Amerikan Yemekleri - Dünya Mutfağı

KUZEY AMERİKA ÇORBASI

  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı domates suyu
  • 1 patates
  • 1 yumurta
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 4 su bardağı etsuyu
  • 1 iri havuç
  • 2 soğan
  • tuz

Soğanı ince ince kıyıp tencerede erittiğiniz yağa katıp, 2 dakika çevirin, sonra tavla zarı büyüklüğünde doğradığınız havucu, patatesi ve unu katıp bir kaç dakika daha kavurun. Etsuyu ve doamate suyu sıcak olarak ilave edip pişirin. Yumurtalar ve süt ayrı bir kapta çırpıldıktan sonra hızlı hızlı karıştırılarak çorbaya ilave edin, tuzu katıp, birkaç dakika sonra ateşten alın.
 
AMERİKAN USULÜ YEŞİL SALATA

  • 1 yeşil salata (dış yaprakları atılmış, yıkanmış ve silkelenerek kurutulmuş)
  • 2 dilim jambon (doğranmış)
  • 1/4 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 6 taze soğan (temizlenmiş ve doğranmış)

Yeşil salata yapraklarını ellerinizle kopararak iri parçalara ayırıp, bir kaseye koyunuz.
Orta boy bir tencerede jambonu 6-7 dakika, yağı eriyene kadar orta ateşte kızartınız. (Jambonun yapışmasını önlemek için tencerenin dibini sık sık kazıyınız.) Delikli bir kaşıkla jambonu tencereden alıp, kağıt peçete üstüne çıkarınız.
Sirke, şeker, biber ve taze soğanları tencereye katıp, karışımı kaynatınız. Tencereyi ateşten alıp, içindeki karışımı salatanın üstüne dökünüz. İki büyük kaşıkla sosu yeşil salataya iyice karıştırınız. Jambonu üstüne serpip, servis ediniz.

Not: Amerikan usulü yeşil salatayı, soğuk et yanında servis edebilirsiniz.
 
YEŞİL ELMA TARTI

  • 4 büyük ekşi elma (kabukları soyulup, çekirdekli kısımları çıkarılmış ve irice dilimlenmiş)
  • 1 portakalın kabuğu (ince rendelenmiş)
  • 2 çorba kaşığı portakal suyu
  • 120 gr (1/2 su bardağı) + 1 çorba kaşığı şeker
  • 3 yumurtanın sarısı (hafifçe çırpılmış)
  • 22,5 cm'lik hamur kasesi


Önce, fırınınızı orta sıcaklığa (170°C) getirip, ısıtınız.
Orta boy bir tencereye dilimlenmiş elmaları, portakal kabuğu rendesini, portakal suyunu ve 120 gr (1/2 su bardağı) şekeri koyup, karıştırınız.
Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşe oturtunuz. 20-25 dakika, elmalar iyice yumuşayıp püremsi bir kıvama gelene kadar pişiriniz.
Tencereyi ateşten alıp, tahta bir kaşığın sırtıyla elmaları ezerek püre haline getiriniz. Elma püresinin tadına bakıp, gerekiyorsa biraz daha şeker ekleyiniz. Elma püresini 10 dakika kadar bir kenarda soğutunuz. Yumurta sarılarını katıp çatalla çabuk çabuk, iyice karıştırınız. Karışımı kaşıkla hamur kasesine boşaltıp, kalan 1 çorba kaşığı şekeri üstüne serpiniz. Tartı fırının orta katına sürüp 30-35 dakika, harcı koyulaşana ve hafifçe sertleşene kadar pişiriniz.
Tartı fırından alıp, sıcak yada soğuk olarak servis ediniz.

Not: Geleneksel bir Amerikan tartı olan yeşil elma tartı, genellikle soğuk olarak, yanında soğuk kremayla servis edilir; ama sıcak olarak da servis edilebilir.
 
YAĞSIZ SALATA

  • 2 orta boy hıyar (kabukları soyulup, çok ince dilimlenmiş)
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2 fiske kekik
  • 1 fiske tuz
  • 1 fiske karabiber
  • 2 yeşil salata yaprağı (yıkanıp, silkelenerek kurutulmuş)


Süslü bir servis kasesine salata yapraklarını döşeyiniz. Hıyar dilimlerini salata yapraklarının üstüne kat kat diziniz. Kaseyi buzdolabında 30 dakika bekletiniz. Sirke, tuz ve karabiberi küçük bir kasede bir çatalla çırpınız. Kaseyi buzdolabından alıp, hazırladığınız sirke sosunu hıyarların üstüne boşaltınız. Kekiği serpip, salatanızı servis ediniz.

Not: Amerikan mutfağından alınan bu salatayı, et ve balık yemeklerinin yanında servis edebilirsiniz.
 
