Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

YUMURTALI HAMBURGER

  • 1 kg dana kıyması
  • 1 küçük soğan (çok ince doğranmış)
  • 30 gr (1/3 su bardağı) ekmek içi (ince ufalanmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 2 çorba kaşığı portakal suyu
  • 1 yumurta
  • 4 yumurta (yağda pişmiş, sıcak)
  • 4 yuvarlak sandviç ekmeği
  • 45 gr (3 çorba kaşığı) tereyağı

Izgaranızı iyice kızdırınız. Orta boy bir kasede kıyma, soğan, ekmek içi, tuz, karabiber, kırmızı biber, yenibahar, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyunu iyice karıştırınız. Yumurtayı ekleyip bütün malzemeyi iyice yoğurunuz.
Karışımı 4 eşit parçaya bölüp avucunuzla bastırarak yassıltınız.
Yuvarlak sandviç ekmeklerini, ortadan ikiye kesiniz. Üstlerine tereyağı sürüp bir tepsiye dizerek, köfteler pişene kadar hafif ısıtılmış fırında bekletiniz.
Köfteleri bir tepsiye dizip ızgara telinin üstünde ızgaraya sokunuz. 2-3 dakika, her yanları iyice kızarana kadar pişirip, sıcaklığı azaltarak her yanlarını 6-7 dakika daha kızartınız.
Köfteleri ızgaradan çıkarıp, fırından aldığınız ekmek yuvarlaklarının üstüne yerleştiriniz. Her köftenin üstüne bir pişmiş yumurta yerleştirip, kalan ekmek yuvarlaklarını yanlarına koyarak servis ediniz.

Not: Geleneksel Amerikan hamburgerinin bu yumurtalı çeşidini, karışık salata ile servis edebilirsiniz.
 
NANELİ HAMBURGER

  • 500 gr sığır kıyması
  • 15 gr (1 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 orta boy soğan (irice doğranmış)
  • 2 diş sarımsak (dövülmüş)
  • 60 gr (1 su bardağı) ekmek içi (4 çorba kaşığı sütte ıslatılmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı ince kıyılmış taze nane yada 3/4 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 kahve kaşığı kekik
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)
  • 30 gr (1/3 su bardağı) galeta unu
  • 3 çorba kaşığı rafine yağ
  • 2-3 yuvarlak sandviç ekmeği
  • 15-30 gr (1-2 çorba kaşığı) tereyağı

Küçük boy bir tencerede tereyağı orta ateşte eritiniz. Köpüklenmeye başlayınca soğan ve sarımsağı ekleyip ara sıra karıştırarak 6-7 dakika, soğanlar yumuşayıp pembeleşinceye kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp soğan ve sarımsağı bir kaseye aktarınız; sütte ıslatılmış ekmek içini, kıymayı, tuzu, biberi, naneyi, kekiği ve hafifçe çırpılmış yumurtayı ekleyip iyice yoğurunuz. Karışımı 6 parçaya ayırıp yuvarladıktan sonra avucunuzla bastırarak yassıltınız. Galeta ununu bir tabağa koyup köfteleri iyice galeta ununa bulayınız.
Yuvarlak sandviç ekmeklerini ortadan ikiye kesiniz. Üstlerine tereyağı sürüp bir tepsiye dizerek, köfteler pişene kadar hafif ısıtılmış fırında bekletiniz.
Büyük bir tavada rafine yağı iyice kızdırınız. Köfteleri içine atarak 2'şer dakika, renkleri değişene kadar kızartınız. Ateşi kısıp köfteleri iyice pişene kadar kızartmaya devam ediniz.
Köfteleri tavadan alıp yağlarının süzülmesi için bir kağıt peçetenin üstüne koyunuz. Yağları süzüldükten sonra fırından sıcak çıkarılmış ekmeklerin arasına yerleştirip servis ediniz.

Not: Naneli hamburger sıcak yada soğuk olarak yenebilir. Aslında bir piknik yemeğidir ama, sofrada taze salata ve yoğurt ile de servis edilebilir.
 
