Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

ELMALI TART (APPLE PIE)

5-6 elmayi soyun, icini cikarin, ince dilimleyin, 1 Bardak seker, 1 bardak su elmalarla beraber kaynatin. Elmalar yumusayinca 1/2 bardak misir unu dokup 2-3 dakka karistirin, 1cay kasigi tarcin dokun. Misir unu sisince koyu bir elma harci olur. Bir tarafa koyun sogusun.

Tart Hamuru:
3 Bardak un, 1/2 yumusamis tereyagi(erimemis) Bir kasede 2 Yemek kasigi seker, 1 cay kasigi tuz serpin, sonra yagi iki elinizle ogusturarak una iyice yedirin. 2-4 yemek kasigi soguk su ilave edin2-3 dakka karistirin, taneli karisim biraz toplaninca karistirmayi durdurun. Az karistirmanin faydasi, hamur agizda dagilir. Çok yogurursaniz ekmek hamuru gibi olur, bu iyi degildir. Buzdolabinda 1-2 saat dinlendirin. Sonra iki parcaya bolun. Ust tarafa gelecek olan daha kucuk olsun. Once alt kismini oklavayla acin 0,5 cm kalinliginda olsun, kirilgan bir hamurdur, dikkatlice kaliba yerlestirin. Elma harcini doldurun, aldigi kadar. kenar hamura yumurta surun uste konan hamuru acin ve ustune guzelce yayin, kenarlardan tasma payi olsun butun kenarlara bastirip yapistirin, fazlasini bicagi surterek kesin. Ust tarafa bicakla delikler acin, yumurta sarisi surun. 180 C isinmis firinda ustu kizarana kadar 50-60 dakka kalsin.4-5 saat soguduktan sonra servis yapin.
 
MUZLU KREMALI TART

Hamuru:
  • 180 gr (1+1/2 su bardağı) un
  • 1/2 kahve kaşığı tuz
  • 120 gr (8 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 çorba kaşığı çok soğuk su

Harcı:
  • 2 olgun muz (soyulup, yuvarlak dilimler halinde kesilmiş)
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 80 gr (1/3 su bardağı) toz şeker
  • 1/2 kahve kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı mısır unu
  • 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı vanilya ya da 1 çay kaşığı hindistancevizi rendesi

Kreması:
  • 3 yumurtanm akı
  • 180 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
  • 2 çorba kaşığı badem (ince uzun kıyılmış).

Un ve tuzu orta büyüklükte bir kaseye eleyiniz. Tereyağı ekleyip, ekmek ufağı görünüşü alıncaya kadar parmak uçlarınızla ovalayınız. Suyu ekleyip, pürüzsüz bir hamur haline gelinceye kadar yoğurunuz (çok kuru ise, biraz daha soğuk su ekleyebilirsiniz). Hamuru yuvarlayarak ağzı kapalı bir kabın içine koyduktan sonra, buzdolabında yarım saat kadar dinlendiriniz.
Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (200 C) getirip, ısıtınız.
Unlanmış tezgahta hamuru merdane ile açıp, 20-25 cm'lik börek tepsisine yayınız. Tepsiyi buzdolabında 10 dakika (bekletiniz. Tepsiyi buzdolabından alıp hamurun altını ve yanlarını çatal ile deliniz. Üstüne yağlı kağıt örterek (kağıt kalkmasın diye üstüne 2 avuç kuru fasulyeyle ağırlık yapınız), fırının orta katında 10 dakika pişiriniz. Yağlı kağıdı alıp, üstünün kızarması için 5 dakika daha pişiriniz.
Fırınınızın sıcaklığını 150°C'a düşürünüz.
Harcı hazırlamak için, yumurta sarılarını bir kasede tahta kaşık ya da yumurta teliyle çırpıp, azar azar şekeri, tuzu, mısır ununu ve yağı katarak karıştırınız.
Sütü bir kaba koyup, orta ateşte ısıtınız. Kaynamak üzereyken kabı ateşten alıp, sütü karıştırarak kasedeki yumurtalı karışımın içine dökünüz. Kaseyi, içi yarışma kadar sıcak su doldurulmuş bir tencereye yerleştirip, tencereyi ateşe oturtunuz.
Karışımı, koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, kaseyi içinden çıkararak, bir kenarda ılınmaya bırakınız. Karışım ılınınca, vanilya ya da hindistancevizini ekleyiniz. Tepsiyi fırından çıkarıp, dilimlenmiş muzları gevrekleşmiş hamurun üstüne yerleştiriniz. Üstüne kasedeki ılık karışımı dökünüz.
Üstünün kreması için, yumurta aklarını telle kar haline gelinceye kadar çırpıp, 1 kaşık şeker ekleyerek karıştırınız. Kalan şekeri ekleyip iyice karıştırınız. Tepsideki tartın üstüne döküp, her yerini örtünceye kadar sıvayınız. En üste kıyılmış bademi serpip fırında 15-20 dakika, üstündeki krema altın sarısı olana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp, tartı soğuttuktan sonra servis ediniz.