ZEYTİNLİ AMERİKAN SALATASI

  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • 15 adet çekirdeksiz zeytin
  • 2 çay bardağı mayonez


Havuç ve patatesi küp küp doğrayın ve üzerini geçecek kadar suda 15 dakika haşlayın. Zeytinleri çok küçük parçalara bölün. Bir kabın içinde zeytin, havuç, patates ve bezelyeyi iyice karıştırın. Üzerine mayonezi ekleyin, karıştırıp servis tabağına aktarın.
 
MİLFÖY SARMALI KUZU PİRZOLA

6 adet kuzu pirzola, kalin olsun dovdurmeyin. Ustune tuz, biber, kekik serpin. 3 adet kare milfoy hamuru alin, oklavayla biraz buyutup ikiye bolun. Ucgen seklinde pirzolayi sarip, alt tarafa gelen uclari yumurta surup birbirine yapstirin, ama pirzolanin alta gelen kisminda aciklar olsun. Cunku piserken yagi ve suyu icinde kalmasin. Pirzolanin uste gelen kismini hamur kaplasin, ustune yumurta surun. 15-20 dakka icinde 200C lik firinda milfoy hamuruda kizarip kabarinca, pirzola hazirdir.

Not: Kuzu pirzola cabuk piser, lezzetli ve yumusak olur. Tepsideyken ustunu kapatmayin, su filanda koymayin. Yapismasin diye misir unu serpin tepsiye. Guzel bir tabak dekoru ile servis yapin, isterseniz pirzolanin kemik kismini aliminyum kagit ile sarabilirsiniz. Firinda pirzolalari alt ust yapmayin, sadece tepsiyi on arka cevirin. Milfoyun hertarafi esit kizarsin.
 
SHORT RİPS / Fırında Kaburga

  • 1 adet butun kisa kaburga 12 dilim cikar.

SOSU HAZIRLANISI:
  • 1 Bardak ince dogranmis sogan
  • 1 Bardak kirmizi biber kucuk dogranmis
  • 1/2 bardak soya sos
  • 1 Bardak kahveregi toz seker
  • 2 bardak domates puresi
  • 1/2 Bardak sirke
  • 1 cay kasigi tuz, biber
  • 4 dis sarimsak

bunlarin hepsini karistirip 1,5 saat, icindeki rips ile beraber haslayin. Sonra ripsleri firin tepsisine veya mangala koyun. ustune sos surup karamelayz yapin, aslinda kaburga pismistir ama firinda veya mangalda sosu ile karamelayz yapiyoruz. Yani ustunu yakiyoruz. Kahverengilestiriyoruz. Dilimleyip servis yapiyoruz.

Not: Bu kitanin onemli bir yemegi de Short Rips dir ,festivallerde rips (KABURGA) PISIRME YARISMALARI OLUR, her bolgenin kendine gore bir tati olur. Firinda veya komur atesinde mangalda piser, ama once Rips sosu ile kaynatilir, sonra ayni kalin sosla surulup firinda veya mangalda ikinci defa pisirilir. Lezzetlidir, tatli
eksi bir tati vardir, yumusak olur.
 
ANANASLI CHEESECAKE

2 paket krem peyniri (Cream Cheese toplam, 500gr)
1 konserve 500 gr lik, kucuk kesilmis ananas (veya siz kucultun)
3 yemek kasigi toz jelatin. suya Isitmadan koyup karistirin.
1 bardak toz seker.

Ananasdan cikan suyu bir bardaga su ile tamamlayin, hafif atesde karistirarak jelatini eritin, suyu kaynatmayin ama 60-70 C olsun, bu arada seker de erir. Kenari acilmali kek kalibiniz varsa cikartmasi kolay olur.
500 gr tatli biskuviyi ince ezin, 1/3 tereyagi eritip karistirin. Kek kalibinin altina esit ve ince bir sekilde yayin ve elinizle presleyin. Altini yaglayin. Simdi diger malzemelerin hepsini, peynirleri, erimis seker jelatin, su karisimini ananaslari varsa miksere koyup 2-3 dakka cekin. Yoksa el yardimi ve tel cirpici ile de karistirabilirsiniz. Bu kivamli karisimi kalibiniza bosaltin, biraz soguyunca buzdolabina koyun. Ertesi gun sertlesmis olur. Jelatin zaman ve sogukta beraberindekileri de sertlestirir. Kalibin cemberini acip islak bir bicak yardimi ile kekinizi dilimleyin, her defasinda ilik suda bicagi yikayin. Isterseniz ustune biraz bal veya baska bir meyva receli koyabilirsiniz. Bu firinda pismeyen jelatinli cheese cake`dir.(once kalibin etrafini,ince bir bicakla keserek cemberi kekden kurtarip oyle acin)
 
Geri
Top