DEREOTLU HAMBURGER

  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 1 iri soğan (çok ince doğranmış)
  • 1 kg sığır kıyması (2 kez çekilmiş)
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 demet dereotu (kıyılmış)
  • 1 yumurta (hafif çırpılmış)
  • 1 çorba kaşığı rafine yağ
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası (2 çorba kaşığı tavuk suyunda eritilmiş)
  • 200 gr (1 su bardağı) tavuk suyu
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 60 gr (1/4 su bardağı) krema
  • 1 tatlı kaşığı pul kırmızı biber
  • 4-6 yuvarlak sandviç ekmeği
  • 45-60 gr (3-4 çorba kaşığı) tereyağı

Küçük bir tencerede 1 çorba kaşığı tereyağı hafif ateşte eritiniz. Yağ köpüklenmeye başlayınca soğanları ekleyip arasıra karıştırarak 6-7 dakika, soğanlar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencereyi ateşten alıp, soğanları orta boy bir kaseye aktarınız. Kıymayı, unu, tuzu, biberi, dereotu ve yumurtayı katıp elle iyice yoğurduktan sonra ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp avucunuzda yassıltarak bir kenara bırakınız.
Büyük boy bir tavada kalan 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı rafine yağı orta ateşte eritiniz. Yağ kızınca köfteleri içine atıp her iki taraflarını 2'şer dakika kızartınız.
Ateşi kısıp 3-4 dakika daha kızarttıktan sonra tavayı ateşten alınız. Köfteleri bir servis tabağına çıkarıp sosunu hazırlarken sıcak tutunuz.
Yuvarlak sandviç ekmeklerini ortadan ikiye kesiniz. Üstlerine tereyağı sürüp bir tepsiye dizerek, sos hazırlanana kadar hafif ısıtılmış fırında bekletiniz.
Sosu hazırlamak için tavadaki yağı boşaltınız. Tavaya tavuk suyunda eritilmiş nişastayı, tavuk suyunu, limon suyunu ve kremayı koyup karıştırınız; hafif ateşte 4-5 dakika, koyulaşana kadar pişirip kırmızı biberi ekleyiniz.
Köfteleri fırından sıcak çıkarılmış ekmeklerin arasına yerleştirip, her köftenin üstüne hazırladığınız sostan sürerek servis ediniz.

Not: Dereotlu hamburger patates püresi ve bezelye ile servis edilebilir.
 
HAMBURGER

  • 1+1/2 kg soğan kıyması
  • 60 gr (1 su bardağı) ekmek içi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 yumurta (hafifçe çırpılmış)

Garnitürü:
  • 3 orta boy domates (ince dilimlenmiş)
  • 1 büyük soğan (ince doğranıp halkalara ayrılmış)
  • 6 marul yaprağı
  • 6 yuvarlak sandviç ekmeği
  • 60 gr (4 çorba kaşığı) tereyağı


Izgarayı en sıcağa ayarlayınız.
Önce fırınınızı hafif sıcaklığa (140°C) getirip ısıtınız. Orta boy bir kasede kıyma, ekmek içi, tuz, biber, kekik ve yumurtayı iyice yoğurunuz.
Karışımdan 6 yuvarlak top yapıp avucunuzda yassıltarak bir kenara bırakınız.
Bir servis tabağına domates dilimlerini, halka soğanları ve marul yapraklarını koyunuz.
Yuvarlak sandviç ekmeklerini ortadan ikiye kesiniz. Üstlerine tereyağ sürüp bir tepsiye dizerek köfteler pişene kadar fırında bekletiniz.
Köfteleri ızgaraya yerleştirip iki yanlarını 2-3 dakika, iyice kızarana kadar pişiriniz. Izgaranızı orta sıcaklığa getirip, 6-7 dakika daha pişiriniz. (Izgaranız çeşitli sıcaklıklara ayarlanamıyorsa normal pişirme süresi olarak 5-6 dakika kabul edilebilir.) Köfteler pişince fırından sıcak çıkarılmış ekmeklerin arasına yerleştirip altı ayrı tabağa koyarak domates, soğan ve marulla servis ediniz.