Not: Kremalı muz tartı, yemeklerden sonra servis edilebilen lezzetli bir Amerikan tatlısıdır.
 
MEYVE PÜRESİ

  • 1 kg elma (kabukları soyulup, sert kısımları çıkarılarak kuşbaşı doğranmış)
  • 5 su bardağı su
  • 500 gr (4 su bardağı) toz şeker

Elmaları ve suyu büyük bir tencerede orta ateşte 15-20 dakika, elmalar iyice yumuşayana kadar kaynatınız.
Elmaları bir tel süzgeçten, bir tahta kaşığın tersiyle ezerek süzünüz. Elma püresini tekrar tencereye koyup şekeri ekleyerek, orta ateşte sürekli karıştırarak 30 dakika, püre iyice koyulaşana kadar pişiriniz. (Pürenin tencerenin dibine yapışmamasma dikkat ediniz.) Püreyi geniş ağızlı kavanozlara aktararak, dilediğiniz sürece saklayınız.

Not: Amerikan usulü meyve püresini, ağzı iyice kapatılmış bir kavanozda loş ve serin bir yerde 2-3 ay saklayabilirsiniz. Elma yerine, dilerseniz mürdüm eriği de kullanabilirsiniz.
 
LUİZİYANA KEKİ

  • 22,5 cm çapında milföy hamurundan yapılmış hamur kasesi
  • 1+1/2 çorba kaşığı mısır nişastası (4 çorba kaşığı sütte eritilmiş)
  • 250 gr (1 su bardağı) krema
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 250 gr hindistancevizi
  • 4 yumurtanın akı
  • kahve kaşığının ucuyla tuz

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (190°C) getirip ısıtınız.
Mısır nişastası karışırın, krema ve şekeri orta boy bir tencereye koyup, ağır ateşte, sürekli karıştırarak, koyu ve pürtüksüz olana kadar pişiriniz. İçine hindistan cevizini katınız.
Tencereyi ateşten indirip bir kenarda ılınmaya bırakınız.
Yumurta aklarmı orta boy bir kasede, yumurta teli yada elektrikli çırpıcıyla kar haline getiriniz; tuzu ekleyip, sertleşene kadar çırpınız.
Madeni bir kaşıkla, yumurta aklarını yavaşça krema hindistancevizi karışımına katınız.
Karışımı kaşıkla, hamur kasesine boşaltıp, fırının orta katına sürünüz.
Keki 30 dakika, içi kabarıp nar gibi olana kadar pişiriniz.
Tepsiyi fırından çıkarıp, keki bir kenarda ılınmaya bırakınız. Kek ılınınca, 1-1,5 saat buzdolabında soğutup servis ediniz.

Not: ABD'nin geleneksel kekidir, sıcak servis edilir.
 
ELMALI COLESLAW


  • 2 su bardağı rendelenmiş kırmızı lahana
  • 1.5 su bardağı rendelenmiş beyaz lahana
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 adet küçük boy elma
  • ½ su bardağı mayonez
  • ¼ su bardağı kuru üzüm
  • ¼ su bardağı elma suyu
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • ¼ çay kaşığı tuz

Elmayı yıkayıp çekirdeklerini çıkarın ve küp küp doğrayın.
Derin bir kasede tüm malzemeleri karıştırın. Buzdolabında 30 dakika soğuttuktan sonra servis edin.
 
PORTAKALLI AMERİKAN KEKİ

  • 150 gr (10 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı toz şeker 2 portakal (soyulup 9 parçaya kesilmiş)
  • 9 vişne şekerlemesi
  • 125 gr (1/2 su bardağı) şeker
  • 2 yumurta
  • 180 gr (1+1/2 su bardağı) kendi kendine kabaran un
  • 3 çorba kaşığı süt


Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip ısıtınız.
1 tatlı kaşığı yağla kenarları 20 cm'lik kare bir kek kabını yağlayınız. Kalan yağdan 1 çorba kaşığını, ufak ufak keserek tepsiye serpiştiriniz. Üstüne 2 çorba kaşığı şekeri serpip, portakal dilimlerini düzgün biçimde yerleştiriniz. Portakalların ortasına birer vişne şekerlemesi koyup kabı bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kasede kalan 9 çorba kaşığı yağı tahta kaşıkla, yumuşak ve kremamsı olana kadar dövünüz. Şekeri katıp karışım hafif ve kabarık olana kadar dövünüz. Yumurtaları birer birer katıp iyice karıştırarak, büyük madeni bir kaşıkla unu ekleyiniz. Karışıma, dökülebilecek kıvama gelene kadar süt katınız. Kaşıkla bulamacı kek kalıbına vişneleri kapatmayacak biçimde dikkatlice dökerek, üstünü bıçakla düzeltiniz. Keki fırında 50-60 dakika, kızarıp batırılan bir şiş temiz çıkana kadar pişiriniz.
Kalıbı fırından alıp 5 dakika ılındırınız. İç kenarında çepeçevre bıçak gezdirerek keki serbestleştiriniz. Kalıbın üstüne bir servis tabağı kapatıp ters çeviriniz. Kekin rahatça çıkması gerekir.
Kekinizi hemen yada tamamen soğutarak servis ediniz.

