniz.
Makarnayj, büyük ve derin bir servis tabağına koyup, üstüne kalan 2 çorba kaşığı yağı ekleyiniz. İki büyük kaşıkla yağ iyice eriyip makarnayla karışana kadar karıştırınız. Tencereyi ateşten alıp, köfteleri delikli kepçeyle makarnanın üstüne düzenli biçimde yerleştiriniz. Tencerede kalan sosu makarna ve köftelerin üstüne boşaltınız. Kaşar peyniri rendesinin yarısıyla yemeği süsleyiniz. Kalan kaşar peyniri rendesini küçük bir tabağa koyup, köfteli spagettinizin yanında servis ediniz.

Not: Köfteli spagetti bir İtalyan yemeği değil, İtalyan asıllı bir Amerikan yemeğidir. Amerika'da köftelerin çok değişik biçimlerde hazırlanmasıyla birçok çeşidi yapılan köfteli spagettinin bu tarifi en yaygın olanlarından biridir.
 
Geri
Top