Not: Amerikalıların günün hemen her saatinde yedikleri hamburger, yanında salatalık turşusu, ketçap, mayonez, hardal, çipa yada kızarmış patatesle servis edilebilir. Çatal bıçak kullanılmadan elle yenmelidir.
 
GREYFURT VE PORTAKAL SALATASI

  • 2 greyfrut (kabukları soyulmuş, beyazları ayıklanıp didiklenmiş)
  • 3 büyük portakal (kabukları soyulmuş, beyazları ayıklanıp dilimlenmiş)
  • 2 çorba kaşığı vişne suyu
  • 4 vişne reçeli tanesi

Greyfrut ve portakal dilimlerini küçük, derin bir kaba yerleştirip, üstlerini kapayarak buzdolabında 1 saat soğutunuz.
Portakal ve greyfrut dilimlerini birer birer sırayla 4 cam tabağın içine yelpaze biçiminde yerleştirip, ortalarına birer vişne oturtunuz. Üstlerine vişne suyu döküp hemen servis ediniz.

Not: "Florida kokteyli" de denen bu meyve salatası, çoğunlukla ordövr olarak servis edilir.
 
FINDIK VE ÇİKOLATA TATLISI

  • 125 gr (8 çorba kaşığı) + 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 125 gr sütsüz (bitter) çikolata
  • 2 çorba kaşığı su
  • 125 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya esansı
  • 125 gr (1 su bardağı) kendi kendine kabaran un
  • kahve kaşığının ucuyla tuz
  • 2 yumurta
  • 60 gr (1/3 su bardağı) fındık (ince kıyılmış).

Önce fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip ısıtınız. 20 cm'lik bir tepsiyi 1 tatlı kaşığı tereyağla yağlayıp bir kenara bırakınız.
Çikolata, su ve tereyağı orta boy bir tencereye koyup hafif ateşte tahta bir kaşıkla karıştırarak eritiniz. Tencereyi ateşten alınız. Şeker ve vanilya esansını ekleyip soğuması için bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kaseye unu eleyip tuzu katınız; çikolata karışımını yavaş yavaş karıştırarak ekleyiniz. İyice çırpınız. Son olarak kıyılmış fındığı katıp, karışımı yağlamış olduğunuz tepsiye boşaltınız.
30-35 dakika, bir bıçak batırdığınız zaman temiz çıkana kadar, pişiriniz. Soğuyunca karelere kesip servis ediniz.

Not: Bu Amerikan tatlısı karelere kesilip çay ya da dondurma ile servis edilir.
 
PEKMEZLİ FINDIKLI TART

  • 22,5X22,5 cm boyutlarında, pişirilmiş ve soğutulmuş hamur kasesi
  • 30 gr (2 çorba kaşığı) tereyağı
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı pekmez
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı portakal kabuğu (rendelenmiş)
  • 1/4 su bardağı süt tozu
  • 125 gr (1/2 su bardağı) fındık (kıyılmış)
  • 125 gr (1/2 su bardağı) krem şanti (iyice çırpılmış)


Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (230°C) getirip ısıtınız. Hamur kasesini tartı pişireceğiniz kaba yerleştirip, kabı bir kenara bırakınız.
Orta boy bir kapta yağı tahta bir kaşıkla, kremamsı bir hal alıncaya kadar dövünüz. Şekeri ekleyerek, karışım yumuşak ve düzgün bir kıvama gelene kadar iyice karıştırınız. Yumurtaları da kattıktan sonra, pürtüksüz bir kıvama gelene kadar çırpınız.
Pekmezi, tuzu, portakal kabuğu rendesini, süt ve fındıkları ekledikten sonra, karışımı tart kalıbina dökünüz. Kalıbı fırına sürüp , 10 dakika pişiriniz.
Kalıbı fırından çıkarıp bir tel üstünde soğumaya bırakınız.
Tartı bir servis tabağına aktarıp, üstünü geniş ağızlı bir bıçak kullanarak çırpılmış krem şantiyi ile kapladıktan sonra, hemen servis ediniz.