Not: Portakallı kek, isteğe göre krem şantiyiyle de servis edilebilir.
 
CALİFORNİA ROLL

  • 300 gr. sushi pirinci
  • 50 gr. susam
  • 30 gr. siyah susam
  • 1 adet çubuk vanilya
  • 500 ml. süt
  • 80 ml. pirinç sirkesi
  • 30 gr. şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 300 gr. çilek
  • 1 adet küçük mango
  • 1 adet armut
  • 4 sap nane
  • 20 gr. zencefil şekerlemesi
  • 100 gr. tuzsuz lor peyniri

Pirinci süzgeçte iyice yıkayıp bir kaseye alın. Üstünü örtecek kadar su ilave edip 1 saat yumuşaması için bekletin.
Vanilya çubuğunu boylamasına ikiye kesip özünü kazıyın. Süzülmüş pirinci süt, çubuk vanilya ve özü ile birlikte bir tencerede kaynatın. Tencerenin kapağını kapatıp 1 dakika daha kaynatın. Kapağını açıp tüm suyunu çekinceye kadar, karıştırarak kaynatmaya devam edin. Ocaktan alın. Çubuk vanilyayı çıkartın ve pirinci 10 dakika demlendirin.
Pirinç sirkesi, şeker ve tuzu karıştırıp hemen sıcak pirince ilave edin, karıştırıp soğumaya bırakın.
Çilekleri temizleyip dörde bölün. Mango ve armudu soyup dilimleyin. Hepsini 1/2 cm. kalınlığında şeritlere doğrayın.
Zencefil şekerlemesini küp doğrayıp lor peyniriyle karıştırın ve bir sıkma torbasına doldurun.
Pirincin 1/4'ünü ıslak ellerinizle streç folyo ile kaplanmış bambunun üstüne alın ve bastırarak 20x20 cm. ebatında kare haline getirin. Üstüne lor peynirinden sıkın ve hazırladığınız meyvelerden 1'er adet yerleştirin.
Bambu yardımıyla meyveleri pirinçle sararak yuvarlayın. Toplam 4 ruloyu aynı işlemi tekrarlayarak hazırlayın. Ruloları susamlara bulayın ve 2 cm. kalınlığında parçalara kesin. Artan çilekleri püre haline getirin. Kalan meyveleri küp doğrayın ve püreyle karıştırın. Şerit kesilmiş nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.


 
CEVİZLİ KAR


  • 90 gr (6 çorba kaşığı) + 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 250 gr (2 su bardağı) un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 250 gr (1 su bardağı) şeker
  • 1 çay kaşığı vanilya tozu
  • 2 yumurtanın sarısı
  • 120 gr (2/3 su bardağı) ceviz (kıyılmış)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 2 yumurtanın akı

Kar kreması:
  • 2 yumurtanın akı
  • 350 gr (1 1/2 su bardağı) şeker
  • 5 çorba kaşığı soğuk su
  • 1 çay kaşığı vanilya tozu
  • 60 gr (1/3 su bardağı) ceviz (ayıklanmış)

Üstünün süslemesi:
  • 2 çorba kaşığı ceviz (ayıklanıp ikiye bölünmüş)


Önce fırmınızı orta sıcaklığa getirip ısıtınız (190 C), 2 tatlı kaşığı tereyağı ile 20 cm çapında, derin olmayan, yuvarlak 2 kek kalıbını yağlayarak bir kenara bırakınız. Genişçe bir kaba unu, tuzu ve kabartma tozunu eleyerek bir kenara bırakınız. Kalan 6 çorba kaşığı tereyağı orta boy bir kapta, yumuşayıncaya kadar tahta bir kaşıkla karıştırınız. Sonra azar azar şekeri ve vanilya tozunu ekleyip birlikte iyice çırpınız.
Geniş kaba elediğiniz unun dörtte birini (1/2 su bardağı) ve yumurta sarılarını da şeker-yağ karışımına ekleyerek çırpmaya devam ediniz. Sonra kıyılmış cevizleri katınız ve 1 su bardağı daha un ekleyerek karıştırınız. Sonra kalan 1/2 su bardağı unu ve sütü ekleyiniz.
Orta boy bir kapta 2 yumurta akını bir tel çırpıcı ile pekişmiş bir hal alıncaya kadar çırptıktan sonra, madeni bir kaşıkla, hazırladığınız kek hamuruna ekleyiniz. Hamuru kek kalıplarına boşalttıktan sonra 35-40 dakika, ortalarına saplanan bir şiş temiz ve kuru çıkana kadar fırında pişiriniz. Fırından çıkarıp, kekleri kalıplarında beş dakika beklettikten sonra, bir tel ızgaranın üstünde tamamen soğumaya bırakınız.
Kar kreması için iki yumurta akını, şekeri ve suyu derince bir kaba koyarak, yumurta teli yada elektrikli çırpıcı ile iyice çırpınız. Yumurtaları çırptığınız kabı, yarıya kadar su dolu büyükçe bir tencerenin içine yerleştiriniz. Tencereyi ateşe oturtup biraz kaynamaya bırakınız. (Kar kreması doğrudan doğruya ateşe oturtulunca bozulabileceği için bu yöntem uygulanmaktadır.) Tenceredeki su kaynayınca, içindeki yumurta kabını ateşten alıp vanilya tozunu ekleyiniz. Kekin üstüne, yayılmaya uygun bir kıvam alıncaya kadar çırpıp, ikiye bölünmüş, cevizleri karıştırınız. Keklerden birini servis tabağına alınız. Bir bıçakla kar kremasının yarısını kekin üstüne yayınız. Öteki keki de üstt koyarak, kalan kar kremasını er üste ve kenarlara yayınız. Kar kremasının üstüne dörtgenler çizip, her dörtgenin içine yarım ceviz yerleştirerek, kekinizi servis ediniz.

Not: Cevizli kar bir Amerikan kekidir.
 
KAPTAN KOKTEYL

  • 10 çay kaşığı toz şeker
  • 35 cl portakal suyu
  • 10 tatlı kaşığı nar şurubu
  • 15 çorba kaşığı limon suyu
  • 10 yumurtanın akı
  • 10 buz kübü

Bütün malzemeyi kokteyl çırpıcısında iyice çırpınız. Buz küplerini bir kokteyl bardağına koyup, üstüne çırpıcıdaki kokteyli süzerek servis ediniz.

Not: Bu değişik Amerikan kokteylini yaz mevsiminde konuklarınıza sunabilirsiniz.
 
HAVAİ RULOSU

  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • 100 gr (1/2 su bardağından biraz az) toz şeker
  • 100 gr (3/4 su bardağı) un (elenmiş)
  • 1 kahve kaşığı vanilya esansı
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri

Harcı:
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krema
  • 2 çorba kaşığı vişne suyu
  • 1 küçük muz (kabukları soyulup zar biçiminde doğranmış)
  • 125 gr mandalina yada portakal (zar biçiminde doğranmış)


Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (220°C) getirip ısıtınız. 20x30 cm'lik bir rulo tepsisini alüminyum kağıtla kaplayıp 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile yağlayarak bir kenara bırakınız.
Yumurtaları ve toz şekeri ateşe dayanıklı bir cam kaseye koyunuz. Kaseyi yarısına kadar sıcak su dolu bir tencereye yerleştirip ağır ateşe oturtunuz.
Yumurta teli yada elektrikli çırpıcı ile yumurta ve toz şekeri, karışım iyice koyu ve sert olana kadar çırpınız.
Kaseyi tencereden çıkarıp madeni kaşık yada spatulayla un ve vanilya esansını ekleyiniz.
Hazırladığınız bu hamuru yağladığınız tepsiye döküp bıçağın tersiyle düzeltiniz. Tepsiyi fırına sokup 7-8 dakika, ortasına batırılan bir bıçak temiz çıkana kadar pişiriniz. Tepsiyi fırından çıkarınız. Kek büyüklüğünde bir yağlı kağıdı tezgaha koyunuz. Üstüne pudra şekerini serpip keki, tepsiyi ters çevirerek kağıdın üstüne çıkarınız. Kekin üstünde kalan alüminyum kağıdı alıp atınız.
Keskin bir bıçakla, rulo yapmayı kolaylaştırmak için, kekin tabanından 5 cm kesiniz. Yağlı kağıdın yardımıyla (kağıt içerde kalacak biçimde) keki rulo yapıp, soğumaya bırakınız.
Harcını hazırlamak için, kremayı orta boy bir kasede yumurta teli yada elektrikli çırpıcı ile iyice çırpınız. Madeni bir kaşıkla vişne suyunu, muz ve mandalina yada portakalı ekleyiniz.
Ruloyu yavaşça açıp yağlı kağıdı atınız. Kalın bir bıçakla hazırladığınız içi döşeyip yeniden rulo yapınız.
Ruloyu servis tabağına koyup dilimleyerek servis ediniz.
 
Geri
Top