Not: Pekmezli Fındık Tartı geleneksel bir Amerikan tatlısıdır.
 
KALİFORNİYA USULÜ BALIK YAHNİSİ

  • 600 gr beyaz etli bir balığın filetosu (kılçıkları temizlenip, 2,5 sm boyunda kesilmiş)
  • 600 gr siyah etli bir balığın filetosu (kılçıkları temizlenip, 2,5 sm boyunda kesilmiş)
  • 100 gr rafine yağ
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 yeşil dolmalık bibr
  • 500 gr domates (kabukları soyulup çekirdekleri temizlenip iri doğranmış)
  • 250 gr domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 su bardağı balık suyu


Büyük bir tencerede rafine yağı orta ateşte kızdırınız. Sarımsak, maydanoz ve dolmalık biberi ekleyip 4-5 dakika pişiriniz; soğanlar hafif pembeleştikten sonra domates, domates salçası, tuz, karabiber, kırmızı biber ve balık suyunu katarak iyice karıştırınız. Ateşin altını kısıp, sosu ağır ateşte 1 saat pişiriniz. Balık filetolarını sosa ekleyip ateşin altını açarak 10 dakika, balıklar yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Tencerede pişen deniz ürünlerini sosuyla birlikte ısıtılmış bir servis tabağına koyup, servis ediniz.

Not: Kuzey Kaliforniya'da çok sık yapılan bu balık yahnisini ayrı kaselerde, francala yada sarımsaklı ekmekle servis edebilirsiniz.
 
ÇİKOLATA TARTI (AMERİKAN USULÜ)


Hamuru:
  • 180 gr un (1 1/2 su bardağı)
  • 1 kahve kaşığı tuz
  • 120 gr (1/2 su bardağı) rafine yağ
  • 2 çorba kaşığı buzlu su

Harcı:
  • 120 gr sütsüz (bitter) çikolata (küçük küçük kırılmış)
  • 1 çorba kaşığı sütsüz (bitter) çikolata (rendelenmiş)
  • 5 çorba kaşığı buzlu su
  • 4 yumurtanın sarısı
  • 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 120 gr (1/2 su bardağı) + 1 çorba kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı jelatin
  • 250 gr (1+1/4 su bardağı) süt
  • 400 gr acı krema
  • 1 çay kaşığı vanilya tozu
  • 2 yumurta akı
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri


Unu, tuzla birlikte orta boy kaseye eleyip, rafine yağı katarak hamur kesiciyle yada iki bıçakla, karışım kalın ekmek içi görünümü alana kadar karıştırınız. 2 çorba kaşığı buzlu suyu karışımın üstüne serpip, çatalla karıştırınız. Ellerinizle hafifçe hamuru toplayıp, üstünü örterek buzdolabında en az 30 dakika soğutunuz.
Unlanmış hamur tahtasının üstüne buzdolabından aldığınız hamuru 28-30 cm çapında yuvarlak olarak açıp, merdane yardımıyla kaldırarak 22,5 cm çapında bir tart kalıbına yerleştiriniz. Hamurun kenarlarını bastırıp sarkan kısımları bıçakla keserek tart kalıbını 10 dakika buzdolabında bekletiniz.
Önce fırınınızı yüksek sıcaklığa (200°C) getirip ısıtınız.
Tart kalıbını buzdolabından aldıktan sonra, tartın dibini ve kenarlarını çatalla delip, üstüne yağlı kağıt döşeyerek, kağıdın üstüne ağırlık yapması için kuru fasulye koyunuz. Tartı 10 dakika fırında pişirdikten sonra çıkarıp yağlı kağıdı alarak üstü kızarana kadar 5 dakika daha pişiriniz. Sonra fırından çıkarıp soğumaya bırakınız.
Harcı için küçük ve kalın bir tencerede 120 gr çikolatayı hafif ateşte, devamlı karıştırarak 2 çorba kaşığı buzlu suda eritiniz. Çikolata eriyince, soğuması için bir kenara bırakınız.
Büyük bir kasede, yumurta sarısı, mısır nişastası ve 120 gr (1/2 su bardağı) şekeri telle, karışım açık sarı bir renk alana ve telle kaldırıldığında havada duracak yoğunluğa gelene kadar çırpınız.
Küçük bir kasede jelatini, 3 çorba kaşığı buzlu suda 5 dakikada yumuşatıp kaseyi içinde su kaynayan bir tencereye oturtarak, jelatini eritiniz. Jelatin eriyip renksiz bir hale gelince bir kenara bırakınız.
Küçük bir tencerede, sütü ve acı kremanın 125 gr'ını orta ateşte kaynatmadan ısıtınız. Bu karışımı yumurta sarısı karışımına, sürekli karıştırarak ekleyiniz.
Karışıma vanilyayı da katıp bir tencereye koyarak, hafif ateşte koyulaşıncaya kadar pişiriniz.
Pişmiş karışımı ikiye bölüp, yarısını bir kenarda soğuttuğunuz erimiş çikolatayla karıştırdıktan sonra, fırınlanmış tartın üstüne dökerek sertleşinceye kadar buzdolabında bırakınız.
Erittiğiniz jelatini, pişmiş karışımın öteki yarısına katınız.
Çırpma teliyle yumurta aklarını bir çorba kaşığı şekerle birlikte küçük bir kasede, karışım kar haline gelene kadar çırpınız. Bir spatulayla, yumurta aklarını, jelatin katılmış pişmiş karışıma ekleyiniz. Karışımı buzdolabından aldığınız çikolatalı tartın üstüne düzgünce sürüp tekrar buzdolabında 2 saat, üstü sertleşinceye kadar bırakınız.
Tartı buzdolabından alınız. Kalan acı kremayı kalınlaşıncaya kadar çırpıp, pudra şekerini de ekleyerek iyice kalınlaşıncaya kadar tekrar çırpınız. Kremayı tartın üstüne bir sıkma torbasıyla sıkınız yada bıçakla sürünüz. Rendelenmiş bitter çikolatayla süsleyerek servis ediniz.
 
ÇAY LOKMALARI (AMERİKAN)


  • 240 gr (2 su bardağı) un
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 60 gr (1/4 su bardağı) şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve kaşığı hindistancevizi (rendelenmiş)
  • 3 çorba kaşığı tereyağ (eritilmiş)
  • 1 yumurta (hafif çırpılmış)
  • 75 gr süt
  • 2 su bardağı rafine yağ

Üstü için:
  • 60 gr (1/4 su bardağı) toz şeker


Unu, kabartma tozunu, şekeri, tuzu ve hindistancevizini büyük bir çukur kaba eleyiniz; tereyağı ile yumurtayı yavaş yavaş karıştırarak bu karışıma katınız. Sütün yarısını döküp karıştırınız kalan yarısını da yavaş yavaş, hamur yumuşak ama tok bir hal alana kadar eklemeye devam ediniz. (Gerekirse biraz daha un katabilirsiniz.) Hamuru 15 dakika kadar buzdolabında bekletiniz.
Hamuru 1 cm kalınlıkta açınız ve 7-8 cm'lik bisküvi kalıbı ile hamurdan daireler kesiniz. 2-3 cm'lik kalıplarla da dairelerin ortasını kesip, halkalar elde ediniz. Artan hamur parçalarını yoğurup hamur bitene kadar aynı işlemi tekrar ediniz. Lokmaları kızartmadan önce 10 dakika kadar bekletiniz. Derin bir kızartma tavasında rafine yağı 40 saniye, küp biçimi bayat bir ekmek parçası kızarana kadar ısıtınız; lokmaları koyup, 5 dakika kadar kızartınız.
Bir delikli kepçeyle lokmaları tavadan alıp, kâğıt peçete üstünde yağını süzdürünüz. Bir tabağa yerleştirip üstlerine toz şeker serperek sıcak yada soğuk servis ediniz.
 
Geri
Top